Të diplomuarit e kthyer nga jashtë kërkojnë punë në shtet
2022-11-24 12:38:07

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Edhe pse rreth një milion studentë kinezë që u kthyen nga jashtë shtetit në Kinë vitin e kaluar gjetën punë në sektorë inovativë ose nisën biznese të reja, punët bazë në shërbimin civil ose në nivel komuniteti janë shfaqur gjithashtu si një zgjedhje popullore për shumë njerëz.

Përballë konkurrencës së ashpër në të cilën vetëm një në 130 aplikantë arrin sukses, 26-vjeçarja Li Ziming, e cila mori diplomën e saj master në Britaninë e Madhe, gjeti një punë në një departament qeveritar të qytetit Chongqing.

“Në fillim njerëzit e vunë në dyshim vendimin tim, sepse mendonin se me formimin tim arsimor, mund të kisha gjetur një punë më të mirë, por kisha arsyet e mia për ta zgjedhur atë”, tha ajo.

Li kujton gjallërisht përvojën e ngecjes jashtë vendit për gjashtë muaj kur Kina mbylli kufijtë e saj gjatë pandemisë COVID-19. Si rezultat, stabiliteti u bë një nga konsideratat e saj kryesore kur zgjidhte një punë.

Sipas një raporti të lëshuar në vitin 2020 nga Zhaopin.com, një faqe interneti e burimeve njerëzore, numri i të kthyerve nga jashtë shtetit që kërkonin të punonin në Kinë vitin e kaluar u rrit me 33.9 për qind gjatë atij viti.

Kjo është e dukshme, duke qenë se shifra në vitin 2019 ishte 5.3 për qind, dhe vetëm 4.3 për qind në vitin 2018.

Një raport tjetër i publikuar vitin e kaluar në faqen e internetit tregoi se një e treta e të kthyerve nga jashtë shpresonin të gjenin punë në ndërmarrjet shtetërore, ndërsa 59 përqind e të anketuarve thanë se kishin ndjerë një preferencë të qartë për punët e shërbimit civil midis bashkëmoshatarëve të tyre.

Por punët qeveritare nuk po fitojnë zemra vetëm për shkak të stabilitetit që ofrojnë. Pasi ka punuar në punën e saj në qytet për një vit tashmë, Li ka filluar ta shijojë atë.

"Ka shumë për të mësuar, si përballja me kërkesat e fshatarëve dhe zbatimi i politikave të vitalizimit rural," tha ajo.

"Dhe gjithnjë e më shumë talente të rinj po zgjedhin të punojnë në qytet. Unë nuk jam i vetmi."

Një tjetër 26-vjeçare e kthyer, Wang Zixuan, ka punuar gjithashtu në një zyrë nën-rrethore në një qark në provincën Shandong për rreth një vit.

Ajo mendoi të punonte për një kompani të tregtisë së jashtme ose në një universitet, por përfundimisht vendosi të bënte diçka që mendonte se ishte më kuptimplote. Ajo u frymëzua nga gjyshi dhe babai i saj, të dy pensionistë, të cilët kishin punuar përkatësisht si mjek ushtarak dhe nëpunës civil.

"Unë u preka thellësisht nga vendimi i tyre për të shpenzuar jetën e tyre duke ndihmuar vendin tonë të zhvillohet. Në punë, mbaj gjithmonë parasysh rëndësinë e të qenit të përulur dhe të kërkimit të mënyrave krijuese dhe efikase për t'i bërë gjërat," tha Wang.

Zhao Xin, kreu i vendbanimit Dongxi në rrethin Qijiang të Chongqing, e ka vënë re gjithashtu trendin. Ai ka parë të diplomuar shumë të kualifikuar, përfshirë ata që janë kthyer nga jashtë, të vërshojnë në shërbimet bazë.

"Disa vijnë për stabilitet, por disa janë plot ambicie dhe duan të bëjnë çmos për të ndihmuar shërbimet civile bazë. Ndonjëherë, unë jam i mahnitur nga qëndrimi dhe ideologjia e tyre e punës," tha Zhao.

"Horizontet e tyre të gjera, aftësitë dygjuhëshe dhe aftësitë e tjera do të injektojnë një shtysë të fortë në zhvillimin rural dhe do të ndihmojnë në nxitjen e rritjes së ardhshme ekonomike të vendit tonë."