Expo pasqyron arritjet e ekonomisë digjitale të vendit
2022-11-22 19:46:12

Ekonomia digjitale e Kinës ka qenë e dyta më e madhe në botë për sa i përket shkallës dhe renditet e para në shkallën e rritjes, ndërsa në infrastrukturën digjitale, Kina krenohet me rrjetin më të madh 5G në botë. Javën e kaluar u zhvillua Ekspozita Ndërkombëtare e Ekonomisë Digjitale e Kinës 2022, e cila është ekspozita e parë e vendit në nivel kombëtar e fokusuar në ekonominë digjitale.

Ceremonia e hapjes e Ekspozitës Ndërkombëtare të Ekonomisë Dixhitale të Kinës 2022 në Shijiazhuang, krahinë Hebei, 16 nëntor 2022. [Foto/ekrani nga CCTV App]

Ceremonia e hapjes e Ekspozitës Ndërkombëtare të Ekonomisë Dixhitale të Kinës 2022 në Shijiazhuang, krahinë Hebei, 16 nëntor 2022. [Foto/ekrani nga CCTV App]

Expo  pasqyron arritjet e ekonomisë digjitale të vendit

Më shumë vende në Kinë janë bërë qytete të nivelit të parë për ekonominë digjitale pasi vendi rrit fuqinë e tij në hapësirën kibernetike dhe zhvillimin digjital, sipas një ekspozite që përfundoi të premten në Shijiazhuang, kryeqendra e provincës Hebei të Kinës Veriore.

Shumë qytete, duke përfshirë Chengdu në provincën Sichuan, Suzhou në provincën Jiangsu dhe Wuhan në provincën Hubei, i janë bashkuar Pekinit, Shangait, Guangzhou provincës Guangdong dhe të tjerëve që kanë ruajtur një status si qytete të nivelit të parë në ekonominë digjitale, theksohet në raportin e publikuar gjatë ekspozitës treditore.

Ekspozita Ndërkombëtare e Ekonomisë Digjitale e Kinës 2022, e cila u hap të mërkurën në qarkun Zhengding, është ekspozita e parë e vendit në nivel kombëtar e fokusuar në ekonominë digjitale.

Gjatë ekspozitës u publikua Raporti Kërkimor i Zhvillimit të Ekonomisë Digjitale të Kinës 2022 nga Qendra Kineze për Zhvillimin e Industrisë së Informacionit, një institucion nën varësinë e  Ministrisë së Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit.

Raporti  nënvizon se ekonomia digjitale e Kinës ka qenë e dyta më e madhe në botë për sa i përket shkallës dhe renditet e para në shkallën e rritjes, ndërsa në infrastrukturën digjitale, Kina krenohet me rrjetin më të madh 5G në botë.

Deri në fund të gushtit, vendi kishte mbi 2.1 milionë stacione bazë 5G, që përbënin 19.8 përqind të stacioneve bazë të tij celulare dhe 5.5 pikë përqindjeje më shumë nga fundi i vitit të kaluar, citohet të ketë thënë ministria nga Agjencia e Lajmeve Xinhua.

Me temë "Integrimi i inovacionit dhe fuqizimit digjital", ekspozita ka mbledhur 24 akademikë dhe më shumë se 300 të ftuar nga brenda dhe jashtë vendit për të ndarë njohuritë e tyre mbi ekonominë digjitale përmes lidhjes video.

"Ekspoja do të fuqizojë transformimin e industrive tradicionale, duke lindur kështu industri të reja, formate të reja dhe modele të reja," tha Ban Ki-moon, kryetar i Forumit Boao për Azinë dhe ish-sekretari i përgjithshëm i OKB-së, në një video fjalim drejtuar ekspozitës.

Ai shtoi se ngjarja do të ofrojë gjithashtu mbështetje për ndërtimin e Kinës dixhitale dhe një nxitje të fortë për zhvillimin e ekonomisë digjitale globale.

Kina do të lëvizë më shpejt për të rritur fuqinë e saj në hapësirën kibernetike dhe zhvillimin digjital, sipas raportit të dorëzuar në Kongresin e 20-të Kombëtar të Partisë Komuniste të Kinës në tetor.

"Ka sjellë mundësi të reja strategjike dhe perspektiva të gjera për zhvillimin e ekonomisë digjitale," tha Ni Yuefeng, sekretari i Komitetit Provincial të Partisë Komuniste të Kinës të Hebeit, përmes një  fjalimi video.

Wang Jiangping, zëvendësministër i industrisë dhe teknologjisë së informacionit, bëri thirrje për përpjekje për të rritur kërkimin mbi teknologjitë kryesore dhe për të përmirësuar sistematikisht aftësinë e pavarur të inovacionit të teknologjisë së informacionit.

Ai gjithashtu i bëri komentet përmes lidhjes video.  Ai nënvizoi krijimin e një ekologjie të mirë digjitale dhe një grupi industrial digjital të klasit botëror, forcimin e shkëmbimeve dhe bashkëpunimit ndërkombëtar dhe promovimin e ndërtimit të një komuniteti me një të ardhme të përbashkët në hapësirën kibernetike.

Ekspozita u organizua bashkërisht nga Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, Komisioni Kombëtar i Zhvillimit dhe Reformës dhe Qeveria Popullore e provincës Hebei.

Duke u mbajtur në internet, ekspozita  përmbajti një sërë ngjarjesh duke përfshirë 30 forume, katër konkurse, tre aktivitete industriale të bërjes së ndeshjeve dhe disa publikime të arritjeve novatore.