Sfida ndriçuese
2022-11-22 19:43:02

Qendra e Shërbimit Social “Green Rose” (Trëndafili i gjelbër) mbledh punëtore gra dhe fëmijët e tyre, të cilët kanë migruar nga zona të ndryshme të Kinës dhe janë punësuar në megaqytetin Shenzhen, një nga zonat më të mëdha industrial të vendit. Si  u krijua kjo qendër dhe si funksionon ajo?

Qendra e Shërbimit Social të Rëndës së Gjelbër themeluar nga Qendra Ding Dang (majtas) mbi forcimin e punëtorëve emigrante femra dhe fëmijëve të tyre./nga China Daily

Qendra e Shërbimit Social të Rëndës së Gjelbër themeluar nga Qendra Ding Dang (majtas) mbi forcimin e punëtorëve emigrante femra dhe fëmijëve të tyre./nga China Daily

Sfida ndriçuese

Mes një zone industriale që shtrihet në distriktin Longgang të metropolit Shenzhen, në provincën Guangdong të Kinës Jugore, e mbushur me fabrika dhe rezidenca të punëtorëve migrantë, Qendra e Shërbimit Social Green Rose është një shtëpi e dytë për shumë punëtore femra dhe fëmijët e tyre.

Fëmijët shpesh kalojnë kohë atje pas shkollës, duke bërë detyrat e shtëpisë brenda klasës së vogël të qendrës, ose duke luajtur në hapësirën për veprimtari, të mbushur me libra me figura, lodra dhe një projektor të dhuruar për të parë filma.

Organizata u krijua fillimisht si një platformë për të fuqizuar femrat emigrante me mjete artistike të vetë-shprehjes dhe për t'i ndihmuar ato të përmirësojnë kushtet e tyre të jetesës,  veçanërisht ato që vuajnë nga sëmundjet e lidhura me profesionin, lëndimet ose diskriminimi në vendin e punës.

Ding Dang, themeluesja e “Green Rose”, ka qenë vetë një punëtore migrante.  Ajo ndau përvojat e saj të jetës dhe punën e organizatës në forumin e hapjes së Festivalit të 4-të Luminous, një ngjarje vjetore e përqendruar në art, e cila synon të jetë gjithëpërfshirëse e njerëzve nga shtresa të pafavorizuara të shoqërisë.

Në vitin 2004, në moshën 16-vjeçare, Ding u largua nga vendlindja e saj, një fshat i vogël në Tianshui, provincën Gansu, për të punuar në një nga fabrikat e panumërta rreth Shenzhenit.

Ndonëse nuk mori kurrë arsim të lartë, ajo nuk hoqi dorë nga vetë-edukimi, duke kaluar pjesën më të madhe të kohës së lirë duke lexuar në bibliotekën e fabrikës dhe në një dhomë leximi që shërbente për zonën e madhe industriale, ku filloi të punonte dy vjet më vonë për të popullarizuar  ligjet e punës dhe mbrojtjen e  të drejtave të punëtorëve.