Qytetet e vogla ndihmojnë në forcimin e urbanizimit
2022-11-21 14:44:20


Foto: VCG

Qytetet e mesme dhe të vogla në Kinë, në shembullin e megaqyteteve po përparojnë në të gjitha aspektet, falë politikave të dobishme dhe kompanive innovative që  ushtrojnë aktivitetin në to. Secili prej këtyre qyteteve ka një histori suksesi për të treguar

Politikat që inkurajojnë tërheqjen e talenteve, transformimi industrial quhen vendimtare. Ndërsa megaqytetet e Kinës tërheqin një vëmendje të madhe, qytetet e mesme dhe të vogla të vendit po rriten dhe përparojnë falë politikave të dobishme dhe kompanive inovative, thanë zyrtarët.

Qyteti Cixi, provinca Zhejiang, i cili ka një industri në rritje të specializuar në pajisjet e vogla shtëpiake, u rendit në listën e 105 qyteteve më të mëdha në të gjithë vendin me 1.83 milionë banorë në vitin 2020, sipas një raporti të regjistrimit të publikuar nga Këshilli i Shtetit  kohët e fundit.

Një nga kompanitë e qytetit, Ningbo Fanpu Intelligent Technology, ka parë rritjen e shitjeve nga më pak se 100 milionë juanë (14.02 milionë dollarë) në 2009 në më shumë se 700 milionë në 2021, sipas Shen Ze, drejtuesit të kompanisë.

Kompania, e specializuar në kërkimin, zhvillimin, prodhimin dhe tregtimin e pajisjeve të vogla shtëpiake, është rritur me shpejtësi që kur iu bashkua bumit të tregtisë elektronike me pakicë në vitin 2010, tha Shen për China Daily.

Kompania e Shenit është ndër të shumtat që ka përfituar nga një mjedis miqësor biznesi i mbështetur nga politika që inkurajojnë tërheqjen e talenteve të rinj dhe transformimin industrial, të cilët janë shtytësit kryesorë për zhvillimin dhe urbanizimin e qytetit.

"Në vitet e fundit, Cixi ka qenë duke u zhvilluar me shpejtësi, me një numër të madh kompanish të sapokrijuara, duke u zhvendosur nga fokusi origjinal në pajisjet tradicionale shtëpiake në më shumë ndërmarrje të bazuara në teknologji," tha Tao Linshan, menaxher i përgjithshëm i Ningbo Zhechuang Technology Co, një kompani.  e angazhuar në R&D dhe prodhimin e materialeve dhe pajisjeve tredimensionale të prodhimit në Cixi.

"Në të njëjtën kohë, një sërë masash për prezantimin e talenteve kanë ndihmuar që të bëhet e mundur që punonjësit dhe projektet premtuese të zbarkojnë në Cixi," shtoi Tao.

Ndër politikat që kanë ndihmuar qytete si Cixi të rriten janë subvencionet e punësimit për të diplomuarit e 100 universiteteve më të mira në botë dhe për shpenzimet e jetesës dhe strehimin, thanë zyrtarët lokalë.

Stimuj financiarë ofrohen gjithashtu për shumë kompani të teknologjisë së lartë për të përshpejtuar inovacionin dhe përdorimin dhe zhvillimin e 5G, të dhënave të mëdha, cloud computing, blockchain, inteligjencës artificiale, sigurisë së kontrollit industrial dhe teknologjive të tjera të informacionit të gjeneratës së re, thanë ata.

Në vitin 2021, Cixi gjeneroi një vlerë të PBB-së prej 237.9 miliardë juanë, duke e bërë atë të gjashtën midis 10 qarqeve më të mira në vend.  Cixi është një qytet në nivel qarku nën juridiksionin e qytetit nën-provincial të Ningbo, në veri të provincës Zhejiang.

Tani, numri i subjekteve të biznesit në Cixi ka kaluar 195,600, duke u renditur i pari në Ningbo.  Janë 59,500 ndërmarrje private, dhe biznese shumë të vogla ose individuale numërohen 136,100.

Yiwu, një qytet në nivel qarku nën juridiksionin e Jinhua në Zhejiang, është gjithashtu në listën e 105 qyteteve më të mëdha në të gjithë vendin.  Yiwu ka parë rritje të shpejtë në import, eksport dhe transaksione të tregtisë elektronike në dekadën e fundit.

Nga viti 2012 deri në vitin 2021, vlera e importeve dhe eksporteve të Yiwu u rrit nga 59.08 miliardë juanë në 390.3 miliardë juanë.  Vetëm vlera e importeve u rrit nga 2.28 miliardë juanë në 24.39 miliardë juanë.

Në Jiangsu, provinca fqinje me Zhejiang, Kunshan është gjithashtu në listën e 105 qyteteve më të mëdha.  Ekonomia e Kunshan gjeneroi një vlerë GDP prej 474.8 miliardë juanë në 2021, duke e bërë atë të parën në mesin e 100 ekonomive më të mira të nivelit të qarkut të vendit për 17 vjet rresht.

Popullsia e Kunshan-it prej mbi 2 milionë banorësh, duke përfshirë një përqindje të lartë të banorëve të përhershëm urbanë, e shtyu qytetin në radhët e qyteteve të mëdha, raportoi Zyra Kombëtare e Statistikave, bazuar në Regjistrimin e Shtatë Kombëtar të Popullsisë të lëshuar në 2021.

Ekonomia e zhvilluar mirë e qytetit e ka ndihmuar atë të tërheqë shumë banorë të rinj, thanë zyrtarët.  Vitin e kaluar, PBB-ja për frymë e qytetit arriti në 226,900 juanë, 2.8 herë më shumë se mesatarja kombëtare dhe më e lartë se ajo e qyteteve shumë të mëdha kineze si Shangai dhe Suzhou.

Hu Hanhui, drejtor i qendrës kërkimore të Universitetit Juglindor për organizimin industrial, tha se Kunshan ka punuar me zell dhe kreativitet për të arritur një përparim të tillë.

"Për shembull, filloi që në fillim të zhvillonte një industri të informacionit elektronik," tha Hu.  “Industria u zhvillua hap pas hapi dhe përfundimisht u bë lider. Fryma duhet të mësohet nga çdo qytet tjetër që kërkon zhvillim më të mirë.

“Drejtimi i urbanizimit të Kinës duhet të jetë zhvillimi i kombinuar i një sistemi urban dhe rural me karakteristika kineze.

"Qytetet në nivel qarku duhet të vlerësojnë hapjen në ekonomi, të zgjedhin industri të përshtatshme për veten e tyre dhe të fokusohen në integrimin në zhvillimin rajonal dhe ndërkombëtar," tha ai.

Zyrtarët e Kunshan thanë se qyteti e ka vlerësuar gjithmonë hapjen.  Industria e lulëzuar e prodhimit të elektronikës së qytetit filloi të merrte investime të huaja në vitet 1990.  Vitin e kaluar, tregtia e saj e jashtme i kaloi 100 miliardë dollarët.

Zhou Wei, sekretari i Partisë i Kunshan, tha se avantazhi i qytetit në zinxhirët e furnizimit përfaqëson forcën e tij më të madhe në tërheqjen e kapitalit të huaj.

"Arsyeja pse ne kemi qenë në gjendje të mbajmë rreth një të tretën e tregut global të prodhimit të kompjuterëve të laptopëve është se ne kemi këmbëngulur gjithmonë në ndërtimin e një zinxhiri të plotë industrial," tha Zhou në një intervistë në Kongresin e 20-të Kombëtar të Partisë Komuniste të  Kinës.

Deri më tani, numri i ndërmarrjeve të teknologjisë së lartë në Kunshan është rritur nga 385 në 2012 në 2,264, duke u renditur e para midis ekonomive të nivelit të qarkut të Kinës.

Kunshan ka vazhduar të tërheqë talentin e shkencës dhe teknologjisë dhe ka krijuar 40 zyra të përbashkëta bashkëpunimi dhe qendra të transferimit të teknologjisë me institucione arsimore të njohura kineze si universitetet Tsinghua dhe Wuhan.

Një tjetër në listën e 100 ekonomive më të mira në nivel qarku është Jinjiang në provincën Fujian.  Eksportet e Jinjiang u rritën 231 për qind në 10 vjet, nga 26.89 miliardë juanë në 2012 në 89.02 miliardë juanë në 2021, me një rritje mesatare vjetore prej 14.23 për qind, sipas Byrosë Komunale të Tregtisë Jinjiang.

Anta Sports Products Ltd, e vendosur në Jinjiang, ka parë rritje të fortë si në të ardhura ashtu edhe në fitime, duke u renditur ndër tre markat më të mira të veshjeve sportive në botë sipas vlerësimit të tregut, mbështetur nga strategjia e saj me shumë marka.  Tridhjetë vjet më parë, megjithatë, ishte vetëm një punëtori e vogël.

Ding Shizhong, kryetar i bordit të drejtorëve të Anta Group, tha se sekreti i suksesit të kompanisë qëndron në respektimin e ekonomisë reale në çdo kohë.

Anta është përqendruar në inovacionin teknologjik dhe përmirësimin industrial në vitet e fundit, thanë zyrtarët e kompanisë.  Ajo ka ngritur pesë qendra të mëdha K&Zh në mbarë botën dhe ka paraqitur më shumë se 2000 patenta kombëtare për të nxitur zhvillimin me cilësi të lartë.

Ekspertët kanë përmendur katër qytetet e nivelit të qarkut, secili me një popullsi të përhershme rezidenciale midis 1 milion dhe 3 milion, si shembuj të strategjisë së urbanizimit të Kinës, e cila fokusohet në qytetet e vogla dhe të mesme.

Qytetet kanë pranuar më shumë të ardhur nga zonat rurale për të lehtësuar barrën mbi qytetet më të mëdha dhe për të balancuar zhvillimin kombëtar.  Dhjetra qytete të tjera me popullsi pak më të ulët dhe industri me punë intensive kanë ndihmuar gjithashtu në çuarjen përpara të procesit të urbanizimit të Kinës.

Në dhjetor 2019, qeveria kineze nxori një udhëzues për të rritur reformën për të përmirësuar lëvizshmërinë sociale të fuqisë punëtore në përgjithësi dhe atyre me talent dhe aftësi të veçanta, veçanërisht.

Udhëzuesi theksonte se nevojiten më shumë përpjekje për të ndikuar në lëvizshmërinë rajonale nëpërmjet sistemit të regjistrimit të familjeve dhe shërbimeve publike. 

Ai bëri thirrje për heqjen e plotë të kufizimeve në regjistrimin e vendbanimit për qytetet me një popullsi rezidenciale prej më pak se tre milionë në zonat urbane.  Ai gjithashtu bëri thirrje për lehtësimin e kushteve për vendbanime për qytetet e mëdha me një popullsi prej 3 milion deri në 5 milion në zonat urbane.

 Politikat e vendbanimeve për megaqytetet me një popullsi rezidenciale prej më shumë se 5 milion në zonat urbane duhet të përmirësohen.