HK synon të tërheqë më shumë ngjarje kulturore të nivelit të lartë
2022-11-21 13:50:43

Foto nga chinanews.com

Foto nga chinanews.com

Ditët e fundit në Hong Kong u zhvillua Ceremonia e përurimit të artit, një gaza që synon shtimin e shkëmbimeve kulturore midis Kinës dhe botës. Kreu ekzekutiv i Rajonit të posaçëm administrative John Lee Ka-chiu  u angazhua për shtimin e veprimtarive kulturore dhe artistike të nivelit botëror.

HK synon të tërheqë më shumë ngjarje kulturore të nivelit të lartë

Shefi Ekzekutiv i Hong Kongut, John Lee Ka-chiu është zotuar të prezantojë më shumë ekspozita dhe aktivitete kulturore dhe arti të klasit botëror në rajonin e posaçëm administrativ për të krijuar një metropol më të gjallë që mund të kapërcejë më tej hendekun midis Lindjes dhe Perëndimit.

Lee i bëri komentet të mërkurën në ceremoninë e hapjes së përurimit të Artit Hong Kong, një gala ndërkombëtare katërditore që synon të përmirësojë shkëmbimet kulturore midis Kinës dhe pjesës tjetër të botës.

Organizuar nga Bauhinia Culture Group dhe prezantuar nga organizata të ndryshme kulturore të Hong Kongut, ngjarja përfshin një ekspozitë arti në shkallë të gjerë, një seri forumesh frymëzuese që fokusohen në komunikimin kulturor ndërkufitar dhe një sërë seminaresh, klasa master dhe turne edukativë me udhërrëfyes për të frymëzuar interesin e publikut për kulturën dhe artin.

Ekspozita kryesore përmban 40 vepra përfaqësuese nga gjashtë mjeshtra të arteve moderne kineze, përkatësisht Wu Guanzhong, Lin Fengmian, Xu Beihong, Chen Shuren, Fu Baoshi dhe Qi Baishi.  Kryeveprat shoqërojnë vepra krijuese të tetë artistëve bashkëkohorë kinezë.

Në fjalimin e tij në ceremoninë e hapjes, Lee tha se Hong Kongu është i vendosur për t'u zhvilluar në një qendër për artet dhe shkëmbimet kulturore midis Kinës dhe pjesës tjetër të botës, duke pasur parasysh sfondin e tij ndërkulturor, burimet dhe objektet e pasura kulturore dhe forcën unike  të lidhjes së rajoneve kontinentale kineze dhe të huaja nën  politikën "një vend, dy sisteme".

Ai tha se qeveria po shton përpjekjet për të nxitur industrinë kulturore, artistike dhe krijuese. Lee propozoi formulimin e një plani 10-vjeçar për zhvillimin e këtyre industrive dhe u zotua të përmirësojë ekosistemin përkatës dhe të krijojë një fond të caktuar për të mbajtur më shumë ngjarje ndërkombëtare të artit dhe kulturës në qytet.

Duke folur në aktivitet, Lu Xinning, zëvendësdrejtor i Zyrës Ndërlidhëse të Qeverisë Popullore Qendrore në Rajonin e Posaçëm Administrativ të Hong Kongut, vuri në dukje se zhvillimi kulturor i Hong Kongut ka bërë shumë përparime të reja kohët e fundit.  Ajo vuri në dukje hapjen e Muzeut të Pallatit të Hong Kongut dhe rekordet e arkëtimeve të filmave vendës si “Warriors of Future” dhe  “Table For Six”.

Duke përshëndetur zhvillime të tilla si një shenjë të rëndësishme të transformimit të shoqërisë nga prosperiteti drejt lulëzimit, Lu inkurajoi Hong Kongun të vazhdojë të përdorë fuqitë e tij kulturore për të rritur konkurrencën e tij ndërkombëtare.

Duke i bërë jehonë Lu, zëvendës shefi i Sekretarit për Administratën Warner Cheuk Wing-hing theksoi gjithashtu arritjet më të fundit kulturore dhe artistike të Hong Kongut, duke vënë në dukje se qyteti është bërë një nga tre tregjet më të mira të ankandeve në botë për artin dhe ka krijuar shumë monumente të reja kulturore.

Me mbështetjen e vendosur të vendit, së bashku me iniciativat e reja shumëplanëshe të qeverisë së Hong Kongut, ai është i bindur se zhvillimi kulturor dhe artistik  i qytetit do të arrijë nivele të reja.

Mao Chaofeng, kryetar i Bauhinia Culture Group, tha se me një sërë aktivitetesh intriguese, “Art Hong Kong” është një platformë ideale për të ndihmuar qytetin të bëhet një qendër “Lindja-takon Perëndimin” për shkëmbimin kulturor ndërkombëtar.