Risitë e kujdesit shëndetësor digjital
2022-11-18 15:42:28

Që nga shpërthimi i pandemisë Covid 19, më shumë njerëz janë të prirur të kërkojnë shërbime mjekësore në internet. Në vitin 2021, përdoruesit e regjistruar në Kinë të platformave të kujdesit shëndetësor digjital u rritën 6.95 për qind nga viti në vit në 707 milionë, dhe numri parashikohet të arrijë në 810 milionë deri në fund të këtij viti, sipas “AskCI Consulting”. Sipas ekspertëve, me ndihmën e kujdesit shëndetësor digjital, burimet mjekësore në të gjithë vendin do të jenë më të balancuara dhe niveli i përgjithshëm i shërbimit mjekësor të Kinës do të rritet.

Një farmacist i liçensuar (djathtas) udhëzon një pacient në zgjedhjen e ilaçeve në një nga farmacitë në Guangzhou, provincën e Guangdong-ut, në nëntor

Një farmacist i liçensuar (djathtas) udhëzon një pacient në zgjedhjen e ilaçeve në një nga farmacitë në Guangzhou, provincën e Guangdong-ut, në nëntor./nga China Daily

Risitë e kujdesit shëndetësor digjital

Pas vitesh zhvillimi, sektori i kujdesit shëndetësor digjital të Kinës po përqafon lloje të reja inovacioni me cilësi të lartë, me shumë tendenca të reja që po shfaqen.

Kujdesi shëndetësor digjital, shërbimet mjekësore të ofruara me ndihmën e teknologjive digjitale përfshin konsultime në distancë, spitale në internet dhe kujdes shëndetësor inteligjent.

Gjatë samitit të sapopërfunduar të Konferencës Botërore të Internetit 2022 në Wuzhen, provincën Zhejiang të Kinës Lindore, kompania e kujdesit shëndetësor digjital “WeDoctor”, me qendër në Hangzhou  prezantoi  gjithashtu arritjet e saj më të fundit.

Në vitin 2015, pak para hapjes së konferencës së dytë, “WeDoctor” prezantoi spitalin e parë në internet në Kinë - Spitalin Internet Wuzhen në Tongxiang, Zhejiang. Spitali ofroi vizita vijuese në internet, ndarjen e të dhënave digjitale të kujdesit shëndetësor dhe diagnoza dhe receta në internet në një shkallë të gjerë, tha kompania.

Deri në shtator, kompania kishte ofruar shërbime të kujdesit shëndetësor digjital përmes partneritetit me afro 8,000 spitale në mbarë vendin. Në platformë ishin 300 mijë mjekë të regjistruar dhe 33 spitale në internet, ndër të cilët 19 kishin përpunuar mënyra që pacientët të mbuloheshin për shërbimet e tyre me sigurime mjekësore publike.

"Në 10 vitet e fundit, reforma mjekësore e Kinës ka arritur përparime të mëdha dhe kujdesi shëndetësor digjital është një faktor kyç në këtë gjë. Reformat e reja mjekësore të Kinës, të cilat theksojnë digjitalizimin, ofrojnë një shembull për pjesën tjetër të botës",- tha Liao Jieyuan themelues, CEO i “WeDoctor”.

Kompania gjithashtu filloi një organizatë të mirëmbajtjes së kujdesit shëndetësor (HMO) në Tianjin në 2020-n. Organizata shërben si një platformë “cloud” që mbledh informacion nga 266 spitale të nivelit bazë në qytet. HMO kryen menaxhim digjital, intensiv dhe të standardizuar të informacionit të kujdesit shëndetësor të pacientëve, veçanërisht pacientëve me sëmundje kronike, thanë zyrtarët e “WeDoctor”.

Deri në shtator, 76.68 për qind e pacientëve me diabet që merrnin pjesë në menaxhimin e sëmundjeve kronike të “WeDoctor” po ndiqnin procesin e standardizuar të menaxhimit të platformës. Shkalla e glukozës së kontrolluar në gjak të atyre që morën pjesë në menaxhimin e sëmundjeve kronike për tre muaj ishte 13.5 për qind më e lartë se atyre që nuk morën pjesë, thanë zyrtarët e kompanisë.

“Teknologjitë digjitale na ofrojnë mjete të shkëlqyera për menaxhimin e sëmundjeve kronike, gjë që kërkon përpjekje të vazhdueshme brenda dhe jashtë spitalit”,- tha Ji Linong, kreu i departamentit të endokrinologjisë në Spitalin Popullor të Universitetit të Pekinit.

Kang Lei, përgjegjës për trajtimin e diabetit në “Sanofi Greater China”, tha: "Shfaqja e kujdesit shëndetësor digjital ofron përgjigje të reja për trajtimin e sëmundjeve kronike. Industria e kujdesit shëndetësor në Kinë është zhvendosur nga modeli bazë i njerëzve që kërkojnë trajtim mjekësor në spitale në një model që ofron shërbime të shumta të kujdesit shëndetësor në skenarë të ndryshëm".

Kompania është një njësi e “Sanofi SA”, një kompani ndërkombëtare e kujdesit shëndetësor me seli në Paris.

“Pritet që me ndihmën e kujdesit shëndetësor digjital, burimet mjekësore në të gjithë vendin të jenë më të balancuara dhe niveli i përgjithshëm i shërbimit mjekësor të Kinës do të rritet”, - tha Kang.

Spitali Anzhen i Pekinit i Universitetit Mjekësor të Kryeqytetit demonstroi një robot për mbledhjen e informacionit kirurgjik në stendën e tij në Panairin Ndërkombëtar të Kinës 2022 për Tregtinë e Shërbimeve të mbajtur në Pekin në shtator.

Roboti mund të gjurmojë dhe regjistrojë imazhe kirurgjikale në kohë reale, të përpilojë informacione dhe t'i transmetojë ato nga distanca përmes një rrjeti 5G. Në të njëjtën kohë, mund të lidhet edhe me pajisjet mjekësore në sallën e operacionit dhe të regjistrojë imazhe në kohë reale. Në përdorim në Spitalin Anzhen të Pekinit, ai pritet të aplikohet gjerësisht në vend.

Sektori i kujdesit shëndetësor digjital është zgjeruar vazhdimisht. Në vitin 2021, tregu i kujdesit shëndetësor digjital të Kinës u rrit 79.5 për qind në bazë vjetore në 28.9 miliardë juanë (4.1 miliardë dollarë), sipas një raporti të fundit nga kompania e kërkimit të tregut “AskCI Consulting”. Tregu parashikohet të rritet në 43.6 miliardë juanë deri në fund të këtij viti.

Me pandeminë Covid 19, më shumë përdorues janë të prirur të kërkojnë shërbime mjekësore në internet. Në vitin 2021, përdoruesit e regjistruar në Kinë të platformave të kujdesit shëndetësor digjital u rritën 6.95 për qind nga viti në vit në 707 milionë, dhe numri parashikohet të arrijë në 810 milionë deri në fund të këtij viti, sipas “AskCI Consulting”.

“Që kur shpërtheu pandemia, zakonet e banorëve për sa u përket vizitave në spital kanë ndryshuar vazhdimisht”, - thuhet në raportin e kompanisë konsulente. "Vëllimi i përdoruesve të internetit ka ardhur në rritje të shpejtë dhe platforma të tilla si spitalet e internetit, faqet e menaxhimit të kujdesit shëndetësor dhe farmacitë e tregtisë elektronike kanë parë një zhvillim shumë të shpejtë. Spitalet e internetit përbënin 47.9 për qind të platformave".

Deri në qershor, kishte mbi 1,700 spitale interneti në Kinë, sipas Anketës 2022 mbi Spitalet e Internetit të Kinës të lëshuar nga ofruesi i shërbimit të kujdesit shëndetësor në internet “VBData.cn.” Provincat Shandong, Guangdong dhe Jiangsu kanë numrin më të madh të spitaleve në internet. Më shumë objekte mjekësore publike dhe private përdoren për ngritjen e spitaleve në internet.

Qeveria gjithashtu ka nxjerrë shpesh politika për të mbështetur sektorin. Midis viteve 2018 dhe 2022, Kina nxori 88 politika për spitalet në internet, të fokusuara kryesisht në standardizimin e çmimit të kujdesit shëndetësor digjital dhe promovimin e zgjidhjeve të sigurimit publik të kujdesit shëndetësor për shërbimet mjekësore online.

Në maj, Administrata Kombëtare e Produkteve Mjekësore nxori një udhëzues për rregullimin e barnave në internet gjatë periudhës së Planit të 14-të Pesëvjeçar (2021-2025). Ai ofroi plane specifike për të promovuar transformimin digjital dhe inteligjent të industrisë farmaceutike dhe për të inkurajuar transformimin gjithëpërfshirës digjital të sistemit të kujdesit shëndetësor të vendit.

Në gusht, Administrata Shtetërore për Rregullimin e Tregut nxori dispozita për mbikëqyrjen dhe menaxhimin e medikamenteve me pakicë në internet, duke sqaruar më tej ligjshmërinë e shitjeve të barnave në internet dhe duke rritur standardet për industrinë që po zhvillohet me shpejtësi. Dispozitat do të hyjnë në fuqi më 1 dhjetor.

"Për të garantuar sigurinë e barnave të banorëve në masën më të madhe, dispozitat inkurajojnë dhe ndihmojnë farmacitë e tregtisë elektronike që të vazhdojnë të ofrojnë lehtësi për publikun",- tha Liu Tong, nënkryetar i marrëdhënieve me qeverinë në farmacinë online të listuar në Nasdaq, “111 Inc.” "Ndërsa dispozitat rritën kërkesat e pajtueshmërisë për ndërmarrjet, ato nxisin zhvillimin afatgjatë dhe të qëndrueshëm të industrisë".

Chen Jia, studiues i pavarur i strategjive ndërkombëtare, tha: "Kur shpërtheu pandemia, zakoni për të parë një mjek në internet u rrënjos në jetën e banorëve. Kujdesi shëndetësor digjital po shërben si një shtesë kritike për sistemin e kujdesit shëndetësor publik, duke ndihmuar zonat lokale të marrin masa në parandalimin dhe kontrollin e epidemisë.

Kujdesi digjital shëndetësor ka ndryshuar zakonet e pacientëve kinezë. Më parë, pacientët prisnin në radhë në spitale për të lënë takimin te mjeku. Tani ata mund të bëjnë takime në internet paraprakisht. Gjithashtu, të dhënat e kujdesit shëndetësor të pacientëve ruhen në internet".

"Me shikimin përpara, për të promovuar zhvillimin me cilësi të lartë të kujdesit shëndetësor digjital, ndërmarrjet duhet të eksplorojnë fusha të veçanta. Përveç kësaj, teknologjitë digjitale si 5G, të dhënat e mëdha dhe inteligjenca artificiale duhet të aplikohen më tej në sistemin e kujdesit shëndetësor, në mënyrë që të luajnë një rol më të madh në kujdesin shëndetësor digjital ",- tha Yuan Shuai, zëvendëssekretari i përgjithshëm i Komitetit të Rigjallërimit  Rural.