Kina kalon në kushte të barabarta loje për investitorët e huaj
2022-11-16 10:48:46

Ekspertët thonë se një fokus kryesor për Kinën për të çuar përpara punën e investimeve të huaja në të ardhmen do të jetë përmirësimi i shërbimeve për investitorët e huaj. Sipas tyre, vendi ka bërë lëvizje thelbësore në nxitjen dhe mbrojtjen e investimeve të huaja dhe është e rëndësishme të ruhet trajtimi i barabartë për investimet e huaja dhe vendase. Ata theksojnë se në fushat e hapura për konkurrencë duhet të eliminohen fushat e lojës për ndërmarrjet vendase dhe të huaja.

 

VCG

VCG

Kina kalon në kushte të barabarta loje për investitorët e huaj

 

Kina do t'i kushtojë më shumë vëmendje mbrojtjes së interesave dhe të drejtave legjitime të investitorëve të huaj, ndërkohë që do të vazhdojë të zgjerojë aksesin në treg për ta, deklaroi ekspertja e lartë në një intervistë ekskluzive për “China Daily”.

Zhang Wei, nënkryetare e Akademisë Kineze të Tregtisë Ndërkombëtare dhe Bashkëpunimit Ekonomik nën Ministrinë e Tregtisë, vuri në dukje se raporti për Kongresin e 20-të Kombëtar të Partisë Komuniste të Kinës përdori termin “i përshtatshëm” për të përshkruar ridemensionin e listave negative për investime të huaja, ndërkohë që në të kaluarën, vendi kishte zgjeruar në mënyrë aktive aksesin e investimeve të huaja në tregun kinez.

“Kjo do të thotë që thjesht zgjerimi i aksesit në treg mund mos të jetë ajo që shpresojnë investitorët e huaj, as qëllimi kryesor i punës së Kinës për investimet e huaja. Në vend të kësaj, ndërtimi i një klime të shëndoshë biznesi për të lehtësuar zhvillimin më të mirë të ndërmarrjeve të huaja në Kinë do të bëhet jo vetëm ajo që duan investitorët e huaj, por edhe një detyrë kryesore e hapjes së mëtejshme të Kinës në sektorin e investimeve të huaja”,- shtoi ajo.

Sipas ministrisë, përdorimi aktual i kapitalit të huaj në Kinë arriti në më shumë se 1 trilion juanë (140.8 miliardë dollarë) në nëntë muajt e parë të vitit, me një rritje prej 15.6 për qind në baza vjetore.

Kjo erdhi mes disa shqetësimeve se sfidat dhe presionet nga pandemia, ekonomia e ngadaltë globale dhe rindërtimi në zinxhirët industrialë dhe të furnizimit në mbarë botën, ndër të tjera, po dobësojnë besimin dhe pritshmëritë e disa investitorëve të huaj në Kinë.

Analistët kanë thënë se zgjerimi i rritjes do ta bëjë Kinën më tërheqëse dhe do të forcojë atraktivitetin e vendit ndaj investimeve të huaja.

Zhang tha se Kina pritet të harmonizojë më mirë axhendën e saj të zhvillimit me interesat dhe shqetësimet e investitorëve të huaj për të tërhequr më tej investimet e huaja.

Ajo pret që sektorë si shërbimet e teknologjisë së lartë dhe ato moderne do të jenë fusha kyçe për Kinën për të rritur përpjekjet për të tërhequr më shumë investime të huaja.

Meqenëse industritë duke përfshirë shërbimet e teknologjisë së lartë, moderne dhe mbrojtjen e mjedisit janë prioritizuar në strategjitë e zhvillimit të Kinës, ato ka të ngjarë të krijojnë më shumë mundësi zhvillimi për investitorët e huaj dhe të tërheqin më shumë vëmendje.

Zhang tha gjithashtu se Kina pritet të stimulojë më tej potencialin e investimeve të huaja në promovimin e zhvillimit të saj me cilësi të lartë. Për shembull, investimet e huaja mund të luajnë një rol më të mirë në avancimin teknologjik të Kinës dhe zhvillimin e gjelbër dhe me karbon të ulët.

Sipas saj, vendi duhet gjithashtu të drejtojë investimet e huaja për të përafruar strategjitë e tij me ndjekjen lokale për zhvillimin e koordinuar rajonal.

Për më tepër, tha ajo, duke qenë se Kina do të tërheqë më shumë faktorë të prodhimit global me cilësi të lartë për të marrë pjesë në qarkullimin e saj të brendshëm, është gjithashtu e rëndësishme që vendi të inkurajojë ndërmarrjet e huaja për të zgjeruar riinvestime. Zhang theksoi se kjo do të ndihmojë ndërmarrjet e huaja të integrohen më mirë në zhvillimin e saj ekonomik.

Ajo tha se një fokus kryesor për Kinën për të çuar përpara punën e investimeve të huaja në të ardhmen do të jetë përmirësimi i shërbimeve për investitorët e huaj.

Vendi ka bërë lëvizje thelbësore në nxitjen dhe mbrojtjen e investimeve të huaja dhe është e rëndësishme të ruhet trajtimi i barabartë për investimet e huaja dhe vendase, tha ajo, duke shtuar se në fushat e hapura për konkurrencë, duhet të eliminohen fushat e lojës për ndërmarrjet vendase dhe të huaja.

Zhang tha se hapja në mes të realizimit të modernizimit kinez duhet të fokusohet në formimin e avantazheve të reja konkurruese për vendin për të marrë pjesë në konkurrencën dhe bashkëpunimin global, duke rirregulluar pozicionin e tij në ndarjen globale të punës për të fituar një shtysë të re zhvillimi përmes bashkëpunimit global dhe mirëkoordinimit të marrëdhënieve ndërmjet avancimit të hapjes dhe zhvillimit.

“Ndërsa kemi lëvizur përtej fazës kur hapja e Kinës karakterizonte hapjen në zonat intensive të punës, ne duhet të përmirësojmë avantazhet konkurruese të Kinës. Duhet të krijojmë më shumë konkurrencë në teknologji, kapital dhe industri me njohuri intensive, qoftë në tregti apo investime”,- tha ajo, duke shtuar se vendi pritet gjithashtu të fuqizojë industritë tradicionale, tregtinë dhe investimet me teknologjitë digjitale për të çliruar më tej potencialin e ekonomisë digjitale, duke formuar kështu konkurrencë të re në bashkëpunimin ekonomik global.

Megjithëse avantazhet e Kinës në kostot e punës po dobësohen, vendi ka ende konkurrencë në lidhje me koston e kombinuar të faktorëve të prodhimit. Kjo, së bashku me zinxhirët e saj të plotë industrialë dhe përmirësimin e sistemeve mbështetëse, të gjitha shtojnë gjithnjë e më shumë në tërheqjen e Kinës për investimet e huaja, tha ajo.

Zhang tha gjithashtu se interesat komerciale mbeten pika kyçe e vendimmarrjes së kompanive globale, megjithëse ata tani konsiderojnë më shumë rreth sigurisë industriale dhe të zinxhirit të furnizimit dhe faktorëve politikë që kanë një ndikim në rritje në ndarjen globale të punës.