Investimet, zgjerimi i prodhimit ripohon besimin e BMW-së në Kinë
2022-11-15 09:47:17

Prodhuesi gjerman i automjeteve BMW së fundi njoftoi një investim prej 1.39 miliardë dollarësh, duke zgjeruar objektin e prodhimit të baterive në Kinë, si dhe duke riafirmuar besimin e tij të fortë në tregun kinez.

VCG

VCG

 

Prodhuesi gjerman i automjeteve BMW njoftoi një investim prej 10 miliardë juanësh (1.39 miliardë dollarë) për të zgjeruar objektin e prodhimit të baterive në Kinë, duke riafirmuar besimin e tij të fortë në tregun kinez.  Ky është një tjetër investim i madh nga BMW për të përshpejtuar tranzicionin e saj të elektrifikimit pas hapjes së uzinës së Lydia në Shenyang, provincën Liaoning, këtë qershor.

 

"Nënshkrimi i marrëveshjes së sotme është demonstrimi i fundit i besimit tonë në tregun kinez dhe i përkushtimit tonë për të promovuar bashkëpunimin midis Kinës dhe Gjermanisë," tha Jochen Goller, president dhe CEO i BMW Group Region China.

 

Ky projekt i ri i zgjerimit ndodhet në Parkun Industrial të Prodhimit të Pajisjeve Kineze-Gjermane në Zonën e Zhvillimit Ekonomik dhe Teknologjik Shenyang.

 

Me përfundimin e zgjerimit të saj, qendra e baterive të tensionit të lartë do të bëhet qendra e tretë globale e baterive të energjisë së BMW Group.  Në vitin 2017, BMW Group krijoi qendrën, e cila përfshin kërkimin dhe zhvillimin, prodhimin dhe testimin e baterive.

VCG

VCG

 

Në qershor, BMW investoi 15 miliardë juanë në fabrikën e saj të re Lydia në Shenyang, e projektuar kryesisht për të prodhuar BMW i3 tërësisht elektrik, një sedan sportiv i përmasave të mesme.  Fabrika e Lydia do të rrisë prodhimin vjetor të BMW në Kinë në 800,000 automjete nga 700,000 në 2021.

 

Që nga viti 2010, BMW ka investuar më shumë se 83 miliardë juanë në Shenyang për të ndërtuar një sistem prodhimi që integron kërkimin dhe zhvillimin, prokurimin dhe prodhimin e motorëve dhe automjeteve, duke e bërë Shenyang bazën më të madhe të prodhimit në botë për BMW Group, sipas kompanisë.

 

Dekada e kaluar shënoi suksesin e madh të BMW në Kinë që nga themelimi i sipërmarrjes së përbashkët BMW Brilliance në 2002. Shitjet e Kinës përbënin një të tretën e pjesës së saj globale në 2021.

 

Për më tepër, Kina është bërë tregu më i madh në botë i automjeteve me energji të re dhe qendra më e rëndësishme kërkimore NEV në vitet e fundit.

 

Sipas të dhënave nga Shoqata Kineze e Prodhuesve të Automjeteve, shitjet e automjeteve me energji të re të Kinës arritën në 3.521 milionë njësi në vitin 2021, duke zënë 53 për qind të pjesës së tregut global.

 

Li Hongbiao, një studiues i lartë në Akademinë e Kinës për Rigjallërimin Verilindor, tha se Evropa po përballet me sfida të tilla si një krizë energjie dhe konflikte rajonale, ndërsa Kina ka kultivuar zinxhirin e saj të plotë industrial NEV dhe zinxhirin e furnizimit me avantazhet e saj të fuqisë teknike dhe kostove më të ulëta të prodhimit. 

 

VCG

VCG

Ekspertët thanë se Kina ka fituar avantazhe konkurruese në pjesën e mesme dhe të sipërme të zinxhirit të ri të industrisë së automjeteve me energji, veçanërisht kur bëhet fjalë për prodhimin e baterive, pjesët e baterive dhe përpunimin e metaleve të baterive.

 

Më 22 qershor, mbledhja ekzekutive e Këshillit të Shtetit deklaroi qartë se Kina do të vazhdojë të mbështesë blerjet e NEV-ve duke zbatuar politika të tilla si përjashtimet nga taksat.

 

Në vitin 2021, shitjet e BMW NEV në Kinë arritën në 48,000 automjete, me një rritje prej 69.6 për qind nga viti në vit.

 

Deri në fund të vitit 2025, BMW planifikon të dorëzojë 2 milionë automjete tërësisht elektrike në mbarë botën.  Deri në vitin 2030, prodhimi i makinave elektrike pritet të përbëjë 50 për qind të tregut të saj global.