Mbrojtja e mjedisit sjell ujëra të kthjellëta në kryeqytetin kinez
2022-11-10 14:17:18


Foto: VCG

Autoritetet në Pekin kanë marrë masa për të përmirësuar mbrojtjen e mjedisit, duke sjellë rrjedhimisht edhe ujëra më të pastra. Përpjekjet për mbrojtjen ekologjike dhe mjedisore në Pekin kanë parë ndryshime historike. Pekini ka qenë gjithashtu gjithnjë e më i gjelbër falë projekteve të pyllëzimit të qeverisë.

Duke qëndruar në bregun e Kanalit të Madh mes një flladi që valëzon sipërfaqen e ujit, Han Kefei u mrekullua me ndryshimet e rëndësishme që kanë ndodhur në pjesën e lumit që përshkon qytetin e saj të lindjes, distriktin Tongzhou në Pekin.

“Njerëzit dikur e shmangnin afrimin te lumi, për shkak të erës së keqe të përhershme për një periudhë të gjatë kohore”,- kujton 61-vjeçarja me sytë e saj duke parë ujin e kthjellët në lumë dhe gjethet shumëngjyrëshe në bregun e tij.

Kohë më parë uji ishte me ngjyrë të zezë dhe nuk kishte fare bimë një metër nga bregu, kujton Han, ndërsa shprehet për një grup gazetarësh që morën pjesë në një tur mediatik në Tongzhou.

Qytetërimi ekologjik është një koncept i promovuar nga presidenti kinez Xi Jinping, për një zhvillim të ekuilibruar dhe të qëndrueshëm me në thelb bashkëjetesën harmonike midis njerëzimit dhe natyrës.

Si deputete në Kongresin Popullor Komunal të Pekinit për 25 vjet, Han ka ndjekur nga afër trajtimin e ujit dhe është shumë e vetëdijshme për arsyet e transformimit të madh në lumë.

Legjislatura në Pekin jo vetëm që ka hartuar një sërë ligjesh dhe rregulloresh për të rritur mbrojtjen e mjedisit, por gjithashtu ka vazhduar t'i ndryshojë ato për të adresuar problemet e shfaqura, vuri në dukje ajo.

Sipas saj, ligjvënësit organizojnë herë pas here inspektime në terren, për t’u siguruar që ligjet dhe rregulloret të zbatohen siç duhet, pjesë e të cilave ka qenë dhe ajo vetë.

Një nga faktorët kryesorë për t'u fajësuar për problemet e vazhdueshme mjedisore në seksionin e kanalit në Tongzhou ishte mbivendosja e përgjegjësive të organeve të ndryshme qeveritare në kontrollin e ndotjes, tha ajo, por problemet janë adresuar pas vëmendjes së vazhdueshme nga legjislativi.

Han tha se ajo që e bëri të vështirë trajtimin e seksionit ishte gjithashtu se, i vendosur në një nga zonat më të ulëta në Pekin, ai merrte një sasi të madhe ujërash të ndotura të sjella nga shiu nga e gjithë zona fushore e kryeqytetit pas reshjeve.

“Pastrimi i pjesës së kanalit në Tongzhou do të thotë se ndotja e ujit në të gjithë kryeqytetin është trajtuar mirë”,- tha ajo, duke treguar përmirësimin e jashtëzakonshëm mjedisor në të gjithë kryeqytetin kinez.

Han u mbështet shumë nga zyrtarë të autoriteteve mjedisore dhe menaxhuese të pyjeve të Pekinit.

“Përpjekjet për mbrojtjen ekologjike dhe mjedisore në Pekin kanë parë ndryshime historike”,- tha Chen Tian, kreu i Zyrës Komunale të Ekologjisë dhe Mjedisit të Pekinit.

Në vitin 2021, cilësia e ujit në rreth 75 për qind të pjesëve të lumenjve në kryeqytet arriti në shkallën III dhe më mirë, 25.4 pikë përqindjeje më shumë nga viti 2013, tha ai, duke theksuar se shtimi i ujit të kthjellët me peshq dhe brigje të gjelbëruara kanë qenë një pamje e zakonshme në kryeqytet.

Kina ka një sistem cilësie me pesë nivele për ujërat sipërfaqësore, me klasën I më të mirën.

Chen theksoi përmirësimin e cilësisë së ajrit si një shembull tjetër të ndryshimeve historike. Vitin e kaluar, dendësia mesatare e grimcave PM2.5 në Pekin arriti në 33 mikrogramë për metër kub, 63 për qind më pak nga viti 2013, viti i parë që kryeqyteti filloi të monitoronte ndotësit e ajrit.

Deri në shtator të këtij viti, përqendrimi mesatar i PM2.5 në kryeqytetin kinez ra në 28 mikrogramë për metër kub, 15.2 për qind më i ulët krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021, shtoi ai.

Pekini ka qenë gjithashtu gjithnjë e më i gjelbër falë projekteve të pyllëzimit të qeverisë, deklaroi Wang Xiaoping, zyrtar në Zyrën Komunale të Pyjeve dhe Parqeve të Pekinit.

Foto: VCG

Që nga viti 2013, mbi 161.300 hektarë pyje janë mbjellë në Pekin, me shumicën e tyre në zona fushore. Kjo ka ndihmuar në rritjen e mbulimit pyjor në kryeqytet nga 38.6 për qind në 44.6 për qind deri në fund të vitit të kaluar.

Përpjekja dhjetëvjeçare e ka bërë shumë më të lehtë për banorët qasjen në zonat pyjore. Aktualisht, banorët në 87.8 për qind të zonave urbane të kryeqytetit mund të arrijnë në këto hapësira të gjelbra brenda 500 metrave nga shtëpitë e tyre, tha ai, duke theksuar se rritja e mbulimit të pyjeve ka kontribuar shumë në ruajtjen e biodiversitetit dhe zbutjen e ndryshimeve klimaterike.

Pyjet në Pekin thithën 8.4 milionë tonë metrikë dyoksid karboni nga atmosfera vitin e kaluar, që është e barabartë me emetimet vjetore nga 2.8 milionë makina, vuri në dukje ai.

Me 596 lloje kafshësh të egra, Pekini tani vjen i dyti pas Brasilias midis kryeqyteteve të anëtarëve të G20-s, tha ai, duke shtuar se metropoli kinez gjithashtu krenohet me 2088 specie bimore të egra.

“Në fazën tjetër, ne do ta shndërrojmë Pekinin në një kryeqytet të biodiversitetit dhe kemi një themel shumë të fortë për qëllimin falë përpjekjeve në 10 vitet e fundit”,- tha Wang.