Nevojitet shtimi i masave për të forcuar hapësirën e përbashkët në internet
2022-11-10 09:28:06


Foto: VCG

Zyrtarë të Konferencës Botërore të Internetit, që mbahet në Wuzhen të Kinës bënë thirrje për masa më të forta për të zhvilluar, aplikuar dhe qeverisur rrjetin për të bërë më shumë njerëz të përfitojnë prej tij, duke e cilësuar një përgjegjësi reciproke të të gjitha vendeve. Qëkur u krijua, Konferenca Botërore e Internetit gjithashtu ka mbledhur vazhdimisht mençuri dhe konsensus nga të gjitha sferat e jetës dhe ka vazhduar të thellojë bashkëpunimin në fushat digjitale.

Kina ka rritur përpjekjet për të ndërtuar një komunitet me një të ardhme të përbashkët në hapësirën kibernetike gjatë viteve të fundit, duke forcuar krijimin e infrastrukturës globale të informacionit dhe duke rritur shkëmbimet ndërkombëtare në fusha të ndryshme.

Duke qenë se hapësira kibernetike është një nga fushat me potencial më të lartë në epokën e re, Ren Xianliang, sekretari i përgjithshëm i Konferencës Botërore të Internetit, bëri thirrje për masa më të forta për të zhvilluar, aplikuar dhe qeverisur rrjetin për të bërë më shumë njerëz të përfitojnë prej tij. Ai theksoi se është përgjegjësi reciproke e të gjitha vendeve.

“Është gjithashtu një hap logjik dhe i pashmangshëm për të promovuar ndërtimin e një komuniteti me një të ardhme të përbashkët në hapësirën kibernetike në të gjithë botën”,- tha Ren në një konferencë shtypi përpara Konferencës Botëror të Internetit (WIC) në Wuzhen.

Për të nëntën herë, një ngjarje e madhe ndërkombëtare e internetit si ky samit do të mbahet në Wuzhen, në provincën Zhejiang, një qytet që ka dëshmuar rritje të shpejtë të rrjetit, koncepte novatore në hapësirën kibernetike dhe arritje të teknologjive të fundit të internetit.

Ndërsa iu drejtua edicionit të dytë “World Internet Conference” në vitin 2015, presidenti kinez Xi Jinping paraqiti iniciativën e ndërtimit të përbashkët të një komuniteti me një të ardhme të përbashkët në hapësirën kibernetike.

Për të përmbushur iniciativën, Ren tha se disa deklarata dhe veprime u zbuluan gjatë samiteve të viteve të kaluara dhe qëkur u krijua Konferenca Botërore e Internetit gjithashtu ka mbledhur vazhdimisht mençuri dhe konsensus nga të gjitha sferat e jetës dhe ka vazhduar të thellojë bashkëpunimin në fushat digjitale.

“Ky samit do t'i përmbahet parimit të pjesëmarrjes shumëpalëshe dhe do të donte të bashkonte duart me entitete të ndryshme nga vende të tjera - të tilla si qeveritë, ndërmarrjet e internetit dhe komunitetet teknike - për të çuar përpara ndërtimin e një sistemi global multilateral, demokratik dhe transparent të qeverisjes së internetit. Ne do të ndihmojmë gjithashtu botën të ndajë përfitimet e zhvillimit të epokës së informacionit, duke kontribuar në forcën e Kinës për të ndërtuar një komunitet me një të ardhme të përbashkët në hapësirën kibernetike dhe për të përmirësuar rritjen globale të internetit”,- tha Ren.

Duke kujtuar përpjekjet për realizimin e nismës, Qi Xiaoxia, zyrtare e Zyrës së Bashkëpunimit Ndërkombëtar në Administratën e Hapësirës Kibernetike të Kinës, deklaroi se ajo dhe kolegët e saj kishin promovuar në mënyrë aktive ndërtimin e infrastrukturës globale të informacionit dhe rritjen e bashkëpunimit ndërkombëtar në vitet e fundit.

Për shembull, administrata bashkëpunoi për ekonominë digjitale me vendet e Nismës “Një brez, një rrugë” dhe nënshkroi marrëveshje për sigurinë kibernetike me departamentet përkatëse në Indonezi dhe Tajlandë, tha ajo.

“Ne jemi bërë gjithashtu partnerë me 274 organizata emergjente të sigurisë kibernetike në 81 kombe dhe rajone, në mënyrë që të rrisim shkëmbimet globale në industrinë e të dhënave, si dhe të promovojmë rrjedhën e sigurt dhe të lirë të të dhënave përtej kufijve”,- shtoi ajo.

Ndërkohë, administrata i bëri thirrje botës që të mbajë mbi supe përgjegjësinë për ndërtimin e një komuniteti me një të ardhme të përbashkët në hapësirën kibernetike duke marrë pjesë thellësisht në aktivitete ndërkombëtare, të tilla si forumi i qeverisjes së internetit të Kombeve të Bashkuara dhe tryeza e rrumbullakët e internetit me Mbretërinë e Bashkuar.

“Ne kemi shtuar gjithashtu përpjekjet për të kapërcyer boshllëqet digjitale në komunitetin ndërkombëtar, duke ndihmuar vendet në zhvillim të përmirësojnë aksesin me brez të gjerë dhe rajonin e Azi-Paqësorit të largohet nga varfëria, duke mbajtur seminarin digjital të reduktimit të varfërisë APEC. Për më tepër, administrata ka publikuar një raport së bashku me UNICEF-in, për të rritur bashkëpunimin ndërkombëtar për sigurinë e të miturve në shfletimin në internet”,- deklaroi zyrtarja e Zyrës së Bashkëpunimit Ndërkombëtar në Administratën e Hapësirës Kibernetike të Kinës.