Investimet gjermane tregojnë besimin për Kinën
2022-11-08 14:58:28

VCG

VCG

Investimet gjermane në Kinë janë të shumta dhe përfshijnë shumë sektorë. Mjafton të ndalemi në qytetin Taicang dhe do të shohim sa i madh është bashkëpunimi kino-gjerman në Zonën e Zhvillimit të Teknologjisë së lartë, por jo vetëm.

Besimi i palëkundur i kompanive të huaja në Kinë mund të reflektohet nga investimi i tyre i zgjeruar në Taicang,(Taican)  një qytet në nivel qarku në Suzhou,  provincën Jiangsu, i cili njihet për grupin e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme gjermane.

Në fund të korrikut, Schaeffler AG nënshkroi një marrëveshje bashkëpunimi me Zonën e Zhvillimit të Teknologjisë së Lartë Taicang, sipas së cilës ofruesi gjerman i kushinetave të elementit rrotullues dhe pjesëve të automjeteve do të ndërtojë një projekt për pjesët kryesore të automjeteve me energji të re dhe kushinetat e aviacionit në zonë.

Me një investim total prej 300 milionë dollarë, objekti i ri është një tjetër hap përpara për Schaeffler që kur la gjurmët e para në Taicang në vitin 1995. Me kalimin e kohës, kompania gjermane ka ndërtuar gjashtë fabrika, një objekt për prodhimin e kallëpeve, një njësi të prodhimit të pajisjeve speciale, një qendër trajnimi me sistem të dyfishtë të stilit gjerman dhe një qendër gjithëpërfshirëse këtu, me numrin total të punonjësve që i kalon 7,000.

Kjo e ka bërë Schaeffler kompaninë më të madhe prodhuese gjermane në provincën Jiangsu.  Të ardhurat vjetore të kompanisë nga shitjet arritën në 19 miliardë juanë (2.6 miliardë dollarë) në vitin 2021 dhe pritet të arrijnë në 21 miliardë juanë këtë vit.

VCG

VCG

Sipas Zhang Yilin, CEO i Schaeffler Greater China, projekti i ri është pjesë e përpjekjeve të kompanisë për të adresuar tranzicionin e industrisë kineze të automobilave drejt automjeteve të reja me energji, si dhe zhvillimin e shpejtë të industrisë kineze të aviacionit.

Sipas Mao Yaping, sekretar i komitetit të punës së Partisë të Zonës së Zhvillimit të Teknologjisë së Lartë Taicang, bashkëpunimi me kompanitë gjermane ka qenë gjithmonë një pikë kryesore e zonës, e cila është gjithashtu pjesë e përpjekjeve të Taicang për të kryer hapjen në një nivel më të lartë.  Bashkëpunimi më i thellë me kompanitë gjermane do të ndihmojë gjithashtu zonën për të realizuar një rritje ekonomike cilësore, tha ajo.

Ndërmarrja e përbashkët Kinë-Gjermani United Automotive Electronic Systems Co Ltd mbajti ceremoninë e nisjes së fazës së dytë të degës së saj Taicang në fillim të korrikut.  Me një investim total prej 1.5 miliardë juanë, projekti i ri prej 56,000 metrash katrorë është planifikuar të përfundojë ndërtimin në tremujorin e dytë të vitit 2023, kohë në të cilën të ardhurat vjetore nga shitjet e UAES Taicang do të arrijnë në 6 miliardë juanë.

Dega Taicang e Emirateve të Bashkuara Arabe është një furnizues kryesor për prodhuesit kryesorë të makinave duke përfshirë General Motors, Volkswagen, Nio dhe BYD.

Një total prej 443 kompanish gjermane kanë ngritur biznese në Taicang, me gjashtë nga 10 kompanitë më të mira gjermane të veglave të makinerisë që kanë ngritur operacione në qytet.

VCG

VCG

Siç shpjegohet nga sekretari i Partisë së Taicang, Wang Xiangyuan, asnjë kompani e vetme gjermane nuk është larguar nga qyteti që kur prodhuesi i pjesëve të shiritave dhe telit Kern-Liebers u bë kompania e parë gjermane në Taicang në 1993.

Hu Chunchun, profesor i asociuar nga Akademia e Shangait e Qeverisjes Globale dhe Studimeve të Zonës në Universitetin e Studimeve Ndërkombëtare të Shangait, tha se shumë SME-të e edukuara në Gjermani janë bërë "kampionët e padukshëm" në industri të ndryshme.

Ndryshe nga korporatat e mëdha, këto SME-të i kushtojnë rëndësi më të madhe mjedisit të përgjithshëm kur zgjerojnë investimet në Kinë, dhe ky është një apel i Taicang, tha ai.