Kina nis një udhëtim të ri, bota hap mundësi të reja
2022-11-03 23:18:22

Nga 16 deri më 22 tetor 2022, në Pekin u mbajt me sukses Kongresi i 20-të Kombëtar i Partisë Komuniste të Kinës. Kongresi zgjodhi një udhëheqje të re qendrore me Sekretarin e Përgjithshëm Xi Jinping në qendër, shqyrtoi dhe përmblodhi ndryshimet e mëdha që kanë ndodhur në Kinë në dhjetë vitet e fundit dhe përcaktoi qëllimin e përgjithshëm të zhvillimit të Kinës deri në vitin 2035 dhe detyrat kryesore për pesë vitet e ardhshme. Kjo është një konferencë historike e mbajtur në një moment kritik kur Kina nis një rrugëtim të ri të ndërtimit të një vendi të modernizuar socialist në të gjitha aspektet dhe marshimit drejt objektivit të njëqindvjetorit të dytë. 

Së pari, përmbahet gjithmonë filozofia e zhvillimit me në qendër popullin dhe përmirësohet në mënyrë të palëkundur jetesa dhe mirëqenia e njerëzve. Partia Komuniste e Kinës i përmbahet qëllimit themelor për t'i shërbyer popullit me përkushtim, këmbëngul se gjithçka është për popullin dhe gjithçka varet nga populli, dhe gjithmonë i përmbahet filozofisë së zhvillimit me në qendër popullin dhe përpiqet të bëjë arritjet e modernizimit që i shërben të gjithë popullit. Në dekadën e fundit, jetëgjatësia mesatare e popullit kinez është rritur nga 74.8 vjet në 78.2 vjet. Kina ka ndërtuar sistemin më të madh të sigurimeve shoqërore në botë, me sigurimin bazë të pleqërisë që mbulon 1.04 miliardë njerëz. Gati 100 milionë njerëz janë nxjerrë nga varfëria në zonat rurale dhe problemi i varfërisë absolute është zgjidhur prej kohësh. 

Së dyti, përshpejtohet ndërtimi i një modeli të ri zhvillimi dhe promovohet modernizimi i stilit kinez me cilësi të lartë zhvillimi. Në dhjetë vitet e fundit, rritja ekonomike e Kinës ka arritur një rekord historik. PBB-ja e saj është rritur nga 7.45 trilion dollarë në 15.73 trilion dollarë. Prodhimi i përgjithshëm ekonomik i Kinës përbën 18.5% të ekonomisë botërore, duke u renditur i dyti në botë. Vëllimi i përgjithshëm tregtar u rrit nga 4.4 trilion dollarë në 6.9 trilion dollarë, duke e bërë atë një partner kryesor tregtar të më shumë se 140 vendeve dhe rajoneve. Kina renditet e para në botë për sa i përket shkallës së prodhimit dhe rezervave valutore. Kina ka ndërtuar rrjetin më të madh hekurudhor të shpejtësisë së lartë dhe autostradave në botë. Ajo ka bërë gjithashtu arritje të mëdha në ndërtimin e infrastrukturave si aeroporte, porte, ruajtjen e ujit, energji dhe informacion. Në Kinë, mesatarisht 10 automjete me energji të reja dalin nga linja e montimit çdo minutë. Numri i përgjithshëm i personelit të kërkimit dhe zhvillimit shkencor dhe teknologjik në Kinë renditet i pari në botë dhe Kina ka hyrë në radhët e vendeve novatore. 

Së treti, mbahet lart flamuri i ndërtimit të një komuniteti me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin dhe përpiqet të promovohen paqja dhe zhvillimi botëror. Në dhjetë vitet e fundit, Kina ka mbështetur me vendosmëri drejtësinë ndërkombëtare, ka mbrojtur dhe praktikuar në mënyrë aktive multilateralizmin e vërtetë. Kina promovon ndërtimin e një lloji të ri të marrëdhënieve ndërkombëtare dhe merr pjesë aktivisht në reformat dhe ndërtimin e sistemit të qeverisjes globale. Si një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit me numrin më të madh të paqeruajtësve, Kina luan një rol kyç në operacionet paqeruajtëse të OKB-së dhe kryen në mënyrë gjithëpërfshirëse bashkëpunimin ndërkombëtar në luftën kundër pandemisë së COVID-19, në mënyrë që të kontribuojë në paqen dhe stabilitetin botëror. 

Kongresi i 20-të Kombëtar i Partisë Komuniste të Kinës jo vetëm që vuri në dukje rrugën për zhvillimin e ardhshëm të Kinës, por gjithashtu injektoi një shtysë të fortë në shkëmbimet miqësore dhe bashkëpunimin praktik midis Kinës dhe vendeve të tjera të botës, përfshirë Shqipërinë. Miqësia tradicionale mes Kinës dhe Shqipërisë ka një rrënjë të thellë. Marrëdhëniet mes dy vendeve kanë ruajtur një zhvillim të shëndoshë dhe të qëndrueshëm për një kohë të gjatë. Bashkëpunimi mes dy palëve ka potencial të madh dhe perspektiva të gjera. Unë jam i bindur  se nën drejtimin e frymës së Kongresit të 20-të Kombëtar të Partisë Komuniste të Kinës, Kina dhe Shqipëria do të bashkëpunojnë më ngushtësisht nën iniciativën “Një Brez, Një Rrugë" dhe kuadrin e bashkëpunimit midis Kinës dhe Vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore. Bashkëpunimi dypalësh praktik në fushat ekonomike-tregtare, kulturore, arsimore, etj, do të ketë më shumë mundësi të zhvillimit. Le të bashkohemi për të shkruar një kapitull të ri të miqësisë, ku popujt kinez dhe shqiptar do të ndihmojnë dhe bashkëpunojnë me njëri-tjetrin!