Sektori i logjistikës është i prirur për të kapërcyer sfidat që kërcënojnë rimëkëmbjen globale
2022-10-25 09:36:10

Deri në fund të vitit të kaluar, gjatësia totale e hekurudhave dhe autostradave të Kinës ishte rritur me 1.1 milion kilometra krahasuar me vitin 2012,  e barazvlefshme me rreth 27.5 herë rreth ekuatorit, sipas Ministrisë së Transportit. Sipas ekspertëve dhe drejtuesve të korporatave, sektori i logjistikës, një shtyllë ekonomike afatgjatë që po lulëzon në Kinë, do të ruajë vrullin e tij në rritje, duke lehtësuar tregtinë globale dhe aktivitetet e investimeve, pavarësisht sfidave që kërcënojnë rimëkëmbjen ekonomike të botës.

VCG

VCG

 

Sektori i logjistikës është i prirur për të kapërcyer sfidat që kërcënojnë rimëkëmbjen globale

 

Sipas ekspertëve dhe drejtuesve të korporatave, sektori i logjistikës, një shtyllë ekonomike afatgjatë që po lulëzon në Kinë, do të ruajë vrullin e tij në rritje, duke lehtësuar tregtinë globale dhe aktivitetet e investimeve, pavarësisht sfidave që kërcënojnë rimëkëmbjen ekonomike të botës.

 

Me një rrjet të përmirësuar, kapacitet të përforcuar shërbimi dhe bashkëpunim ndërkombëtar të thelluar, ata thanë se Kina ka ndërtuar një rrjet transporti në shkallë të gjerë dhe gjithëpërfshirëse për të lidhur vendin me pjesën tjetër të botës gjatë dekadës së fundit, duke rritur aftësinë logjistike të ekonomisë së dytë në botë dhe vendit më të madh në tregtinë e mallrave.

 

Xu Chengguang, zëvendësministri i Transportit, tha në një konferencë shtypi në Pekin në qershor se, "E mbështetur nga rrjeti më i madh hekurudhor në botë me shpejtësi të lartë, rrjeti i autostradave të shpejta dhe grupimet e porteve të klasit botëror, Kina ka nisur rrugët ajrore dhe detare në mënyrë efikase, që  mbështesin tregtinë globale dhe aktivitete të tjera tregtare."

 

Deri në fund të vitit të kaluar, gjatësia totale e hekurudhave dhe autostradave të Kinës ishte rritur me 1.1 milion kilometra krahasuar me vitin 2012,  e barazvlefshme me rreth 27.5 herë rreth ekuatorit, sipas Ministrisë së Transportit.

 

Mesatarisht, portet raportuan gjithsej rreth 69,000 mbërritje dhe nisje të anijeve në mbarë vendin në baza ditore vitin e kaluar, ndërsa aeroportet  shënuan rreth 26,800 ngritje dhe ulje çdo ditë, tregojnë të dhënat e ministrisë.

 

Chen Wenling, kryeekonomist në Qendrën e Kinës për Shkëmbimet Ekonomike Ndërkombëtare, tha se Korridori i Ri Ndërkombëtar i Tregtisë Tokë-Det, një kanal i madh tregtar midis Kinës dhe Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore (ASEAN), ka përforcuar lidhjen midis rajoneve qendrore dhe perëndimore të Kinës dhe shteteve anëtare të ASEAN-it. 

 

Që nga fundi i qershorit, korridori, i cili u lançua në vitin 2017, lidhi 14 rajone të nivelit provincial në Kinë me më shumë se 310 porte në 107 vende dhe rajone në mbarë botën.  Ai shënoi 379,000 njësi ekuivalente prej njëzet këmbësh, ose TEU, kontejnerë të transportuar me trena mallrash nga janari në qershor, një rritje nga viti në vit prej 33.4 përqind, sipas China State Railway Group Co, operatori kombëtar hekurudhor.

 

Lu Chengyun, studiues në Institutin e Kërkimeve të Transportit, tha se industria e logjistikës së Kinës, e përforcuar nga faktorë të tillë si një infrastrukturë transporti e zhvilluar mirë, shërbimet e trenave të mallrave Kinë-Evropë dhe pjesëmarrja aktive e lojtarëve globalë, ka zbatuar në masë të madhe strategjitë kryesore kombëtare, duke nxitur tregtinë e jashtme dhe konsumin e brendshëm dhe duke promovuar paradigmën e rritjes me qarkullim të dyfishtë.

 

Ky model i ri zhvillimi e konsideron tregun e brendshëm si shtyllë, ndërkohë që i lejon tregjet vendase dhe të huaja të përforcojnë njëri-tjetrin.

 

Instituti i Lu-së është përgjegjës ndaj Komisionit Kombëtar të Zhvillimit dhe Reformës, ose NDRC, rregullatori kryesor ekonomik i vendit.

 

Në tetë muajt e parë të këtij viti, numri i udhëtimeve të trenave të mallrave Kinë-Evropë u rrit me 5 për qind nga viti në vit në 10,575.  Këta trena transportuan një total prej 1.02 milionë TEU mallrash, një rritje prej 6 për qind nga një vit më parë, sipas China State Railway Group Co.

 

VCG

VCG

Që nga fundi i korrikut, rrjeti hekurudhor mbuloi shumicën e rajoneve të nivelit provincial në Kinë dhe gjithashtu arriti në 196 qytete në 24 vende evropiane, sipas NDRC.  Rrjeti ka treguar gjithashtu elasticitet gjatë pandemisë COVID-19, duke injektuar vitalitet në tregtinë globale.

 

Zhou Zhicheng, studiues në Federatën Kineze të Logjistikës dhe Blerjeve, tha se megjithëse zinxhirët e furnizimit në rajonin e Deltës së lumit Yangtze u ndërprenë nga pandemia në tremujorin e dytë të këtij viti, Kina e zgjidhi shpejt pengesën e logjistikës, duke mbetur një motor rritjeje për  tregtia globale dhe shumëkombëshe.

 

Në tetë muajt e parë të këtij viti vlera e tregëtisë së jashtme të kompanive të financuara nga jashtë në Kinë u rrit me 2.4% vit pas viti deri ne 9.17 trilionë juan(1.28 trilionë dollarë) duke zënë 33.6% të vlerës totale të tregtisë, sipas Administratës së Përgjithshme të Doganave.

 

Roy Yang,  kreu i ndërtesave inteligjente dhe divizioneve të energjisë inteligjente për Kinën në kompaninë zvicerane të teknologjisë ABB Group, tha se i mbështetur nga logjistika efikase dhe zinxhiri i furnizimit të Kinës, kompania e tij eksporton produkte të prodhuara nga fabrikat e saj në vend në më shumë se 60 kombe dhe rajone.

 

Ndërkohë, për të konkurruar më mirë me rivalë të tillë si CMA CGM e Francës dhe Mediterranean Shipping Co, e cila është me bazë në Gjenevë, China COSCO Shipping Corp tha në qershor se do të thellojë integrimin e njësisë së saj të transportit me kontejnerë dhe segmentit të terminalit të biznesit këtë vit.   Kompania gjithashtu do të përforcojë vazhdimisht inovacionin e modelit të biznesit nëpërmjet teknologjive dixhitale dhe do të ndërtojë një "ekologji të re" të transportit inteligjent dhe të gjelbër.  COSCO është kompania më e madhe e transportit në vend nga të ardhurat nga shitjet.

 

Pas lançimit të një numri shërbimesh që nga fillimi i këtij viti, DHL Express, ofruesi gjerman i shërbimit ekspres, tha se do të vazhdojë të zgjerojë dhe përmirësojë infrastrukturën e saj logjistike në Kinë.

 

Wu Dongming, CEO i DHL Express China, tha se kompania ka ndërmarrë dhe ka dorëzuar disa projekte, duke përfshirë ndërtimin e një qendre rajonale në Chengdu, provincën Sichuan, një portë hyrëse në Zhengzhou, provincën Henan dhe nisjen e një rruge të re ajrore midis Shenzhen, tëprovincës Guangdong  dhe qyteti gjerman Leipzig.

 

Ai tha se kompania do të vazhdojë të promovojë rrjedhën tregtare drejt dhe nga Kina me pjesën tjetër të botës përmes shërbimeve të saj logjistike.  Në veçanti, ajo do të përdorë burimet e saj për të promovuar flukset tregtare të krijuara nga lulëzimi i biznesit të tregtisë elektronike ndërkufitare midis Kinës dhe partnerëve të saj tregtarë.

 

VCG

VCG

Ofruesi danez i shërbimeve të transportit dhe logjistikës A.P. Moller-Maersk planifikon të shtojë tre mallra të rinj B767-300 në shërbimin e tij të ngarkesave ajrore midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara deri në fund të këtij viti.

 

Wang Xianjin, nënkryetar i Akademisë së Shkencave të Transportit të Kinës, e cila është pjesë e Ministrisë së Transportit, tha se ndërtimi i një rrjeti të modernizuar qarkullimi mund të jetë një mundësi e re për kompanitë logjistike dhe do ta shtyjë Kinën të përshpejtojë krijimin e një  treg i unifikuar i brendshëm që është shumë efikas, i bazuar në rregulla, i hapur dhe i drejtë për konkurrencë.

 

Ai shtoi se logjistika është e rëndësishme në lidhjen e prodhimit dhe konsumit. Ndërtimi i një sistemi logjistik të integruar ndihmon në përmirësimin e efikasitetit të qarkullimit të mallrave dhe produktivitetit, ul kostot dhe siguron stabilitetin e zinxhirëve industrialë dhe të furnizimit, tha Wang.