Robotika është shenjë e fuqisë
2022-10-24 09:17:00

Raporti i Zhvillimit të Industrisë Robotike të Kinës 2022, i publikuar në gusht nga Instituti Kinez i Elektronikës, vlerëson se tregu global i robotikës do të arrijë në 51.3 miliardë dollarë në vitin 2022, me një normë mesatare vjetore rritjeje prej 14 përqind nga 2017 në 2022. Pritet që  madhësia e tregut global të robotikës do të kalojë 65 miliardë dollarë deri në vitin 2024.

 

VCG

VCG

Robotika është shenjë e fuqisë

 

Tregu i automatizimit inteligjent lulëzon, jep hapësirë për të treguar fuqinë prodhuese

 

Teknologjia e robotikës është rritur me shpejtësi vitet e fundit, duke integruar teknologjitë në zhvillim si inteligjenca artificiale dhe 5G.  Gjithashtu po nxit produkte të reja dhe aplikacione të reja që mund të nxisin zhvillimin ekonomik global dhe mirëqenien e njerëzve.

 

Raporti i Zhvillimit të Industrisë Robotike të Kinës 2022, i publikuar në gusht nga Instituti Kinez i Elektronikës, vlerëson se tregu global i robotikës do të arrijë në 51.3 miliardë dollarë në vitin 2022, me një normë mesatare vjetore rritjeje prej 14 përqind nga 2017 në 2022. Pritet që  madhësia e tregut global të robotikës do të kalojë 65 miliardë dollarë deri në vitin 2024.

 

"Industria e robotikës është një simbol i rëndësishëm i fuqisë teknologjike të një vendi dhe nivelit të prodhimit të nivelit të lartë," tha Jin Zhuanglong, ministër i industrisë dhe teknologjisë së informacionit, në Konferencën Botërore të Robotëve 2022 të mbajtur në Pekin në gusht.

 

E kombinuar me teknologjitë në zhvillim si AI, 5G dhe materiale të reja biologjike, industria e robotikës po hyn në një periudhë kyçe të mundësive strategjike për zhvillim dhe përmirësim, tha Jin.

 

Robotët, një mjet i rëndësishëm për të promovuar transformimin digjital dhe për të nxitur ekonominë digjitale, po përshpejtojnë integrimin e tyre në prodhim dhe në jetën e përditshme të njerëzve, tha Wang Hong, zëvendësdrejtor i departamentit të parë të industrisë së pajisjeve të Ministrisë së Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, duke shtuar se  industria ka treguar potencial të madh zhvillimi.

 

Wang tha se Kina ka formuar atë që në thelb është një zinxhir i tërë industrie duke filluar nga pjesët e robotëve deri te aplikacionet e robotëve.  "Në gjysmën e parë - ndërsa zhvillimi i industrisë së robotikës u ngadalësua për shkak të COVID-19 - ajo gradualisht ka rritur ritmin."

 

Pavarësisht sfidave, të tilla si një mjedis ndërkombëtar i komplikuar dhe i zymtë dhe presioni nga shpërthimet e COVID-19, industria e robotikës në Kinë ka dëshmuar rritje të konsiderueshme, thanë zyrtarët.

VCG

VCG

 

Sektori i robotëve industrialë të Kinës arriti një prodhim të lartë rekord prej 366,000 njësive në vitin 2021, me 67,9 për qind më shumë nga viti në vit.  Prodhimi i robotëve të shërbimit u rrit me 48.9 përqind në 9.21 milion njësi vitin e kaluar.

 

Raporti i institutit parashikon se tregu i robotikës në Kinë do të vazhdojë të lulëzojë këtë vit.  Tregu pritet të arrijë në 17.4 miliardë dollarë në vitin 2022, me një rritje mesatare vjetore pesëvjeçare prej 22 përqind.  Tregu i robotëve industrialë është vendosur të vlerësohet në 8.7 miliardë dollarë, dhe tregu i robotëve të shërbimit në 6.5 miliardë dollarë.

 

 

Prodhimi i robotëve industrialë, i nxitur nga një sërë politikash mbështetëse dhe zhvillimi i shpejtë i teknologjive në zhvillim, po rritet me shpejtësi dhe ka luajtur një rol kyç në nxitjen e avancimit të industrisë.

 

Shumë kompani kineze të robotëve industrialë po shohin një ringjallje të kërkesës për produktet e tyre, pasi klientët si lojtarët e rinj të industrisë së energjisë kanë rritur prodhimin e tyre mes kontrollit më të mirë të pandemisë COVID-19.

 

Industria e re e energjisë është në një pikë ngritjeje për rritjen e aplikacioneve të robotëve, tha Zhang Lei, nënkryetar i Siasun Robot &Automation Co, një nga firmat më të mëdha të robotikës në Kinë.

 

Kina ka parë kërkesë në rritje për robotë industrialë dhe të lëvizshëm nga zhvillimi i shpejtë i energjisë së re dhe Siasun ka marrë pjesë në proces, tha Zhang.  "Robotët tanë celularë janë përdorur gjerësisht në fabrikat e prodhimit të ndërmarrjeve të mëdha të energjisë së re."

 

Rënia e prodhimit të robotëve industrialë në gjysmën e parë ishte kryesisht për shkak të ndërprerjes së shkaktuar nga pandemia, e cila ngadalësoi të gjithë sektorët e shoqërisë dhe çoi në mungesa të komponentëve që ndikuan në shpërndarjen, tha Zhang.

 

Por me normalizimin gradual të aktiviteteve dhe kontrollin më të mirë të pandemisë, Zhang tha se pret të shohë një rikthim të dukshëm në prodhimin e robotëve industrialë në muajt e ardhshëm.

 

VCG

VCG

Milton Guerry, ish-president i Federatës Ndërkombëtare të Robotikës, tha: "Kina është deri tani tregu më i madh i robotëve në botë për sa i përket shitjeve vjetore dhe stokut operacional".  IFR është një organizatë profesionale, jofitimprurëse me bazë në Gjermani.

 

Guerry tha se statistikat e densitetit të robotëve të IFR, bazuar në numrin e robotëve industrialë për 10,000 punonjës, janë një tregues i dobishëm i zhvillimit dinamik të Kinës.

 

Sipas IFR, dendësia e robotëve të Kinës në industrinë e prodhimit renditet në vendin e nëntë globalisht me 246 robotë industrialë për 10,000 punonjës, ndërsa pesë vjet më parë, ishte e 25-ta në botë me 49 njësi për 10,000 punonjës.

 

Chen Yu,  një partner në firmën kineze të kapitalit sipërmarrës Yunqi  Partners, tha se ai ka parë kërkesë të lartë për robotë në industritë dhe industritë që kërkojnë punë intensive që potencialisht i vënë punonjësit në rrezik të lartë.  "Pak njerëz pëlqejnë të punojnë në ato industri. Gjithashtu, robotët kanë përparësi të mëdha ndaj njerëzve për sa i përket standardizimit, sigurisë dhe inteligjencës."