Kina zbulon si ndodh vullkanizmi në Hënë
2022-10-23 16:30:18

Administra Kombëtare Hapësinore e Kinës

Administra Kombëtare Hapësinore e Kinës

Një grup kinez ka analizuar mostrat hënore të sjella nga misioni hapësinor Chang’e-5, duke propozuar një mekanizëm të ri për mënyrën se si morën formë vullkanet e rinj në Hënë 2 miliardë vite më parë.

Shkencëtarët më parë kishin spekulluar se përmbajtja e lartë e ujit ose elementëve radioaktivë ndoshta kanë nxitur vullkanizimin në fazën e vonë të jetës së Hënës. Por të dhënat nga Chang’e-5 tregojnë se në këtë sipërfaqe mungon substanca e thatë që do të prodhonte nxehtësi.

VCG

VCG

Studimet e publikuara të shtunën në revistën Science Advances tregojnë se për shkak të pranisë së komponentëve lehtësishsht të shkrirë, mund të gjenerohet vullkanizimi i ri hënor. Ekspertët nga instituti i Gjeologjisë dhe Gjeofizikës pranë Akademisë së Shkencave të Kinës kanë bërë studime mbi 27 mostra të sjella nga Chang'e-5 për të llogaritur përbërësit origjinalë të këtyre mostrave.

VCG

VCG

Sonda e Kinës Chang'e-5 ka zbuluar një aktivitet çuditërisht të ri vullkanik, vetëm 2 miliardë vjeç, duke përjashtuar teorinë se Hëna ka qenë gjeologjikisht e vdekur pas formimit të mostrave të Apollonit të paktën 3 miliardë vjet më parë.