Hulumtimet zbulojnë ndikimin pozitiv të investimeve kineze në Zimbabve
2022-10-21 14:44:52

Investimet kineze në Zimbabve kanë arritur në 10 miliardë dollarë amerikanë, sipas Dhomës së Ndërmarrjeve Kineze në Zimbabve.

Një studim i ri nga një institut kërkimor në Zimbabve ka zbuluar se, pavarësisht mjedisit sfidues për investitorët, për shkak të monedhës, konkurrencës, gjuhës, politikës dhe burokracisë qeveritare, investimet kineze në Zimbabve kanë sjellë një trajektore pozitive për zhvillimin ekonomik të vendit. Sipas hulumtimit, Kina ka investuar në energji, pasuri të paluajtshme, transport, metale, shëndetësi, shërbime komunale dhe bujqësi.

Ambasadori kinez në Zimbabwe Guo Shaochun (R) i dorëzon një çelës simbolik të projektit të Depozitës Kombëtare Farmaceutike Presidentit të Zimbabwes Emerson Mnangagwa në Harare, Zimbabwe, 6 tetor 2022./Foto nga Xinhua

Një studim i ri i një instituti kërkimor në Zimbabve ka zbuluar se investimet kineze në Zimbabve kanë sjellë një trajektore pozitive për zhvillimin ekonomik të vendit.

I kryer nga Qendra e Medias dhe Burimeve Ruzivo, studimi synoi të analizonte se si investimet kineze, si nga shteti ashtu edhe nga kompanitë private, kanë ndikuar në Zimbabve dhe u prezantua në një seminar mbi investimet kineze në Zimbabve në Harare të hënën.

Prezantuar nga themeluesi i grupit, Tichaona Zindoga, hetimi kërkoi t'u përgjigjej pyetjeve të mëposhtme: Cilat janë investimet e Kinës në Zimbabve? Ku janë përqendruar ato? Cilat janë tendencat, trajektoret, ndikimet dhe implikimet e tyre?

Përveç kësaj, hulumtimi kërkoi të përgjigjej se çfarë ndikimi sjellin investimet kineze, ekonomikisht dhe politikisht dhe mbi natyrën e marrëdhënieve midis bizneseve kineze dhe atyre vendase.

Një shumicë dërrmuese e kompanive të anketuara në studim filluan të operojnë pas vitit 2000.

Ndër gjetjet e tjera, hulumtimi tregoi se Kina ka investuar në energji, pasuri të paluajtshme, transport, metale, shëndetësi, shërbime komunale dhe bujqësi, si dhe në prodhim.

Përveç kësaj, hulumtimi zbuloi se investimet private kineze po bëhen një forcë jetike në promovimin e ekonomisë së Zimbabvesë.

Kërkuesit e punës komunikojnë me punëdhënësit potencial në një panair pune në Harare, Zimbabwe, më 2 gusht 2022. /Foto nga Xinhua

"Për sa i përket hulumtimit tonë, ne ndërvepruam me kolegë nga shoqatat e biznesit dhe zbuluam se ka më shumë se 250 korporata kineze që operojnë në Zimbabve, me biznese që variojnë nga korporatat e lidhura me shtetin dhe korporatat e mëdha deri tek ato të vogla të investimeve private”, - tha Zindoga.

Dhoma e Ndërmarrjeve Kineze në Zimbabve, e cila ka kompani të mëdha, të lidhura me shtetin dhe të tjera private, ka mbi 80 kompani të lidhura me të, ndërsa Shoqata Kineze e Biznesit të Zimbabvesë ka mbi 150.

Studimi zbuloi se investimet kineze në Zimbabve tani kanë arritur deri në 10 miliardë dollarë amerikanë, ndërsa punësimi nga ndërmarrjet kineze është mbi 100,000, sipas Dhomës së Ndërmarrjeve Kineze në Zimbabve.

Studimi anketoi një kampion të ndërmarrjeve të mëdha, të mesme dhe të vogla kineze që operojnë në të gjithë vendin dhe zbuloi se shumica e kompanive kineze kishin kapital të madh punësimi në Zimbabve, me një mesatare prej 575 punonjësish midis kompanive që dhanë shifrat e tyre të punësimit.

Studiuesit vunë në dukje se kishte një rritje të investimeve në mesin e vitit 2000 dhe periudhën pas 2017-s, duke sugjeruar një tërheqje të fortë të investimeve kineze në Zimbabve.

Sidoqoftë, mjedisi operativ i Zimbabvesë është përshkruar si sfidues për investitorët, sipas studimit.

"Disa nga sfidat kryesore përfshijnë monedhën, konkurrencën, gjuhën, marrëdhëniet e punës, politikën dhe burokracinë qeveritare",- tha Zindoga.

Ndërkohë, studimi zbuloi gjithashtu se kompanitë kineze në Zimbabve kanë ndërmarrë portofole masive dhe të ndryshme të programeve sociale.

“Për sa i përket investimeve sociale, ne kemi parë që kompanitë kineze, njerëzit e biznesit kinez, janë bërë filantropë të mëdhenj në Zimbabve”, tha Zindoga.

Nga rezultatet e analizuara, kompanitë kineze dhurojnë ose investojnë në mënyrë të ndryshueshme shuma që variojnë nga 5000 deri në 1.1 milion dollarë amerikanë në vit, duke arritur lehtësisht një shpenzim prej 18 milionë dollarë amerikanë për të gjitha programet e përgjegjësisë sociale dhe zhvillimit të komunitetit në të gjithë Zimbabvenë në një vit.

Ambasadori kinez në Zimbabve, Guo Shaochun, ka siguruar për angazhimin e Kinës në zhvillimin e Zimbabvesë.

Fotografia e bërë më 29 qershor 2022 tregon dhomën e Senatit në ndërtesën e re të parlamentit të Zimbabwe s në malin Hampden Hill, Zimbabwe.(Photo nga Shaun Jusa/Xinhua)

"Kina inkurajon kompanitë e saj për të investuar në Zimbabve, për të kontribuar në zhvillimin e Zimbabvesë dhe për të përmirësuar volumin dhe cilësinë e investimeve. Ne jemi të kënaqur që investimet private kineze po bëhen forca jetike në promovimin e ekonomisë së Zimbabvesë. Qeveria kineze do të vazhdojë të mbështesë zhvillimin socio-ekonomik të vendit brenda kapacitetit të saj më të mirë”,- tha ai.

Për më tepër, Guo vuri në dukje se Kina mbështet Zimbabvenë për të marrë një rrugë të pavarur zhvillimi të përshtatshme për realitetin e saj kombëtar.

"Kina është ende një vend në zhvillim dhe kompanitë kineze janë gjithashtu në procesin e rritjes dhe pjekurisë. Ato ende duhet të nxjerrin më tej mësime nga përvoja e avancuar dhe të përqendrohen në vetëpërmirësimin. Qeveria kineze ka kërkuar gjithmonë që ndërmarrjet kineze jashtë shtetit të respektojnë rreptësisht ligjet dhe rregulloret e vendeve pritëse dhe të respektojnë plotësisht zakonet, traditat dhe kulturat lokale", - tha Guo.

Duke komentuar nisjen e studimit, ministri i Industrisë dhe Tregtisë i Zimbabvesë, Sekai Nzenza, tha se seminari ofron më shumë rrugë për angazhimin Kinë-Zimbabve.

"Kjo platformë na lejon të shfrytëzojmë marrëdhënien historikisht të fortë që Zimbabve ka me Kinën",- tha Nzenza.

Ministri i Punëve të Jashtme dhe Tregtisë Ndërkombëtare, Frederik Shava, tha se bashkëpunimi dypalësh midis Zimbabvesë dhe Kinës po jep fryte. "Ne kemi parë një rritje eksponenciale të investimeve në Zimbabve nga qeveria kineze dhe sektori i saj privat",- tha ai.

“Ndërmarrjet e biznesit kinez kanë kontribuar ndjeshëm në rritjen e përgjithshme ekonomike dhe rritjen e Prodhimit të Brendshëm Bruto të vendit përmes krijimit të punësimit, zhvillimit të infrastrukturës dhe modernizimit të sektorit të bujqësisë, ndër të tjera”,- tha ai. Përveç kësaj, Shava tha se ekspertiza teknike dhe transferimi i njohurive tek ekspertët vendas kanë rritur produktivitetin në ekonominë kombëtare.