Të rinjtë më të prirur për punë fleksibël
2022-10-18 09:34:47

Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit bën të ditur se  ekonomia digjitale e Kinës është rritur me 15.9 për qind çdo vit që nga viti 2012, duke arritur në 45.5 trilion juanë (6.32 trilion dollarë) vitin e kaluar. Më të prirur për të qenë pjesë e kësaj ekonomie janë të rinjtë. Më gjerësisht me këtë ju njeh artikulli i China Daily:

 

VCG

VCG

Rritja e ekonomisë digjitale krijon vende pune pasi ekspertët paralajmërojnë për pasiguritë. Të rinjtë kanë treguar preferenca në rritje për punë fleksibël, si në vendndodhje ashtu edhe në orare,  për shkak të rritjes së ekonomisë digjitale dhe shfaqjes së profesioneve të reja.

 

Sipas Ministrisë së Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, ekonomia dixhitale e Kinës është rritur me 15.9 për qind çdo vit që nga viti 2012, duke arritur në 45.5 trilion juanë (6.32 trilion dollarë) vitin e kaluar.

 

VCG

VCG

Duke u përballur me ekonominë digjitale në rritje dhe vendet e lira të reja në këtë sektor, të tillë si dërguesit dhe spirancën e transmetimit të drejtpërdrejtë, të rinjtë, veçanërisht ata të lindur pas vitit 2000, po shprehin një vullnet më të fortë për marrëdhënie pune fleksibël me kompanitë, dhe gjithashtu dëshirojnë të bëhen "punëtorë digjitalë" me  lokacione dhe orare fleksibël të punës.

 

Një raport nga platforma e rekrutimit Zhaopin (Xhaopin) dhe Shkolla Kombëtare e Zhvillimit e Universitetit të Pekinit i publikuar të mërkurën tha se gati 66 përqind e punonjësve të anketuar të lindur pas vitit 2000 preferojnë të punojnë nga shtëpia.  Numri është më i lartë i të anketuarve, të lindur pas vitit 1970,  rreth 54.4 për qind e tyre preferojnë mënyrën e re.

 

Raporti thotë se rreth 76.4 për qind e këtyre punonjësve të rinj të lindur pas vitit 2000 kanë një gatishmëri për të qenë "punëtorë digjitalë" fleksibël.  Gjithashtu, afërsisht 54 përqind e punonjësve të anketuar kanë punë dytësore, duke përdorur aftësitë e tyre profesionale, sipas raportit.

 

 "Interneti mund të bëjë gjithçka për mua. Unë kontrolloj emailet e klientëve të mi dhe paraqes propozimet e mia përmes WeChat, pastaj diskutojmë planet përmes telekonferencës. Në fakt më pëlqen të punoj nga shtëpia," tha Mi Lu, një operatore e re e mediave 28-vjeçare në Pekin.

 "Është një gjë shumë më e përshtatshme dhe e lezetshme. Ne punojmë kudo, ndoshta në një kafene, ose në një tren apo edhe në tavolinën e një restoranti", tha ajo.

 

 Për t'u kujdesur për preferencat e punës së të rinjve, më shumë kompani kanë filluar të përfshijnë "modalitetin fleksibël të punës" në reklamat e tyre të rekrutimit.

 

Zhaopin tha se vendet e lira me punë fleksibël në dispozicion përbëjnë 15 deri në 20 për qind të totalit të vendeve të lira në platformën e tij, veçanërisht për industritë në ekonominë në rritje të fushave si transporti dhe logjistika.

 

Sipas Zhaopin, përqindja e vendeve të lira të punës fleksibël në këto industri është rritur në 25 përqind këtë vit, nga 10 përqind në 2018.

 

Hu Jiayin,(Hu Xhiajin) profesor i asociuar në Shkollën Kombëtare të Zhvillimit të Universitetit të Pekinit, arriti në përfundimin se sondazhi i tyre tregon se të rinjtë dëshirojnë lirinë në punët e tyre, por gjithashtu dëshirojnë për stabilitet në karrierën e tyre për shkak të pasigurive që sjell ekonomia digjitale që ndryshon me shpejtësi.

 

“Në sondazhin tonë, rreth 10 për qind e njerëzve zgjedhin punë fleksibël si të qenit bloger apo të bëjnë punë dytësore si shpërndarja e ushqimit për të dalë nga marrëdhëniet tradicionale të punës me punëdhënësit e tyre,” tha ajo.

 

“Zhvillimi i ekonomisë digjitale sjell gjithashtu pasiguri të mëdha dhe një ndjenjë pasigurie për popullatën që punon, kështu që ne kemi gjetur disa gjëra interesante gjatë sondazheve tona që mbi 30 për qind e punëkërkuesve që kemi anketuar dëshirojnë të kenë një punë të qëndrueshme.  në kompanitë shtetërore”, shtoi ajo.

 

VCG

VCG

Megjithatë, fleksibiliteti mund të sjellë rreziqe për mbrojtjen e të drejtave të punëtorëve, sipas Zhaopin.  Ai tha se megjithëse afërsisht 60 për qind e kompanive që postojnë vende të lira pune në platformën e saj ofrojnë sigurim, përqindja  është në rënie.

 

Li Qiang,(Li Qian) nënkryetar i Zhaopin, tha se rreziku më i madh për ata që kërkojnë punë fleksibël është nëse kompania paguan pagën plotësisht dhe në kohë.

 

“Është e nevojshme që punëkërkuesit të krijojnë një plan zhvillimi afatgjatë, në vend që të jenë dritëshkurtër”,tha ai.

 

Sipas tij, kompanitë duhet të përballen me rreziqe që punonjësit fleksibël nuk mund të ofrojnë punë me cilësi të lartë në një periudhë kohore të kufizuar, gjë që kërkon që kompanitë të krijojnë një standard të shëndoshë të ofrimit të punës për të ndihmuar në vlerësimin e performancës së punonjësve.