Kina shënon përparime të mëdha në teknologjinë shkencore
2022-10-17 11:57:53

Kina krenohet me fuqinë punëtore kërkimore më të madhe në botë, me rreth 5.62 milionë personel me kohë të plotë vitin e kaluar, një rritje prej 1.7 herë krahasuar me vitin 2012, sipas Ministrisë së Shkencës dhe Teknologjisë.

Foto:VCG

Foto:VCG

Sektori i shkencës dhe teknologjisë së Kinës ka parë ndryshime të thella gjatë dekadës së fundit, të karakterizuar nga përparime më origjinale në teknologjitë bazë, rezultate më të larta akademike si në sasi ashtu edhe në cilësi dhe duke marrë një rol më të madh në mbështetjen e ekonomisë kombëtare, thanë zyrtarët.

Sipas Organizatës Botërore të Pronësisë Intelektuale, renditja e vendit në Indeksin Global të Inovacionit u rrit nga e 34-ta në vitin 2012 në e 11-tën në 2022.

Ndërkohë, Zyra Kombëtare e Statistikave deklaroi  se shpenzimet e brendshme bruto të vendit për kërkimin dhe zhvillimin u rritën nga 1.03 trilion juanë (147.1 miliardë dollarë) në 2012 në më shumë se 2.79 trilion juanë vitin e kaluar, kur buxheti i R&D për kërkimin bazë arriti një rekord prej 181.7 miliardë dollarësh, 3.4 herë më i lartë se ai në vitin 2012.

Sipas Ministrisë së Shkencës dhe Teknologjisë, Kina  krenohet me fuqinë punëtore kërkimore më të madhe në botë, me rreth 5.62 milionë personel me kohë të plotë vitin e kaluar, një rritje prej 1.7 herë krahasuar me vitin 2012.

Foto:VCG

Foto:VCG

Duke folur në një konferencë shtypi në qershor, Wang Zhigang, ministri i shkencës dhe teknologjisë, tha se këta tregues shkencorë tregojnë se Kina është bërë një vend inovativ.  Megjithatë, Wang vuri në dukje se Kina ka ende shumë mangësi në arritjen e përparimeve origjinale, trajnimin e talenteve me cilësi të lartë dhe marrjen e teknologjive kryesore dhe thelbësore.

Si rezultat, vendi do të duhet të përmirësojë kërkimin bazë, të forcojë rolin e kompanive private si shtylla të inovacionit dhe të krijojë motorë të rinj për zhvillim me cilësi të lartë përmes përparimeve shkencore dhe teknologjike, shtoi ai.

Që nga ky vit, ka 173 zona kombëtare të zhvillimit industrial të teknologjisë së lartë në Kinë, 84 më shumë se në vitin 2012, sipas Ministrisë së Shkencës dhe Teknologjisë.

Li Youping, zëvendësdrejtor i Qendrës së Zhvillimit të Industrisë së Teknologjisë së Lartë Torch të ministrisë, tha se këto zona janë pararojë e strategjisë së zhvillimit të drejtuar nga inovacioni i Kinës pasi ato mbajnë shumë nga burimet kërkimore të vendit dhe kanë kontribuar shumë në ekonominë kombëtare.

Zonat kombëtare të teknologjisë së lartë janë shtëpia e 84 përqind të Laboratorëve Bazë Shtetërorë dhe 78 përqind e qendrave kombëtare të inovacionit teknologjik, përveç më shumë se 4,400 institucioneve kërkimore.

Foto:VCG

Foto:VCG

Prodhimi industrial bruto i këtyre zonave të zhvillimit të teknologjisë së lartë u rrit nga 5.4 trilion juanë në 2012 në 15.3 trilion juanë vitin e kaluar dhe ato kontribuuan në 13.4 për qind të PBB-së së Kinës, ndërsa përdorën vetëm 2.5 për qind të tokës në dispozicion për ndërtim.

Numri i kompanive të teknologjisë së lartë në zonat kombëtare të teknologjisë së lartë gjithashtu u rrit nga më pak se 20,000 në 2012 në 115,000 vitin e kaluar, tha Li.

Me këto burime, zonat e teknologjisë së lartë kanë bërë përparime të shumta në teknologjitë kuantike, hekurudhat me shpejtësi të lartë, Sistemin Satelitor të Navigimit Beidou, avionin e pasagjerëve C919, telekomunikacionin 5G dhe fusha të tjera me rëndësi strategjike, shtoi ai.

Ndërkohë, çipi i parë i inteligjencës artificiale të Kinës, sateliti i parë i komunikimit kuantik, vaksinat e para për COVID-19 dhe shumë përparime të tjera u arritën nga shkencëtarë dhe kompani që punojnë në zona të teknologjisë së lartë.

Për sa i përket prodhimit akademik, Kina kapërceu Shtetet e Bashkuara si lider botëror si në sasinë ashtu edhe në cilësinë e punimeve shkencore të botuara nga viti 2018 deri në vitin 2020, sipas një raporti vjetor të publikuar muajin e kaluar nga Instituti Kombëtar i Politikës së Shkencës dhe Teknologjisë në Japoni.

Kërkimi kinez përbën 27.2 për qind, ose 4,744 punime, të 1 për qind të punimeve më të cituara në botë nga viti 2018 deri në vitin 2020. SHBA përbënin 24,9 për qind, ose 4,330 punime.  Ishte hera e parë që Kina kishte tejkaluar SHBA-në në këtë kategori prestigjioze, vuri në dukje raporti.

Foto:VCG

Foto:VCG

Këto punime shumë të cituara janë studime që ia kaluan 99 për qind të kolegëve të tyre bazuar në numrin e citimeve të marra.  Numri i citimeve është një matje e përdorur zakonisht e cilësisë dhe ndikimit të një studimi.

HARKU KOHOR

2012: Zhytësja e drejtuar nga Jiaolong vendos një rekord kombëtar zhytjeje prej 7,062 metrash në Hendekun Marianas më 27 qershor. Kjo arritje çimenton pozicionin e Kinës si një nga liderët në botë në eksplorimin në det të thellë.

2013: Sonda hënore Chang'e-3 kryen me sukses një ulje të butë në hënë më 14 dhjetor dhe vendosi roverin e parë hënor të Kinës, Yutu.  Është hera e parë që një rover kinez zbret në një objekt jashtëtokësor.

2014: Agronomi Yuan Longping  dhe ekipi i tij vendosën një rekord ndërkombëtar të prodhimit të mbi 15 tonë metrikë oriz për hektar më 24 shtator. Është hera e parë që orizi hibrid i Yuan-it ka arritur këtë moment historik.

2015: Kina lëshon prototipin e parë të kompletuar të avionit të pasagjerëve C919 më 2 nëntor. Avioni bën fluturimin e tij të parë në 2017.

Foto:VCG

Foto:VCG

2016: Teleskopi sferik me hapje pesëqind metra, radioteleskopi më i madh në botë me një pjatë përfundoi më 25 shtator. Ai bëhet plotësisht funksional në vitin 2020.

2017: Më 30 gusht, Kina lëshon Rrjetin Shtetëror Pekin-Shangai, autostrada e parë e komunikimit kuantik në distanca të gjata në botë.  Me një gjatësi prej më shumë se 2000 kilometrash, ai lidh qytetet e Pekinit dhe Shangait.

2018: Në janar, revista Cell njofton se shkencëtarët kinezë kanë krijuar makakët e parë në botë, duke përdorur transferimin bërthamor të qelizave somatike, e njëjta teknikë që dha klonin e famshëm të deles Dolly.

2019: Më 3 janar, sonda hënore Chang'e-4, që mbante roverin Yutu 2, bën uljen e parë të butë në anën e largët të hënës.

2020: Më 23 qershor, Kina lëshon satelitin e fundit për Sistemin Satelitor të Navigimit Beidou, duke shënuar përfundimin e vendosjes së sistemit global të navigimit të vendit.

2021: Më 24 shtator, revista Science raporton se shkencëtarët kinezë kanë sintetizuar niseshtenë nga dioksidi i karbonit për herë të parë, një përparim që mund të revolucionarizojë bujqësinë nëse teknologjia bëhet ekonomikisht e qëndrueshme.