Rritja e të ardhurave të NSH-ve për të mbështetur zhvillimin e vendit
2022-10-17 10:16:16

Ndërmarrjet Shtetërore në Kinë duhet  të përshtaten me rregullat dhe normat e orientuara nga tregu dhe të bazuara në ligj sa më shpejt të jetë e mundur dhe të marrin përgjegjësi më të mëdha në një mjedis të hapur dhe inovativ. Ky është një plan ambicioz i hartuar nga qeveria kineze për të nxitur rritjen e të ardhurave të këtyre ndërmarrjeve.

 

VCG

VCG

Rritja e qëndrueshme e të ardhurave të ndërmarrjeve shtetërore të administruara nga qendra pritet të mbështesë rritjen ekonomike të Kinës dhe të nxisë përfundimin me sukses të planit të saj të veprimit tre-vjeçar (2020-22) këtë vit, thanë zyrtarë qeveritarë dhe drejtues të Ndërmarrjeve Shtetërore (NSH)

 

Plani është hartuar nga qeveria për t'i shtyrë NSH-të të përshtaten me rregullat dhe normat e orientuara nga tregu dhe të bazuara në ligj sa më shpejt të jetë e mundur, dhe të marrin përgjegjësi më të mëdha në një mjedis të hapur dhe inovativ.

 

Fitimet e kombinuara të NSH-ve qendrore u rritën 4.3 për qind nga viti në vit në 1.92 trilion juanë (266.66 miliardë dollarë) në shtatë muajt e parë, ndërsa të ardhurat e tyre operative u rritën 10.6 për qind në bazë vjetore në 2.57 trilion juanë, tha Ministria e Financave.

 

Së bashku me masat e politikës për të ndihmuar NSH-të qendrore në përmirësimin e efikasitetit të prodhimit dhe shërbimit, dhe uljen e raporteve të borxhit, rritja e të ardhurave do të forcojë më mirë rritjen ekonomike të Kinës këtë vit, pavarësisht sfidave që kërcënojnë rimëkëmbjen ekonomike globale, tha Li Jin hulumtues kryesor në Kinë në Institutin e Kërkimeve të Ndërmarrjeve në Pekin.

 

Weng Jieming nënkryetar i Komisionit të Mbikëqyrjes dhe Administrimit të Pasurive në pronësi të Këshillit të Shtetit, tha se qeveria do të shpejtojë integrimin e burimeve midis NSH-ve qendrore dhe do të kryejë një ristrukturim të thellë të bizneseve të njëjta ose të ngjashme.

 

Weng duke iu drejtuar një takimi në Pekin në fillim të shtatorit, tha se NSH-të qendrore do të luajnë një rol më të madh në mbajtjen stabile të zinxhirëve të prodhimit dhe furnizimit, në forcimin e lidhjeve të dobëta në ekonomi dhe në plotësimin e objektivave të vendosura për planin e veprimit tre-vjeçar deri në fund të vitit.

 

Të nxitura nga reforma e pronësisë së përzier, përparimi në ristrukturimin strategjik dhe integrimin profesional të NSH-ve qendrore dhe aktivitetet në rritje të inovacionit, NSH-të qendrore të Kinës përfunduan mbi 95 përqind të masave të përshkruara në planin tre-vjeçar deri në fund të qershorit.

 

Përveç tërheqjes së 380 miliardë juanëve të kapitalit privat vitin e kaluar, u përfundua një ristrukturim i madh në disa NSH qendrore kryesore në sektorë nga çeliku te teknologjia.  U krijuan disa grupe industriale në sektorët e hapësirës, logjistikës dhe burimeve, duke përfshirë China Satellite Network Group Co Ltd dhe China Rare Earth Group Co Ltd.

 

Pavarësisht sfidave ndaj zinxhirëve industrialë nga pandemia COVID-19 dhe pasigurive të jashtme, NSH-të, të mbështetura nga masa mbështetëse, kanë shtuar përpjekjet për t'iu përgjigjur thirrjes së qeverisë për të përmirësuar jetesën dhe për të mbajtur ekonominë në një rrugë të qëndrueshme rritjeje, tha Hu Chi,  studiues në qendrën kërkimore të SASAC.


China Construction Second Engineering Bureau Ltd, e cila është një degë e China State Construction Engineering Corp me qendër në Pekin, përfundoi ndërtimin e një vendi testimi për automjete inteligjente dhe të lidhura për të ofruar shërbime kërkimi dhe zhvillimi, testimi dhe vërtetimi në gusht për palë të ndryshme në Wuhan, kryeqyteti i provincës Hubei.

 

Vendi i testimit, i planifikuar të jetë funksional deri në fund të vitit, pritet të tërheqë më shumë prodhues automjetesh, institucione K&Zh në fushën e drejtimit autonom, ofruesit e softuerit dhe harduerit të rrjeteve inteligjente dhe prodhuesit e komponentëve për të kryer aktivitete testimi dhe biznes verifikimi, tha  menaxheri Li Jixin. 

 

Vendi i testimit, me një investim total prej 4 miliardë juanësh, përfshin një sërë teknologjish më të avancuara si të dhënat e mëdha, inteligjencën artificiale, 5G dhe llogaritjen e skajshme, nga të cilat kjo e fundit është një kornizë e shpërndarë që i afron aplikacionet me burimet e të dhënave.  Vendi mbulon 87.5 hektarë dhe përfshin 10 zona testimi të skenarëve, katër grupime laboratorike dhe një pistë garash të nivelit të Formula 2.

 

Skenarë të ndryshëm rrugorë, duke përfshirë kushtet ekstreme të motit, mjediset me sinjal të dobët, bllokimet e trafikut dhe emergjencat, janë simuluar në zonat e testimit.

 

"Faqja është si një supermarket artikujsh testimi. Ka skenarë rrugore si autostrada unazore, arterie urbane dhe rrugë fshatare për të përmbushur të gjitha nevojat e testimit për prodhimin e ICV-ve të kualifikuar," shtoi Li, duke iu referuar automjeteve inteligjente dhe të lidhura.


Wuhan është një qytet pilot për ICV dhe zhvillimin e transportit inteligjent në Kinë.  Qyteti lëshoi një plan në fillim të këtij viti për të zgjeruar rrugët testuese për ICV dhe transport inteligjent në 500 kilometra në tre deri në pesë vjet. 

Rrugët do të përdoren gjithashtu për autobusët inteligjentë, taksitë autonome dhe shpërndarjen e terminaleve pa shofer në vitet në vijim.

 

He Yanfeng, menaxher i përgjithshëm i Chengdu Engineering Corp, një degë e Power Construction Corp të Kinës në pronësi shtetërore, tha se kompania planifikon të hyjë në më shumë tregje të Azisë Qendrore për të ndihmuar në ndërtimin e projekteve të energjisë miqësore me mjedisin.  Ajo filloi funksionimin e fermës së erës Shelek, projekti i parë i energjisë së gjelbër i ndërtuar bashkërisht nga Kina dhe Kazakistani, në mesin e shtatorit.

 

Ferma e erës mund të gjenerojë 230 milionë kilovat-orë energji elektrike në vit, duke eliminuar 206,000 tonë metrikë të emetimeve të gazrave serrë dhe duke kursyer përdorimin e 89,000 tonëve qymyr standard në vit.

 

"Rrjetet e zgjeruara të transportit hekurudhor dhe rrugor midis Kinës dhe vendeve të Azisë Qendrore do të ndihmojnë kompanitë nga të dyja palët të zgjerojnë dhe thellojnë bashkëpunimin në fushat e infrastrukturës, petrokimikeve dhe logjistikës në vitet e ardhshme," tha ai.

 

NSH-të e Kinës panë se vlera totale e tregtisë së tyre të jashtme u rrit me 15.1 për qind në bazë vjetore në 4.4 trilion juanë në tetë muajt e parë të 2022, duke përbërë 16.1 për qind të vlerës së totalit të eksporteve dhe importeve të Kinës gjatë periudhës, sipas Administratës së Përgjithëshme të  Doganave.