Zëdhënësja: Kina dhe Evropa do të punojnë për përmirësimin e bashkëpunimit dypalësh
2022-10-14 17:28:00

Kina është e gatshme të punojë me Evropën për përparim më të madh në bashkëpunimin dypalësh në fusha të ndryshme dhe për të ofruar më shumë përfitime për të dy popujt, deklaroi zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme kineze, Mao Ning, citon “Xinhua”.

Sipas raporteve, kancelari gjerman Olaf Scholz kohët e fundit tha në mënyrë eksplicite se ai mbështet globalizimin, duke shtuar se shkëputja është përgjigjja e gabuar dhe se Gjermania duhet të bëjë biznes me pjesën tjetër të botës, përfshirë Kinën.

 Olaf Scholz

Zëvendëspresidenti Ekzekutiv i Komisionit Evropian, Valdis Dombrovskis, i cili është përgjegjës për çështjet ekonomike, gjithashtu deklaroi se shkëputja nga Kina nuk është një opsion për kompanitë në Bashkimin Evropian (BE). Ai shtoi se marrëdhënia tregtare e BE-së me Kinën ka nevojë për më shumë ekuilibër dhe reciprocitet dhe se "BE duhet të vazhdojë të angazhohet me Kinën me pragmatizëm.

“Ne i përgëzojmë këto vërejtje nga udhëheqësit evropianë”,- tha zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze Mao Ning në një konferencë shtypi, duke shtuar se Kina gjithashtu mbështet globalizimin dhe kundërshton shkëputjen.

Sipas tij, me ekonominë botërore në acarim, të qëndrosh i hapur dhe i angazhuar në bashkëpunim dhe të rritësh lidhjet ekonomike dhe tregtare është mirë jo vetëm për Kinën dhe Evropën, por edhe për rimëkëmbjen ekonomike botërore.

Duke vënë në dukje se Kina dhe BE janë partnerë të rëndësishëm ekonomikë dhe tregtarë të njëri-tjetrit, Mao tha se bashkëpunimi dypalësh ka qenë reciprokisht i dobishëm.

Vitin e kaluar, vëllimi i tregtisë Kinë-BE tejkaloi për herë të parë 800 miliardë dollarë amerikanë dhe investimet e dyanshme shkuan përtej 270 miliardë dollarëve amerikanë në terma kumulativë. Në tetë muajt e parë të këtij viti, tregtia totale midis Kinës dhe BE-së ishte 575.22 miliardë dollarë amerikanë, 8.8 për qind më shumë nga viti në vit, tha Mao, duke shtuar se investimi i BE-së në Kinë ishte 7.45 miliardë dollarë amerikanë, 121.5 për qind më shumë nga viti në vit. 

Sipas zëdhënëses së Ministrisë së Jashtme, një bashkëpunim i tillë tregtar dhe investues ka nxitur zhvillimin e të dyja palëve.

Duke vënë në dukje se bashkëpunimi Kinë-Evropë është i rrënjosur thellë në mbështetjen solide publike, interesa të gjera të përbashkëta dhe nevoja të ngjashme strategjike, Mao tha se një bashkëpunim i tillë gëzon elasticitet dhe potencial të madh. (Irma)