Teknikët hekurudhorë janë dëshmitarë të zhvillimit të shpejtë
2022-10-06 16:32:46

foto nga VCG

Ke Xiaobin, teknikja në linjën hekurudhore të shpejtësisë së lartë në “China Railway Signal and Communication Group/ foto nga China Daily

Ke Xiaobin, një teknike në linjën hekurudhore të shpejtësisë së lartë në “China Railway Signal and Communication (Group) Corp Ltd” (CRSC), po mat “shpejtësinë e Kinës” me duart e saj.

Ke, e cila u zgjodh si delegate në Kongresin e 20-të Kombëtar të Partisë Komuniste të Kinës, është një rregulluese stafete për “Shenyang Railway Signal Co Ltd”, një degë e CRSC-së. Në vitin 2003, Ke, atëherë 20 vjeçe, iu bashkua kompanisë si teknike.

Rregulluesit e stafetave, që punojnë në sistemin e kontrollit të sinjalit hekurudhor, janë çelësi për sistemet hekurudhore me shpejtësi të lartë, pasi ata duhet të rregullojnë pajisjet në një art të shkëlqyeshëm dhe kërkesat e rregullimit për teknikët janë shumë të rrepta, të tilla si presioni i çdo kontakti dhe diferencat e presionit, të cilat të gjitha duhet të rregullohen me dorë.

Kur trenat me shpejtësi të lartë lëvizin në binarë, sistemi i kontrollit të sinjalit shërben si një sistem nervor qendror, duke siguruar funksionimin e sigurt dhe efikas të hekurudhave, bëhet e ditur nga të dhënat e CRSC-së.

Që sistemi të jetë plotësisht efektiv, reletë e panumërta përgjatë çdo hekurudhe veprojnë si neurone që mbështesin operacione të sigurta dhe efikase.

Duke pësuar shumë dështime në fillim, Ke iu drejtua mjeshtërve për udhëzime dhe u fokusua në teknikat kryesore së bashku me zellin e saj dhe praktikën e palodhshme.

Brenda gjysmë viti, ajo u bë rregulluesja e parë, në mesin e bashkëmoshatarëve të saj, që mbaroi punën e saj në mënyrë të pavarur.

Pas 19 vitesh eksperience të vlefshme, Ke tani është bërë vetë mjeshtre dhe ka zhvilluar një mjeshtëri rregulluese të sajën. Kur ekspertët nga “Westinghouse Electric Corp”, një kompani prodhuese stafetë me famë botërore, vizituan vendin e saj të punës, ata u mahnitën nga teknikat e Ke dhe i quajtën ato një “mrekulli kineze”.

Ke, si një teknike që punon në shinat e trenit, ka qenë dëshmitare e zhvillimit të shpejtë të hekurudhave të shpejtësisë së lartë të Kinës.

“Mendoj se jam me fat që jam kineze si dhe anëtare e Partisë Komuniste të Kinës. Si teknike hekurudhore, kam hasur në epokën më të mirë, kur Kina po udhëheq zhvillimin e hekurudhave të shpejtësisë së lartë”,- tha ajo.

Kina vuri në funksion 2168 kilometra hekurudha me shpejtësi të lartë në vitin 2021, duke u renditur në krye në nivel global. Në këtë mënyrë, gjatësia totale operative e binarëve ka arritur tashmë në më shumë se 40.000 km, sipas të dhënave të publikuara nga Administrata Kombëtare e Hekurudhave.

CRSC-ja, si një ofrues shtetëror i sistemit të kontrollit hekurudhor, ka rritur përpjekjet inovative për të përmirësuar sistemin e saj dhe për të mbrojtur udhëtimet hekurudhore me shpejtësi të lartë.

Në gjysmën e parë të këtij viti, kompania shpenzoi 755 milionë juanë (107.6 milionë dollarë) për kërkimin dhe zhvillimin. Një total prej 4270 ekspertësh kanë marrë 5130 patenta të pronësisë intelektuale brenda vendit dhe jashtë tij, bëri të ditur kompania.

“Në të ardhmen, unë do t'i qëndroj besnike aspiratës origjinale, do ta mbaj në mendje misionin tim dhe do të vazhdoj të jap kontributin tim për sistemin e hekurudhave”,- tha Ke.