Makinisti i trenit me shpejtësi të lartë nuk ndalet
2022-10-04 10:19:17

Foto nga China Daily

Foto nga China Daily

Artikulli nga China Daily i kushtohet makinistit të trenit me shpejtësi të lartë, të quajtur ndryshe “trena-plumb”, Wang Haitao. Duke qenë biri i një makinisti treni, Wang studioi me përkushtim dhe arriti të bëhet një ndër makinistët më të mirë të hekurudhave të shpejtësisë së lartë në Kinë. Aktualisht ai është instruktor për makinistët e trenave të shpejtësisë së lartë.

Kur Wang Haitao-s iu tha se do të drejtonte trenin me shpejtësi të lartë në udhëtimin e tij të parë përgjatë hekurudhës me shpejtësi të lartë Pekin-Zhangjiakou  të sapohapur më 30 dhjetor 2019, makinisti i trenit atëherë 27-vjeçar ishte i emocionuar.

"Ishte në një njoftim i shkurtër, vetëm disa ditë përpara hapjes së planifikuar të linjës," tha ai, duke shtuar se ndihej i emocionuar dhe paksa nervoz.

Wang i kaloi ditët e tij, duke kontrolluar detajet e operacionit për ta bërë çdo lëvizje sa më të përsosur që të ishte e mundur.

Hekurudha e shpejtësisë së lartë Pekin-Zhangjiakou, e cila mund të ecë me shpejtësi deri në 350 kilometra në orë, është hekurudha më e avancuar inteligjente me shpejtësi të lartë në Kinë, një projekt historik që mishëron teknologjinë më të lartë në ndërtimin e hekurudhave me shpejtësi të lartë.

Ajo shërbei gjithashtu si një lidhje jetike transporti gjatë Lojërave Olimpike Dimërore të Pekinit 2022.

“Në fund të fundit, ishte një detyrë e vështirë dhe e rëndësishme”, tha ai. Ky ishte xhekpoti i parë i  makinistit në karrierë, të cilin ai e fitoi me përpjekje, praktikë dhe pak fat.  Të bëhej  makinist treni nuk kishte qenë kurrë puna e ëndrrave të Wang, megjithëse babai i tij është teknik i trenave  të mallrave, por me  këmbënguljen e nënës së tij, ai ndoqi gjurmët e të atit.

Wang aplikoi në një kolegj teknik dhe profesional hekurudhor në Tianjin dhe iu bashkua Grupit të Hekurudhave të Kinës në Pekin pasi u diplomua në vitin 2013. Talenti i tij si makinist u vu  në dukje që atëherë.

Pas tre vjet trajnimi praktik, Wang u bë operator lokomotivash me naftë në vitin 2016. Një vit më vonë, ai kaloi testet për t'u bërë operator i lokomotivës elektrike dhe  makinist i trenave me shpejtësi të lartë, që njihen edhe si “trena-plumb”.

Wang i kushton vëmendje detajeve për të siguruar funksionimin e kujdesshëm të trenave të tij. Një udhëtim i qetë dhe i rehatshëm kërkon që  makinisti të mendojë me kujdes për çdo cep të rrugës.  Për shembull, kur dhe si të zbatohet tërheqja dhe frenat kanë rëndësi, tha ai.

Të dhënat në ekran nuk përcaktojnë përvojën e udhëtimit dhe i takon  makinistit të bëjë dallimin. Wang tha se një  makinist i mirë duhet të jetë i njohur me itinerarin, llojin e trenit dhe motin.

“Isha me fat dhe ndoshta bëra pak më shumë përpjekje për t’u zgjedhur për këtë post”, tha ai.

Pavarësisht përulësisë së tij, talenti i Wang si  makinist u bë i dukshëm shumë kohë më parë.

I pyetur për ngjashmëritë ndërmjet luajtjes së videolojërave dhe drejtimit të trenave, Wang ra dakord që të dyja kërkojnë zgjuarsi të shpejtë dhe aftësinë për të shtypur butona të ndryshëm njëkohësisht.

"Unë jam shumë i mirë në lojërat video," tha ai.  "Cilësia e parë dhe më themelore e një shoferi është aftësia për t'u përgjigjur shpejt, sepse ata duhet të përballen me situata të papritura përgjatë rrugës."

Përgjegjësia dhe aftësia për t'u përballur me vështirësitë janë gjithashtu cilësi thelbësore për të qenë një drejtues i mirë treni, shtoi ai, duke thënë se puna  ka përgjegjësi të madhe. “Siguria është gjithmonë prioriteti kryesor”, tha ai, duke shtuar se  makinistët uhet të jenë vigjilentë gjatë gjithë udhëtimit.

Për të parandaluar që t’i zerë gjumi si rezultat i shikimit të vazhdueshëm përpara,  makinistëve u kërkohet të shkelin një pedale çdo 30 sekonda.  Nëse nuk arrijnë ta bëjnë këtë, bie një alarm dhe treni mund të ndalojë. Është punë e vështirë, pasi orari i punës ndryshon vazhdimisht, me ndërrime që ndonjëherë fillojnë në orën 3 të mëngjesit ose 23:00.

Në Kinë, drejtuesve të “trenave plumb”  u kërkohet të pushojnë pas një turni.  Ata duhet të dorëzojnë celularët dhe të kthehen në një apartament të dedikuar për të pushuar. "Nuk ka asgjë për të bërë përveç gjumit," tha Wang. Pavarësisht kësaj, Wang tha se i pëlqen puna e tij. Ai është promovuar në një instruktor dhe mëson  makinistë të tjerë, por ende  ulet në vendin e  makinistit në udhëtime të rëndësishme, si për ceremoninë e hapjes dhe mbylljes së Lojërave Olimpike Dimërore të Pekinit 2022.

"Unë nuk mund të ndaloj drejtimin e trenave," tha ai.

Wang është i vetëdijshëm për rëndësinë historike të hekurudhës Pekin-Zhangjiakou, e cila u hap për herë të parë në vitin 1909. Ishte hekurudha e parë e ndërtuar në Kinë pa ndihmë të huaj.  Ndërsa puna e tij është në linjën e re të shpejtësisë së lartë, ai shpreson që një ditë të vizitojë linjën origjinale dhe disa nga stacionet e saj për t'i bërë nderimet e tij pionierëve të hekurudhës.