Sukses i manovrës së madhe hapësinore
2022-10-04 10:14:55

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Për herë të parë Kina ka përdorur këto ditë aparatura të specializuara për të lëvizur një anije të madhe kozmike në orbitë. Moduli i laboratorit Wentian i stacionit hapësinor të Kinës Tiangong u ripozicionua për t'u ankoruar me një port radial në modulin bazë të stacionit Tianhe të premten pasdite, duke shënuar një hap kyç në asamblenë në orbitë të Tiangong, deklaroi Agjencia Hapësinore e Kinës.

Moduli i laboratorit Wentian i stacionit hapësinor të Kinës Tiangong u ripozicionua për t'u ankoruar me një port radial në modulin bazë të stacionit Tianhe të premten pasdite, duke shënuar një hap kyç në asamblenë në orbitë të Tiangong, deklaroi Agjencia Hapësinore e Kinës.

Në një njoftim për shtyp agjencia bëri të ditur se operacioni që përfundoi në orën 12:44 paraqiste një manovër të kryer me bashkëpunim midis astronautëve brenda Tiangong dhe teknikëve të kontrollit tokësor. Pas operacionit, Tiangong tani është në formë L-je dhe do të mbetet i tillë derisa të lidhet me modulin e laboratorit Mengtian, i cili është planifikuar të nisë rreth fundit të vitit, vuri në dukje agjencia.

Kjo ishte hera e parë që Kina përdorte aparatura të specializuara për të lëvizur një anije të madhe kozmike në orbitë, thuhet në njoftim.

Eksperti i fluturimeve hapësinore me pilot, Pang Zhihao, tha se lëvizja e një moduli të stacionit hapësinor aq i madh dhe i rëndë sa Wentian është i sofistikuar dhe sfidues, pasi kontrollorët tokësorë duhet të sigurohen që i gjithë stacioni të mbajë një qëndrim të ekuilibruar orbital gjatë operacionit.

Inxhinierët e Akademisë Kineze të Teknologjisë Hapësinore, ndërtuesi i Tiangong, thanë se kanë kryer disa teste dhe llogaritje tokësore për të siguruar suksesin e manovrës. Wentian u nis në fund të korrikut nga Qendra e Nisjes Hapësinore Wenchang në provincën Hainan për t'u lidhur me modulin kryesor Tianhe.

Me peshë 23 tonë metrikë dhe 17.9 metra gjatësi, Wentian është aktualisht anija kozmike më e madhe dhe më e rëndë që ka ndërtuar ndonjëherë Kina dhe është gjithashtu anija kozmike vetëlëvizëse më e rëndë në botë në shërbim. Brenda laboratorit gjigant, ka tetë ndarje shkencore që përdoren kryesisht për të shërbyer studime biologjike dhe të shkencës së jetës dhe për të mbështetur kërkimin mbi rritjen, plakjen dhe tiparet gjenetike të bimëve, kafshëve dhe mikrobeve në një mjedis me gravitet zero.

Wentian ka gjithashtu 22 adaptorë të ngarkesës jashtë automjeteve, të aftë për të mbajtur pajisje shkencore të nevojshme për eksperimente që shfaqin ekspozimin ndaj mungesës së peshës, rrezeve kozmike dhe erërave diellore. Tre grupe astronautësh kinezë kanë jetuar dhe punuar tashmë brenda Tiangong, i cili tani përbëhet nga moduli Tianhe, laboratori Wentian, anija kozmike Shenzhou 14 dhe anija e ngarkesave Tianzhou-4.

Banorët aktualë - tre anëtarët e ekuipazhit të misionit Shenzhou 14  kanë kaluar gati katër muaj në bord dhe kanë kryer dy shëtitje në hapësirë.  Ata do të qëndrojnë në stacion deri në fillim të dhjetorit, kur ekuipazhi i Shenzhou 15 do të marrë përsipër.

Laboratori hapësinor Mengtian, komponenti i dytë laboratorik i Tiangong, është planifikuar të nisë në tetor. Pasi Mengtian të lidhet me Tiangong, astronautët do të kenë deri në 110 metra kub hapësirë të përdorshme.