Teknologjia e avancuar ruan dheun e zi.
2022-10-03 14:01:41

Foto: VCG

Akademia Kineze e Shkencave do të vazhdojë të përdorë teknologji të avancuara, nga sensori në distancë deri te të dhënat e mëdha, për të përdorur dhe mbrojtur në mënyrë efektive burimet e tokës së zezë - tokë shumë pjellore e vendosur në Kinën verilindore që shërben si themeli i sigurisë kombëtare të ushqimit.

Kina ka rreth 1.09 milionë kilometra katrorë tokë të zezë, që përbën 12 për qind të totalit global.  Pjesa më e madhe e tokës së zezë në botë ndodhet në Shtetet e Bashkuara, Ukrainë dhe Argjentinë.

Toka e zezë e Kinës prodhon rreth një të katërtën e prodhimit të saj të grurit.  Këto kultura kryesisht përbëhen nga orizi, misri dhe soja, sipas Institutit Verilindor të Gjeografisë dhe Agroekologjisë të Akademisë Kineze të Shkencave.  Rajoni gjithashtu kontribuoi në 70.3 për qind të rritjes së rendimenteve të të korrave vitin e kaluar.

Jiang Ming, drejtor i institutit, e quajti tokën e zezë "panda e tokës së punueshme" për shkak se është jashtëzakonisht e rëndësishme për sigurinë ushqimore.  Megjithatë, pas dekadave të bonifikimit intensiv, degradimi i tokës është kthyer në një sfidë të madhe për "hambarin e drithit" të vendit.

“Toka e zezë e Kinës po bëhet më e varfër, më e hollë dhe më e ngjeshur”, tha ai, duke iu referuar humbjes së lëndëve ushqyese organike, humbjes dhe erozionit të tokës dhe ngjeshjes nga përdorimi i makinerive të rënda bujqësore.

Zhang Tao, nënkryetar i Akademisë Kineze të Shkencave, tha se akademia i kushton rëndësi të madhe përdorimit dhe mbrojtjes efektive të burimeve të tokës së zezë.

Muajin e kaluar, një ligj për ruajtjen e tokës së zezë u vu në fuqi për të mbrojtur sigurinë ushqimore dhe për të mbrojtur ekosistemin.

Vitet e fundit, akademia ka nisur një fushatë masive kërkimore për të vlerësuar dhe trajtuar degradimin e tokës së zezë, duke krijuar varietete të reja kulturash dhe pajisje bujqësore që mund të sigurojnë qëndrueshmërinë dhe produktivitetin e kësaj toke pjellore.

Përpjekjet e saj kanë çuar në zbulime dhe përparime në ruajtjen dhe përdorimin e tokës së zezë, duke çimentuar pozicionin e Kinës si lider në kërkimin global të tokës së zezë që nga viti 2021, me kontributin e rreth 52 përqind të punimeve akademike të botuara në këtë fushë.

Një arritje e dukshme ishte përpunimi i mekanizmave të degradimit të tokës së zezë, të cilat çojnë në praktika bujqësore më miqësore me mjedisin në zonat demonstruese në provincat Liaoning, Jilin dhe Heilongjiang.

Për më tepër, agronomët krijuan varietete të reja soje me përmbajtje të lartë vaji dhe proteinash, që janë adaptive, me rendiment të lartë dhe rezistente ndaj kushteve të kripura dhe alkaline.  Varietetet janë pjesë e serisë së sojës Dongsheng dhe janë mbjellë në mbi 3.33 milionë hektarë në të gjithë provincën Heilongjiang.

Në pjesën lindore të rajonit autonom të Mongolisë së Brendshme, inxhinierët zhvilluan një makinë të madhe autonome bujqësore të quajtur T300 që udhëhiqet nga të dhënat satelitore me sensor në distancë dhe inteligjenca artificiale, tha Zhang Yucheng, një inxhinier i lartë nga Instituti i Teknologjisë Kompjuterike, Akademia Kineze e  shkencat.

Pavarësisht rrotave të tij të mëdha dhe kornizës gati 6 metra që duket si një kryqëzim midis një brumbulli të blinduar dhe një kamioni përbindësh, ai peshon më pak se një makinë standarde, duke rezultuar në më pak ngjeshje të dheut, tha ai.

Automjeti është i aftë për mbjellje, bujqësi dhe korrje autonome, ndërsa mbledh sasi të mëdha të dhënash mjedisore në të njëjtën kohë për vlerësimin shkencor dhe vendimmarrjen.

“Kjo përfaqëson zhvillimin nga mekanizimi tek automatizimi në ruajtjen e burimeve të tokës së zezë," tha ai.

Zhang Jiabao, një studiues nga Instituti i Shkencës së Tokës në Akademinë Kineze të Shkencave, tha se qëllimi i ruajtjes së tokës së zezë është të sigurojë pjellorinë dhe produktivitetin e saj.

“Vendi ynë ka 1.4 miliardë njerëz për të ushqyer. Ne duhet të mbrojmë tokën e punueshme dhe ta bëjmë atë të qëndrueshme në mënyrë që fëmijët tanë të kenë ushqim për të ngrënë," tha ai.