Përparimi i teknologjisë shkencore bujqësore të Kinës mbështet sigurinë ushqimore.
2022-10-03 14:04:37

Foto: VCG

Gjatë dekadës së fundit, Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore (CAAS) ka bërë një sërë arritjesh të teknologjisë shkencore bujqësore, duke ofruar mbështetje të fortë për sigurinë ushqimore të vendit, sipas CAAS.

Në një përmbledhje të punës së saj që nga viti 2012, CAAS tha se shkencëtarët e saj zbuluan dhe klonuan gjenet që penguan përdorimin e heterozës së orizit për herë të parë, duke ofruar burime të rëndësishme gjenesh dhe zgjidhje të mundshme për të zgjidhur problemin e sterilitetit hibrid në oriz.

Zbulimi i gjeneve kryesore për formimin e shijes së hidhur në frutat e kastravecit është gjithashtu një nga zbulimet e shumta kyçe në omikën e të korrave dhe gjenetikën e bërë nga CAAS.

Ajo gjithashtu ka bërë përparime në kontrollin dhe parandalimin e dëmtuesve të bimëve, duke kontribuar në sigurinë kombëtare të ushqimit.

Duke u ndalur në shfaqjen e shpeshtë të sëmundjeve primare dhe dëmtuesve të insekteve të kulturave kryesore dhe organizmave të huaj pushtues, CAAS kreu kërkime teorike dhe ndërtimin e sistemit inxhinierik të parandalimit dhe kontrollit të zinxhirit të tërë.

Ai krijoi një sistem teknologjik monitorimi dhe paralajmërimi të hershëm në kohë reale për parandalimin e krimbit të vjeshtës dhe zhvilloi një sërë teknologjish dhe programesh kryesore për të mbështetur parandalimin dhe kontrollin e krimbit të vjeshtës në mbarë vendin, i cili është rekomanduar globalisht nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë.

Me synimin për të zgjidhur degradimin e tokës së kultivuar dhe pjellorinë e pamjaftueshme të tokës në vend, CAAS ka bërë përmirësime të mëdha teknologjike në monitorimin dhe menaxhimin e tokës së kultivuar, pjellorinë e tokës dhe përmirësimin e tokës.  Ajo ka ndërtuar një sistem perceptimi dhe monitorimi për prodhimin e tokës bujqësore dhe ka ndërtuar një hartë digjitale të tokës me saktësi të lartë në shkallën 1: 50,000.

Duke u fokusuar në rritjen e nivelit të ndotjes së mjedisit në vend, CAAS ka zhvilluar një sërë teknologjish dhe produktesh të prodhimit bujqësor të gjelbër, duke reduktuar përdorimin e pesticideve me më shumë se 20 për qind dhe të plehrave kimike me më shumë se 10 për qind dhe duke arritur një rritje mesatare prej 5 për qind.  pikë në shkallën e shfrytëzimit të reshjeve në vend.

CAAS ka sqaruar karakteristikat biologjike, ligjet e evolucionit gjenetik dhe rreziqet e shëndetit publik të viruseve H7N9, H5N1 dhe H5N8, duke ofruar një bazë teorike për parandalimin dhe kontrollin e viruseve të gripit të shpendëve.

Mbi 70 miliardë doza të vaksinës bivalente të inaktivizuar shumë efektive H5/H7 të gripit të shpendëve të zhvilluar nga CAAS janë furnizuar që nga viti 2017.

 Për të zbuluar me shpejtësi cilësinë dhe sigurinë e produkteve bujqësore, CAAS ka zhvilluar produkte dhe teknologji efikase të zbulimit për ndotësit tipikë.

Ajo ka kultivuar gjithashtu varietete të reja të kulturave racionale të cilësisë së lartë, rapare, perime, shpendë dhe gjedhë viçi.  CAAS rrit një në çdo tre rosat që shkojnë në tavolinat kineze.