Vaj mbi ujë
2022-10-03 09:57:19

Bota po kalon një transformim të madh. Ekziston një njohje e qartë globalisht dhe rajonale se rendi botëror po ndryshon dhe se ndërsa Shtetet e Bashkuara dhe Perëndimi po humbasin fuqinë dhe ndikimin relativ, Azia dhe pjesa tjetër po rriten dhe po fitojnë fuqi relative.

Foto:VCG

Foto:VCG

Rajoni i Gjirit po kalon nëpër ndryshime masive në vetvete; siguria e tij, peizazhi ekonomik dhe social po përjetojnë ndryshime të shpejta. Vendet dinamike të Gjirit si Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Arabia Saudite po ribalancojnë dhe diversifikojnë gradualisht marrëdhëniet e tyre strategjike, duke shkuar përtej tregtisë së energjisë, duke përfshirë sigurinë, eksplorimin e hapësirës, teknologjinë dhe shkencën.

Ndryshimet aktuale në sistemin global paraqesin shumë mundësi dhe rreziqe për rajonin e Gjirit. Tani është koha e duhur për të përshpejtuar planet e tyre të integrimit për të forcuar Këshillin e Bashkëpunimit të Gjirit, veçanërisht në fushat e sigurisë, monetare dhe ekonomike.

Vendet e Gjirit janë përpjekur të trajtojnë në mënyrë proaktive sfidat rajonale, të mbështetura nga fuqitë jorajonale nga Perëndimi dhe Lindja.

Zgjidhjet për konfliktet e Jemenit, Sirisë dhe Libisë janë duke u përpunuar dhe shumë arabë janë të bindur se ato do të zgjidhen më shpejt, kryesisht përmes përpjekjeve rajonale dhe dialogut.

Vendet e Gjirit po përpiqen të ripërcaktojnë se si e sheh bota sigurinë e tyre. Ka ikur koha kur marrëdhëniet e vendeve të Gjirit përcaktoheshin nga perspektiva "nafta për siguri".

Ata e shohin rajonin e tyre të lulëzuar dhe të përparuar pa konflikte, të fokusuar në integrimin ekonomik rajonal dhe zhvillimin social.

Siguria e rajonit të Gjirit po bëhet një temë e rëndësishme për botën, veçanërisht për Azinë, jo vetëm për shkak të sulmeve të fundit të Houthi në Arabinë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, por më e rëndësishmja sepse është një nga rajonet më të mëdha eksportuese të naftës dhe gazit. Gjeografikisht, strategjikisht është e vendosur në zemër të tregtisë globale - energji dhe ndryshe, me pamje nga rrugët ujore të rëndësishme detare si ngushtica e Hormuzit.

Për të kuptuar rëndësinë në rritje të sigurisë së Gjirit, duhet parë tabloja e madhe e rendit botëror në zhvillim të shpejtë dhe zhvendosja e qendrës ekonomike të gravitetit nga Perëndimi në Lindje. Në raportin e Pricewaterhouse-Coopers, The World në 2050, vlerësohet se deri në atë vit tre nga katër ekonomitë kryesore të botës do të jenë në Azi, përkatësisht Kina, India dhe Indonezia.

Deri atëherë dhe derisa të gjenden alternativa për naftën dhe gazin, që është një rrugë e gjatë, rajoni i Gjirit do të vazhdojë të jetë një furnizues kryesor i naftës dhe gazit për botën dhe për rrjedhojë fuqitë në zhvillim të Azisë, veçanërisht Kinës. dhe Indi.

Kina është tashmë importuesi më i madh i naftës nga rajoni i Gjirit; pesë nga gjashtë vendet e GCC janë pothuajse gjithmonë ndër furnizuesit kryesorë të naftës dhe gazit në Kinë. Para mesit të dekadës së ardhshme, India pritet të bëhet importuesi më i madh i naftës dhe gazit nga rajoni, duke forcuar më tej pozicionin e Gjirit si një furnizues i rëndësishëm i energjisë për botën, veçanërisht për ekonomitë në rritje të shpejtë në Azi.

Disa qytete rajonale si Dubai dhe Abu Dhabi kanë përfituar nga pozicioni strategjik i rajonit dhe janë bërë një qendër logjistike për tregtinë globale dhe një urë midis Lindjes dhe Perëndimit.

 

Në vitin 2020, Kina zëvendësoi Bashkimin Evropian si partneri më i madh tregtar i GCC dhe vitin e kaluar tregtia midis dy palëve u rrit ndjeshëm. Tendenca të ngjashme janë vërejtur me disa vende të tjera aziatike, duke e bërë gjithnjë e më të rëndësishme sigurinë e linjave të tyre tregtare dhe detare.

Ndërsa Azia vazhdon të marrë një pjesë më të madhe të PBB-së globale, vendet e Gjirit do të vazhdojnë integrimin e tyre ekonomik me gjigantët aziatikë në rritje. Vendet e Gjirit tashmë po rrisin dialogun e tyre me vendet aziatike në mënyrë dypalëshe dhe shumëpalëshe, siç është demonstruar kohët e fundit kur disa delegatë të Gjirit morën pjesë në takimin më të fundit të Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore.

Vendet e Gjirit po monitorojnë nga afër progresin e Partneritetit Ekonomik Gjithëpërfshirës Rajonal dhe Marrëveshjes Gjithëpërfshirëse dhe Progresive për Partneritetin Trans-Paqësor.

Ndërsa vendet e Gjirit futen në blloqet masive tregtare që po shfaqen në Azi, tregtia midis rajonit të Gjirit dhe pjesëve të tjera të Azisë pritet të zgjerohet jashtëzakonisht shumë në 30 vitet e ardhshme.

Tani që Azia, e udhëhequr nga Kina, po lëviz në qendër të skenës ekonomikisht dhe politikisht, shpresohet që tregtia dhe dobësitë në rrugët detare që lidhin të dy palët nuk do të përdoren si burim shantazhi. Prandaj, krijimi i një kuadri të qartë sigurie brenda rajonit dhe midis dy palëve është jashtëzakonisht i rëndësishëm.

Në një botë që po bëhet gjithnjë e më shumë multipolare, rajoni i Gjirit nuk duhet të "ngecë" me një partner të vetëm sigurie ose një bllok të vetëm partnerësh; Vendet e Gjirit duhet të diversifikojnë partnerët e tyre të sigurisë për të përfshirë ata që kanë kapacitet dhe ndajnë interesat e tyre për të siguruar stabilitet dhe prosperitet rajonal.

Për shkak të sinergjive dhe komplementariteteve të mëdha midis dy palëve, integrimi ekonomik midis rajonit të Gjirit dhe Azisë, veçanërisht Kinës dhe Indisë, pritet të thellohet më tej në vitet e ardhshme. Për të mbrojtur lidhjet e tyre tregtare dhe ekonomike në rritje të shpejtë, të dyja palët duhet të investojnë në mbrojtjen e tregtisë së tyre.

Në mars 2021, këshilltari shtetëror dhe ministri i jashtëm i Kinës, Wang Yi, propozoi një iniciativë të paprecedentë me pesë pika për sigurinë dhe stabilitetin në Lindjen e Mesme. Nisma përfshinte pikën e rëndësishme "të nxitjes së përbashkët të sigurisë kolektive".

Vendet e Gjirit duhet të marrin në konsideratë seriozisht të gjitha nismat dhe propozimet, si nga partnerët tradicionalë ashtu edhe ato jotradicionalë, dhe të përpiqen të krijojnë një kornizë që funksionon më mirë për ta. Ata gjithashtu mund të ekzaminojnë organizata të suksesshme si Organizata e Bashkëpunimit të Shangait, tek e cila disa vende të Gjirit kanë aplikuar për statusin e vëzhguesit/partnerit të dialogut.

Karta dhe Traktati i SCO-së për Fqinjësinë e Mirë Afatgjatë, Miqësinë dhe Bashkëpunimin, dhe parimet e tij të besimit politik, bashkëpunimit të favorshëm, barazisë ndërmjet kombeve, hapjes dhe gjithëpërfshirjes, barazisë dhe drejtësisë, ia vlen të përfshihen në çdo kuadër të krijuar për Rajoni i Gjirit.

Vendet e Gjirit duhet të shmangin shndërrimin në një fushë beteje ose një shesh lojërash për konkurrencën e fuqive të mëdha që po intensifikohet me shpejtësi. Ata duhet të krijojnë mirëkuptim dhe terren të përbashkët dhe të sigurojnë siguri dhe prosperitet rajonal.

Për ta bërë këtë, ata duhet të përshpejtojnë procesin e krijimit të parimeve dhe kornizës së tyre të sigurisë.

(Autori Ebrahim Hashem është ish-këshilltar strategjik i kryetarit të Zyrës Ekzekutive të Abu Dhabit dhe një bashkëpunëtor global i Azisë në Institutin Global të Azisë në Universitetin e Hong Kongut.)