Kina do të hapë centralin më të madh të energjisë hibride në botë në vitin 2023
2022-10-02 14:30:16

能源---[néng yuán]---energji

Kina po përmirëson një hidrocentral të madh si pjesë e projektit më të madh të energjisë hibride në botë, duke gjeneruar energji elektrike nga energjitë hidro dhe fotovoltaike.

Stacioni i Energjisë Diellore Kela do të ndërtohet në provincën Sichuan të Kinës Jugperëndimore, afër Hidrocentralit Lianghekou, i vendosur në lumin Yalong, me kapacitet gjenerues prej 1 milion kW. Panelet diellore do të instalohen në male në lartësi deri në 4.600 metra, me kapacitet shtesë 1 milion kW. Projekti do të funksionojë për 1.735 orë në vit, me kapacitet mesatar vjetor të energjisë prej 2 miliardë kilovat/orë kur të përfundojë në vitin 2023.

Foto: Xinhua

Stacioni Kela do të jetë një burim energjie plotësues për hidrocentralin, sepse prodhimet e dy termocentraleve ndryshojnë në mënyrë të dallueshme gjatë gjithë vitit. Duke rrjedhur në provincën Sichuan, lumi Yalong është një degë kryesore e lumit Yangce, i orientuar nga rrafshnalta Qinghai-Tibetan. Por rrjedha e ujit është shumë e tendosur në dimër. Hidrocentrali gjeneron energjinë më të madhe në verë, ndërsa stina më e mirë për impiantet diellore si Kela është në vjeshtë dhe pranverë.

Një problem për impiantet fotovoltaike është se prodhimi luhatet gjatë ditës. Performanca arrin kulmin në mesditë me rrezet e plata të diellit, por nuk prodhohet energji gjatë natës. Lëkundje të tilla në furnizim mund të ndikojnë në stabilitetin e funksionimit të rrjetit. Duke kombinuar përdorimin e dy llojeve të burimeve të energjisë në një stacion, rrjeti jo vetëm që do të marrë më shumë energji elektrike, por edhe furnizim shumë më të qëndrueshëm të energjisë.

Stacioni Fotovoltaik Kela do të dërgojë energji elektrike në hidrocentralin që lidhet me rrjetin kombëtar, kështu që dy komponentët mund të ndihmojnë në lehtësimin e ndryshimeve ditore dhe sezonale të prodhimit të paqëndrueshëm të energjisë. Stacioni Kela, i ndërtuar në një zonë më pak të zhvilluar në Sichuan, parashikohet të nxisë ndjeshëm ekonominë lokale. Pas ndërtimit, pritet të kontribuojë me 150 milionë juanë (21 milionë dollarë amerikanë) në tatimin vjetor dhe do të krijojë më shumë se 3.000 vende pune për banorët vendas.

Për të lejuar barinjtë vendas të vazhdojnë të ushqejnë lopët dhe delet e tyre në këtë zonë, panelet diellore do të ngrihen 1.8 metra mbi kullotat natyrore. Ndërtimi i një ferme masive diellore në një pllajë të ngurtë më shumë se 4.000 metra mbi nivelin e detit nuk është një detyrë e lehtë për inxhinierët. Moti ekstrem dhe kërkesat e larta për mbrojtjen ekologjike janë ndër sfidat më të mëdha. Ndërtuesit po përdorin teknologji të avancuara, nga inteligjenca artificiale te teknologjitë e avancuara gjeografike, për të shmangur dëmtimin mjedisor. (Çang Çuo)