Kërkohet më shumë kërkim e zhvillim për të rritur produktivitetin bujqësor
2022-09-28 16:43:20

Foto: VCG

Si një lider global për orizin hibrid, përvoja e Kinës me të korrat mund të ndihmojë kultivuesit në Afrikë të rrisin rendimentet dhe t'i shpëtojnë varfërisë. Projekti “Green Super Rice”, i iniciuar nga Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore, synon të ndajë varietetet e orizit me cilësi të lartë, burimet e mikroplazmës dhe teknikat e prodhimit me vendet aziatike dhe afrikane, si dhe kultivimin e varieteteve të reja që mund të tolerojë ndryshimet klimaterike dhe të përshtatet me kushtet lokale.

Mes vështirësive të fundit në furnizimin global të grurit nga Evropa Lindore dhe kërcënimit të vazhdueshëm të ndryshimeve klimaterike, rritja e investimeve në kërkim dhe zhvillim dhe zgjidhje të tjera të provuara po inkurajohen për të rritur produktivitetin bujqësor, bëhet e ditur në raportin e gjashtë vjetor “Goalkeepers” të publikuar nga fondacioni “Bill& Melinda Gates”.

Raporti paraqet parashikime të zymta për rendimentet e ardhshme të të korrave dhe produktivitetin bujqësor, veçanërisht në Afrikë, ku 14 vende varen nga Rusia dhe Ukraina për gjysmën e sasisë së grurit që nevojitet. Situata klimaterike është arsyeja kryesore që më shumë se 32 milionë persona në Afrikë parashikohen të jenë të uritur në vitin 2030.

Zgjidhjet inovative, të tilla si zhvillimi i varieteteve të reja të farave të kulturave, janë çelësi për rritjen e produktivitetit pavarësisht ndryshimit të klimës, shkroi Gates në esenë e tij, duke ofruar shembuj të mbjelljes së kulturave të zgjuara për klimën dhe duke përdorur modelimin parashikues.

Me valët e të nxehtit në Kinën jugore që ndikojnë gjithashtu në prodhimin e grurit, duke përfshirë orizin dhe misrin, vendi po bën risi në sektorin e tij bujqësor për të kontribuar në sigurinë globale të ushqimit.

Enock Chikava, drejtor i përkohshëm i Departamentit të Zhvillimit Bujqësor në “Fondacionin Gates”, tha se transformimi bujqësor i Kinës është imponues dhe se Afrika mund të mësojë nga përvoja e saj.

Foto: VCG

Duke marrë parasysh tre erëra të kundërta për përparimin në transformimin bujqësor, ndryshimi i klimës, konfliktet rajonale dhe rimëkëmbja e ngadaltë ekonomike nga pandemia Covid-19, Chikava nënvizoi përshpejtimin e inovacionit në drejtim të sistemeve të farës, përmirësimeve në varietetet e të korrave dhe transformimit digjital në një vend ku më shumë se gjysma e popullsisë e siguron jetesën nga bujqësia.

Si një lider global për orizin hibrid, përvoja e Kinës me të korrat mund të ndihmojë kultivuesit në Afrikë të rrisin rendimentet dhe t'i shpëtojnë varfërisë.

Fondacioni ka investuar 50 milionë dollarë për të mbështetur projektin “Green Super Rice” të iniciuar nga Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore, që synon të ndajë varietetet e orizit me cilësi të lartë, burimet e mikroplazmës dhe teknikat e prodhimit me vendet aziatike dhe afrikane, si dhe kultivimin e varieteteve të reja që mund të tolerojë ndryshimet klimaterike dhe të përshtatet me kushtet lokale.

Përveç rendimenteve të larta, hulumtimi aktual mbi këtë lloj orizi fokusohet në shtimin e veçorive të tilla si rezistenca ndaj thatësirës dhe toleranca e kripës në mënyrë që të përmirësohet përshtatja ndaj ndryshimeve klimaterike, tha Xu Jianlong, një ekspert nga Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore.

Foto: VCG

“Orizi hibrid duhet gjithashtu t'i rezistojë sëmundjeve në mënyrë që të nevojiten më pak pesticide dhe të mbrohet siguria ekologjike”,- tha Xu, duke shtuar se ky lloj orizi u kultivua duke pasur parasysh sfidat si për sigurinë ushqimore ashtu edhe për mjedisin.

Nga viti 2008 deri në vitin 2019, projekti mbuloi nëntë vende afrikane, 10 vende aziatike dhe disa provinca në Kinë. Gjatë kësaj periudhe, 79 varietete të këtij lloj orizi u miratuan në vendet aziatike dhe afrikane dhe u rritën në 6.12 milionë hektarë tokë, tha Xu, duke shtuar se të ardhurat vlerësohen të rriten me 1.4 miliardë dollarë.

Megjithatë, promovimi i orizit hibrid në Afrikë nuk ka qenë i suksesshëm për shkak të investimeve të pamjaftueshme në kultivimin e tij dhe një sistemi të zgjeruar bujqësor joefektiv.

Ka pak ndërmarrje ose institucione të farës për të udhëhequr kultivuesit individualë dhe zinxhirët e përpunimit dhe të tregut po përpiqen të zhvillohen, tha Xu.

“Edhe nëse varietetet e këtij lloj orizi mund të arrijnë në Afrikë, është e vështirë të rritet. Ky është problemi që ne do të trajtojmë”,- tha ai.

Duke qenë se Kina ka përvojë në mbjelljen e orizit dhe kërkimin shkencor, fondacioni filloi të mbështesë këtë vit krijimin e një sistemi të farave të orizit në Afrikë, kryesisht në Nigeri dhe Mali gjatë fazës së parë të planeve.

“Ne shpresojmë të përmirësojmë efikasitetin e prodhimit komercial të orizit në Afrikë dhe të sigurojmë sigurinë e tij ushqimore”,- tha Xu.

Për më tepër, raporti “Goalkeepers” i këtij viti, i titulluar “E ardhmja e Progresit”, vë në dukje se pothuajse të gjitha Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara, të cilat pritej të arriheshin deri në vitin 2030, nuk do të mund të përmbushen.

Por pavarësisht pengesave të konsiderueshme të shkaktuara nga krizat globale të mbivendosura, raporti është optimist, duke nënvizuar mundësitë për të përshpejtuar përparimin drejt përfundimit të varfërisë, luftimin e pabarazisë dhe reduktimin e efekteve të ndryshimeve klimaterike.