Kina bën përparime të mëdha drejt synimeve të karbonit
2022-09-27 09:49:58

Kina ka bërë përparim të jashtëzakonshëm në promovimin e objektivave ambiciozë të klimës që u zotua dy vjet më parë për të përmbushur, me krijimin thelbësor të një sistemi kombëtar të politikave klimatike dhe rritje të konsiderueshme në zhvillimin e energjisë jo-fosile. Ndërsa mbron multilateralizmin, vendi ka parë gjithashtu investimet e tij jashtë shtetit dhe eksportet duke u bërë më të gjelbërta, dhe përpjekjet për të ndihmuar ekonomitë e tjera në zhvillim me veprimet e tyre klimatike janë përqafuar më gjerësisht nga partnerët globalë.

Teknikët punojnë në panele diellore në një termocentral fotovoltaik në Qinhuangdao, provincën Hebei, në gusht./Xinhua

Teknikët punojnë në panele diellore në një termocentral fotovoltaik në Qinhuangdao, provincën Hebei, në gusht./Xinhua

E enjtja shënoi përvjetorin e dytë të  prezantimit të synimeve klimatike të Kinës për të pezulluar emetimet e dioksidit të karbonit para vitit 2030 dhe arritjen e neutralitetit të karbonit para vitit 2060. Presidenti kinez Xi Jinping e njoftoi këtë në fjalën drejtuar sesionit të 75-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara përmes lidhjes video. Ai u bëri thirrje të gjitha vendeve të shfrytëzojnë mundësitë historike të paraqitura nga raundi i ri i revolucionit shkencor dhe teknologjik dhe transformimit industrial, dhe të arrijnë një rikuperim të gjelbër të ekonomisë botërore.

Dy vitet e kaluara kanë parë futjen intensive të dokumenteve të lidhura me klimën në Kinë, të cilat së bashku përbëjnë modelin e nivelit të lartë të vendit, të caktuar si sistemin e politikave "1 + N", për objektivat. "1" në sistem tregon se ai përfaqëson një udhëzues master të lëshuar nga Komiteti Qendror i Partisë Komuniste të Kinës dhe Këshilli i Shtetit, si një udhëzues gjithëpërfshirës për objektivat. "N" qëndron për një seri planesh specifike të veprimit për sektorë të ndryshëm industrialë dhe politika mbështetëse.

Sistemi ka përfunduar në thelb, tha Xie Zhenhua, i dërguari special i Kinës për ndryshimin e klimës, të enjten në një simpozium me temë mbi veprimet klimatike të vendit që shënuan edhe 10 vjetorin e krijimit të Qendrës Kombëtare për Strategjinë e Ndryshimit të Klimës dhe bashkëpunimit ndërkombëtar. Xie theksoi se ndërsa disa vende të zhvilluara kanë zbehur politikat e tyre klimatike, Kina ka vazhduar të përparojë përpara me objektivat e saj klimatike dhe ka bllokuar sistemin e politikave. "Kjo tregon stabilitetin dhe konsistencën e politikave klimatike poshtë tokës së Kinës," tha ai.

Si pjesë e sistemit të politikave, Komisioni Kombëtar i Zhvillimit dhe Reformës dhe Administrata Kombëtare e Energjisë lëshuan së bashku një udhëzim në fillim të këtij viti për promovimin e një tranzicioni të energjisë me karbon të ulët. Deri në vitin 2030, kapaciteti i gjenerimit të energjisë jofosile të Kinës pritet të jetë në gjendje jo vetëm që të përmbushë rritjen e kërkesës për energji, por edhe të zëvendësojë kapacitetin ekzistues të gjenerimit të energjisë fosile në një shkallë të gjerë, tha ai. Deri në fund të korrikut, kapaciteti i përgjithshëm i instaluar i energjisë jofosile në Kinë kishte arritur në 1.19 miliardë kilovat, duke përbërë 48.3 përqind të totalit, sipas Këshillit të Energjisë Elektrike në Kinë. Në fund të vitit 2020, kapaciteti qëndroi në 930 milion kW, duke përbërë 42.4 përqind të totalit. Numri i automjeteve të reja të energjisë në Kinë, ka arritur mbi 10 milion, që është më shumë se gjysma e totalit në botë, tha Xie.

Për më tepër, përqindja e qymyrit në përzierjen e konsumit të energjisë në vend ishte ulur nga 65.8 përqind në 2014 në 56 përqind vitin e kaluar. "Kina ka qenë në rrugën e duhur në një rrugë zhvillimi të gjelbër, me karbon të ulët dhe të qëndrueshëm që është e përshtatshme për kushtet tona kombëtare," tha Xie.

Investimet e huaja në vitin 2020, për herë të parë, në zhvillimin e energjisë diellore, të erës dhe hidrocentraleve llogariten për shumicën e investimeve të saj të energjisë jashtë shtetit  57 përqind, krahasuar me 38 përqind në 2019  sipas një raporti të vitit 2021 nga Instituti Ndërkombëtar i Financave të Gjelbra i Universitetit Qendror të Financave dhe Ekonomisë.

nga VCG

nga VCG

nga VCG

nga VCG

Ka pasur shenja pozitive që investimet e jashtme të vendit do të jenë edhe më të gjelbërta pasi Presidenti Xi njoftoi në shtator të vitit të kaluar se Kina do të rritë mbështetjen për vendet e tjera në zhvillim në zhvillimin e energjisë së gjelbër dhe karbonit të ulët dhe nuk do të ndërtojë projekte të reja të energjisë me qymyr jashtë vendit.

Kina përjetoi një rritje të fortë në eksportin e pajisjeve të reja të gjenerimit të energjisë dhe automjeteve të reja të energjisë vitin e kaluar, sipas të dhënave nga shoqatat industriale. Për shembull, kapaciteti i gjeneratorëve të turbinave me erë që Kina eksportoi në 2021 arriti pothuajse 3.3 milion kilovat, me 175.2 përqind nga viti 2020, Shërbimi i Lajmeve të Kinës citoi Shoqatën Kineze të Energjisë së Erës në një raport të fundit.

Shoqata e Prodhuesve të Automjeteve e Kinës tha që eksportet e automjeteve të reja të energjisë u rritën pothuajse 305 përqind nga viti në vit në 310,000 në 2021. Vendi gjithashtu ka bërë përpjekje të vazhdueshme për të thelluar bashkëpunimin Jug-Jug midis vendeve në zhvillim për trajtimin e ndryshimit të klimës, tha Huang Runqiu, ministër i ekologjisë dhe mjedisit, në një konferencë shtypi në Pekin. Me 43 marrëveshje bashkëpunimi për ndryshimin e klimës me vendet në zhvillim, Kina kishte ndarë 1.2 miliardë juanë (170 milion dollarë) që nga fundi i gushtit për bashkëpunimin Jug-Jug në trajtimin e krizës globale, tha ai.

nga VCG

nga VCG

Kina siguroi 5,000 grupe të sistemeve diellore në shtëpi dhe 25,000 drita të kursimit të energjisë në Kubë në maj për të ndihmuar vendin në përpjekjet e tij për të përballuar ndryshimin e klimës. Duke iu drejtuar një takimi të nivelit të lartë mbi ndryshimin e klimës në selinë e Kombeve të Bashkuara në New York të Mërkurën, këshilltari i shtetit dhe Ministri i Jashtëm Wang Yi  theksoi se Kina do të marrë përgjegjësinë e saj ndërkombëtare në përpjekjet e saj të tranzicionit të gjelbër.

"Së bashku me vendet e botës, Kina është e gatshme të ndërmarrë më shumë veprime pragmatike dhe të mbështesë rolin thelbësor të Kombeve të Bashkuara për të mbrojtur bashkërisht planetin që ne e quajmë shtëpi dhe të krijojë një botë edhe më të bukur për brezat tanë të ardhshëm," tha ai.