Raporti: Ndërmarrjet kineze bankare për digjitalizimin për zgjerim global
2022-09-26 14:54:14

Ndërmarrjet kineze janë të sigurta në shtytjen e tyre të ndërkombëtarizimit pavarësisht rritjes së tensioneve gjeopolitike dhe ndërprerjeve të vazhdueshme të lidhura me COVID-19.  Kjo është bërë e ditur sipas një raporti nga Konsulenca globale Accenture.

 

Foto:VCG

Foto:VCG

Pavarësisht pasigurive të jashtme, ndërmarrjet kineze po zgjerojnë në mënyrë aktive gjurmën e tyre jashtë shtetit, me investime të fokusuara kryesisht në prodhimin dhe teknologjinë e avancuar, sipas një raporti nga Konsulenca globale Accenture.

Bërja globale është një mënyrë kyçe për ndërmarrjet kineze për të ndërtuar konkurrencë afatgjatë, tha Yue Bin, përgjegjës për operacionet kryesore për Accenture Greater China, duke shtuar se shtytësi kryesor i zgjerimit të aktivitetit në mbarë globin po kalon gradualisht nga ndërmarrjet shtetërore në ato private.

Raporti: Ndërmarrjet kineze bankare për digjitalizimin për zgjerim global tregoi se 92 për qind e ndërmarrjeve të anketuara thanë se globalizimi është një hap i domosdoshëm për ta për të ruajtur rritjen e shpejtë dhe 55 për qind thanë se presin të optimizojnë shpërndarjen e burimeve dhe të ndërtojnë elasticitetin e zinxhirit të furnizimit përmes zgjerimit jashtë shtetit, ndërsa 49 për qind synojnë të rrisin kapacitetin e tyre inovativ nëpërmjet ndërveprimit me tregjet e tjera.

Ndërmarrjet kineze janë të sigurta në shtytjen e tyre drejt ndërkombëtarizimit pavarësisht rritjes së tensioneve gjeopolitike dhe ndërprerjeve të vazhdueshme të lidhura me COVID-19.  Raporti vuri në dukje se 95 për qind e ndërmarrjeve kineze të anketuara besonin se bizneset e tyre jashtë shtetit do të shihnin një rritje komplekse prej më shumë se 5 për qind në tre vitet e ardhshme dhe 52 për qind e ndërmarrjeve parashikonin një rritje prej mbi 20 për qind.

Raporti përdori një kategori me katër nivele për të renditur nivelin e ndërkombëtarizimit të shfaqur nga kompanitë kineze, bazuar në përmasat e të ardhurave jashtë shtetit  një fazë fillestare, fazë rritjeje, fazë e vendosur dhe fazë plotësisht e globalizuar.

Duke pasur parasysh tregun e madh vendas, 32 përqind e ndërmarrjeve kineze janë ende në fazën fillestare të globalizimit, me të ardhurat e tyre jashtë shtetit që përbëjnë më pak se 10 përqind të totalit.  Megjithatë, kishte një numër të konsiderueshëm ndërmarrjesh në fazën e themelimit (26 përqind), të ardhurat e të cilave jashtë shtetit përbëjnë 20 deri në 50 përqind të totalit.

“Ne zbuluam se kompanitë e energjisë janë të prirura të zgjedhin Afrikën e Jugut dhe Brazilin, ndërsa ndërmarrjet e internetit preferojnë të zgjerojnë praninë e tyre në Azinë Juglindore," tha Yue(Jue), duke vënë në dukje se kompanitë e shërbimeve dhe ato tregtare priren të preferojnë tregun evropian.

Megjithatë, ka disa pengesa dhe sfida që pengojnë zhvillimin e ndërmarrjeve kineze në peizazhin e larmishëm dhe ndonjëherë të paqëndrueshëm politik dhe ekonomik të tregjeve jashtë shtetit.  Yue vuri në dukje çështje si menaxhimi i rrezikut, pajtueshmëria rregullatore, dallimet kulturore, operacionet joefikase dhe vendimmarrja e ngadaltë.

Ai sugjeroi që ndërmarrjet të ndërtojnë modele operacionale të përshtatshme për globalizimin, të krijojnë infrastrukturë digjitale të besueshme, të sigurt dhe në përputhje me rregulloret dhe të përdorin teknologjitë më të avancuara për të fuqizuar funksionimin global.

Ekspertët thanë se përmirësimi i vazhdueshëm i infrastrukturës digjitale për logjistikën dhe pagesat ka ulur kostot dhe ka sjellë lehtësi më të madhe për firmat që kërkojnë zgjerim jashtë shtetit.

Ndërmarrjet vendase kanë treguar rritje të kërkesës për teknologji digjitale, shërbime të lokalizuara dhe mënyra për të arritur sigurinë dhe pajtueshmërinë gjatë shtytjes së tyre të globalizimit, tha Wang Chengfeng, drejtor kërkimor i firmës së analizës së tregut iResearch, duke shtuar se infrastruktura globale cloud dhe shërbimet e lidhura me to do të ndihmojnë në digjitalizimin e operacioneve.

 

 

Kompanitë kineze që zgjodhën të shkojnë jashtë ishin kryesisht të lidhura me internetin, duke përfshirë aplikacionet e mediave sociale dhe platformat video, por ndërmarrjet tradicionale kanë krijuar një gjurmë globale dhe kanë rritur konkurrencën ndërkombëtare duke adoptuar teknologjitë digjitale, tha Amazon Web Services, platforma e shërbimit cloud të gjigantit amerikan të teknologjisë Amazon. 

AWS shtoi se ndërmarrjet kineze po zgjerojnë praninë e tyre jo vetëm në tregjet tradicionale të huaja si Azia Juglindore, Shtetet e Bashkuara dhe Evropa, por edhe në tregjet në zhvillim si Amerika e Jugut, Lindja e Mesme dhe Afrika.

"Gjëja më e dobishme për ndërmarrjet kineze që planifikojnë të shkojnë jashtë shtetit është të përmirësojnë aftësitë e menaxhimit, pasi ato duhet të përshtaten me strukturat organizative globale dhe kulturat e ndryshme të korporatave në vende të ndryshme," tha Jiang Han, studiues në konsulencën e tregut Pangoal.

Ndërtimi i një strukture organizative të larmishme që është e përshtatshme për zhvillimin e ndërmarrjeve kineze do të injektojë një shtysë më të fortë për markat që kërkojnë zgjerim jashtë shtetit, tha Jiang.