Ansambli Popullor çeli sezonin artistik me etno muzikalin “Zare”
2022-09-23 10:33:15

Foto ngaTeatri Kombetar i Operas,Baletit dhe Ansamblit Popullor gjate interpretimit te shfaqjes Zare

Foto ngaTeatri Kombetar i Operas,Baletit dhe Ansamblit Popullor gjate interpretimit te shfaqjes Zare

Ansambli Popullor  çeli sezonin artistik  me muzikalin “Zare”, frymëzuar nga kënga “Zare trëndafili” e vitit 1936, duke i rikthyer shkëlqimin  ansamblit dhe shënuar kështu premierën e  parë. Në qendër të veprës është tema e dashurisë midis dy të rinjve, e cila zhvillohet në tre akte.  Mjeshtri muzikor Edi Xhani, i cili ka qenë pjesë e Ansamblit është shprehur për mediat se, artistët janë  shumë të talentuar, por kanë  nevojë për ushqim muzikor të ri. Shfaqja etnomuzikore me titullin e këngës së  njohur qytetare, “Zare” solli për rreth një  orë  e 30 minuta dasmën shqiptare, duke përfshirë  motivet nga veriu në  jug, duke ngjitur në  skenë  emrat më  në  zë  si, Ilir Shaqiri, Aranit Hoxha, Iris Bega, Genci Kastrati, etj. Kënga e njohur mori jetë në këtë premiere të Ansamblit. Sipas drejtorit  Sokol Marsi, qëllimi kryesor është rikthimi me një vepër të plotë.

Teatri Kombetar i Operas,Baletit dhe Ansamblit Popullor

Teatri Kombetar i Operas,Baletit dhe Ansamblit Popullor

“Është një vepër risi për publikun shqiptar, pasi nuk është thjesht një shfaqje e zakonshme, por një muzikal i plotë ku ndërthuren muzika, vallja, kënga dhe aktrimi. Ka pasur një mungesë shumë të madhe në skenat shqiptare për vepra të tilla, aq më tepër shqip, pasi i gjithë materiali muzikor dhe koreografik është autentik shqiptar i risjellë në skenë me mjeshtri nga muzikanti Edi Xhani dhe koreografi Andrea Kokeri”, është  shprehur ai për mediat.

Rrjedha e ngjarjeve e këtij muzikali, që nga lindja e dashurisë deri në martesën e Zares me Arbrin, shtjellohet në tre skena. Kjo vepër vjen si risi për publikun pasi nuk është  thjesht  një  shfaqje e zakonshme, por një  cikël  i plotë,  ku ndërthuren muzika, vallja, kënga dhe aktrimi.

Mjeshtri muzikor Edi Xhani, i cili ka ardhur nga  SHBA për këtë shfaqje thotë se, përkatësia e çiftit nga krahina të ndryshme, e ka lejuar që të krijojë një muzikë nga treva të ndryshme.  Gjithashtu etnomuzikalit “Zare” i ka dhënë zë dhe këngëtari i mirënjohur Ilir Shaqiri.

Teatri Kombetar i Operas,Baletit e Ansamblit Popullor

Teatri Kombetar i Operas,Baletit e Ansamblit Popullor

 Ai është  shprehur për mediat: “Jam i kënaqur me prezencën e të  gjithë  artistëve këtu, me punën që  kanë  bërë , me përkushtimin maksimal që  kanë  bërë  muzikanti Edi Xhani dhe koreografi Andrea Kokeri. Ky është  letërnjoftimi ynë është  AND-ja jonë  në  kulturë, gjithçka fillon nga folku dhe këtë gjë e ka theksuar edhe  Fishta, pasi nga aty buron gjithçka. Dhe këta mjeshtra i sjellin ato këngë  që  kanë  vënë  vulën e vet nëpër vite dhe shekuj. Ka edhe këngë  shumë  të  vjetra këtu në  këtë  program, por i sjellin me një  kostum të  ri, qoftë  nga ana muzikore, e qoftë  nga ana koreografike, pra i sjellin  në  kohë, dhe kjo është  e bukur. Mua mu duk sonte sikur vallëzoi e tërë  Shqipëria.” ka theksuar për mediat këngëtari i mirënjohur Ilir Shaqiri.

Nën drejtimin artistik të  Sokol Marsit, “Zare” ngjiti në  skenë  tre breza, ku krahas artistëve të  Operas dhe Ansamblit, shfaqjes ju bashkuan edhe  artistë të  rinj nga bendi muzikor, balerinë  të  Shkollës  së  Baletit, si dhe grupi i baletit “Ida”.  

Foto nga  Teatri Kombetar i Operas,Baletit dhe Ansamblit Popullor

Foto nga  Teatri Kombetar i Operas,Baletit dhe Ansamblit Popullor

Drejtori artistik Sokol Marsi është  shprehur për median: “Skena jonë  ka nevojë  për shfaqje të  tilla, për shfaqje me dimension kaq të  madh, të  këtyre gjinive siç është  etnomuzikali, ku baza është  muzika jonë  popullore, janë  veshjet tona, kostumografia jonë, këngët tona popullore, por të  sjella e të  vendosura sot në  skenë  me të  gjithë  teknikalitetet” ka përfunduar Marsi. 

Në këtë shfaqje janë angazhuar rreth 100 artistë, dhe  synimi është që të afrojë edhe të rinj, sidomos valltarë. Premiera “Zare” kishte si synim rikthimin e shkëlqimit të dikurshëm të Ansamblit Popullor, i cili pritet të fitojë vëmendjen e publikut përmes materialeve të reja muzikore.

Sava Lena

Foto nga Teatri Kombetar i Operas,Baletit dhe Ansamblit Popullor

Foto nga Teatri Kombetar i Operas,Baletit dhe Ansamblit Popullor