Zonat e teknologjisë së lartë ndikojnë në rritjen inovative gjatë dekadës së fundit
2022-09-20 10:55:56

Që nga viti 2022, Kina ka 173 zona kombëtare të zhvillimit të teknologjisë së lartë, 84 më shumë se në vitin 2012. Kina ka krijuar gjithashtu 23 zona demonstrimi indigjene të inovacionit, 20 më shumë se në 2012, të cilat mbështeten nga këto zona zhvillimi të teknologjisë së lartë.

 

Foto:VCG

Foto:VCG

Zonat e teknologjisë së lartë ndikojnë në rritjen inovative gjatë dekadës së fundit

 

Zonat kombëtare të zhvillimit industrial të teknologjisë së lartë do të vazhdojnë të përdoren për të bërë përparime të reja në teknologjitë kryesore, për të ushqyer talentet cilësore, për të rritur shtrirjen globale dhe për të mbështetur zhvillimin socio-ekonomik të Kinës, thanë zyrtarët të mërkurën.

 

Zonat kombëtare të zhvillimit të teknologjisë së lartë janë përdorur për të nxitur strategjinë e zhvillimit të Kinës të drejtuar nga inovacioni.  Që nga viti 2012, Presidenti Xi Jinping ka bërë mbi 20 vizita në këto zona, sipas Ministrisë së Shkencës dhe Teknologjisë.

 

Që nga viti 2022, ka 173 zona kombëtare të zhvillimit të teknologjisë së lartë, 84 më shumë se në vitin 2012. Kina ka krijuar gjithashtu 23 zona demonstrimi të inovacionit, 20 më shumë se në 2012, të cilat mbështeten nga këto zona zhvillimi të teknologjisë së lartë.

 

Produkti i brendshëm bruto i zonave të zhvillimit të teknologjisë së lartë u rrit nga 5.4 trilion juanë (782 miliardë dollarë) në 2012 në 15.3 trilion juanë në 2021. Këto zona kontribuan në 13.4 për qind të PBB-së së Kinës në 2021, ndërsa përdorën vetëm 2.5 për qind të tokës ndërtimore të vendit.

 

Wu Jiaxi, zëvendësdrejtor i departamentit të komercializimit të kërkimit dhe inovacionit rajonal të ministrisë, tha se zonat e teknologjisë së lartë kanë rezultuar elastike ndaj rreziqeve dhe mund të arrijnë rritje pavarësisht pasigurive globale në vitet e fundit.

 

Nga janari në korrik, 173 zonat kombëtare të zhvillimit të teknologjisë së lartë arritën një prodhim industrial bruto me vlerë 17.5 trilion juanë, një rritje prej 8.1 përqind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.  Ky prodhim gjeneroi 27.4 trilion juanë të ardhura, një rritje prej 7.1 përqind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

 

Wu tha se ministria do të vazhdojë të ofrojë mbështetje politike për zonat e teknologjisë së lartë për të arritur rritje të qëndrueshme dhe për të nxitur investimet në fusha kyçe si teknologjitë digjitale, energjia, materialet e avancuara, kimikatet dhe biofarmaceutikët.

 

Zonat kombëtare të teknologjisë së lartë janë shtëpia e 84 për qind të Laboratorëve Çelës Shtetërorë të Kinës dhe 78 për qind e qendrave kombëtare të inovacionit teknologjik.

 

Si rezultat, zonat e teknologjisë së lartë janë bërë një qendër kryesore për talentet cilësore të shkencës dhe teknologjisë, tha Wu.  Ministria do të vazhdojë të mbështesë talentet e nivelit të lartë që punojnë në këto zona.

 

Për shembull, zona kombëtare e teknologjisë së lartë në Changsha,  në provincën Hunan, do të investojë 1 miliard juanë gjatë tre viteve të ardhshme për të tërhequr talente.

 

Kompanitë e vogla dhe të mesme të teknologjisë janë kontribuesit kryesorë në rritjen e zonave kombëtare të teknologjisë së lartë, tha ai.  Kjo do të kërkojë që ministria të mbështesë këto kompani me lehtësira tatimore, investime të reja dhe t'i ndihmojë ato të komercializojnë produktin e tyre shkencor dhe teknologjik.

 

Li Youping,  zëvendësdrejtor i Qendrës së Zhvillimit të Industrisë së Teknologjisë së Lartë të ministrisë, tha se gjatë dekadës së fundit zonat kombëtare të teknologjisë së lartë kanë qenë një shtyllë kryesore për rritjen ekonomike, inovacionin, punësimin dhe sipërmarrjen, trajnimin e talenteve dhe tregtinë ndërkombëtare.

 

Numri i zonave kombëtare të teknologjisë së lartë, të ardhurat vjetore të të cilave arritën mbi 100 miliardë juanë, është rritur nga 54 në 2012 në 97 vitin e kaluar, tha ai.

 

Deri në fund të vitit 2021, zonat kombëtare të teknologjisë së lartë ishin shtëpia e mbi 4,400 institucioneve kërkimore me mbi 5.63 milionë studiues, që ishte 2.5 herë më e lartë se ajo në 2012.

 

Buxheti i përgjithshëm i kërkimit dhe zhvillimit në këto zona është trefishuar në dekadën e fundit, duke tejkaluar 1 trilion juanë në vitin 2021. Numri i kompanive të teknologjisë së lartë në zonat kombëtare të teknologjisë së lartë u rrit gjithashtu nga më pak se 20,000 në 2012-ën në  115,000 vitin e kaluar, tha Li.

 

Me këto burime, zonat e teknologjisë së lartë kanë bërë përparime të shumta në teknologjitë kuantike, hekurudhat me shpejtësi të lartë, sistemin e navigimit satelitor Beidou, avionin e pasagjerëve C919, telekomunikacionin 5G dhe fusha të tjera me rëndësi strategjike, tha Li.

 

Çipi i parë i inteligjencës artificiale të Kinës, sateliti i parë i komunikimit kuantik, vaksinat e para për COVID-19 dhe shumë përparime të tjera u arritën nga shkencëtarët dhe kompanitë që punojnë në zona të teknologjisë së lartë, shtoi ai.

 

Shumë prej këtyre produkteve të teknologjisë së lartë po hyjnë në tregjet e huaja.  Eksportet totale nga zonat e teknologjisë së lartë përbënin rreth 3.2 për qind të totalit të eksporteve të Kinës në vitin 2012. Shifra ishte rritur në 24.4 për qind në vitin 2021.

 

Më shumë se 47,000 studiues të huaj janë duke punuar aktualisht në këto zona të teknologjisë së lartë, së bashku me 211,000 ekspertë kinezë që u kthyen në shtëpi pas studimeve jashtë vendit.

 

"Këto zona të teknologjisë së lartë janë bërë një platformë vendimtare për hapjen, inovacionin dhe bashkëpunimin," tha Li.

 

Zonat kombëtare të teknologjisë së lartë kishin krijuar mbi 2200 institucione kërkimore jashtë shtetit deri në fund të vitit 2021, një rritje 4,6 herë në krahasim me vitin 2012, dhe mbi 77 për qind e tyre kanë zbatuar politika për të mbështetur ndërkombëtarizimin.

 

"Në të ardhmen, zonat kombëtare të teknologjisë së lartë do të fokusohen në cilësi të lartë, standarde të larta dhe teknologji të reja," tha Li.

 

"Këto zona do të bëhen pararoja për zhvillim me cilësi të lartë dhe do të japin më shumë kontribute në transformimin e Kinës në një central elektrik shkencor dhe teknologjik."