Makina më shumë se një industri në djepin e makinave Changchun
2022-09-13 10:20:56

Një muze i rrallë, i cili detajon historinë e zhvillimit të automobilave të Kinës që nga themelimi i Republikës Popullore të Kinës në 1949, i përket China FAW Group Co Ltd. Konglomerati me seli në Changchun dhe është një nga prodhuesit më të vjetër dhe më të mëdhenj të automobilave në Kinë.

Foto të rralla, dokumente autentike dhe miniatura të gjalla për adhuruesit e automobilave është një mundësi e shkëlqyer për të vizituar një muze në vendlindjen e industrisë së automobilave të Kinës Changchun, kryeqendra e provincës Jilin të Kinës Verilindore.

Muzeu, i cili detajon historinë e zhvillimit të automobilave të Kinës që nga themelimi i Republikës Popullore të Kinës në 1949, i përket China FAW Group Co Ltd. Konglomerati me seli në Changchun  është një nga prodhuesit më të vjetër dhe më të mëdhenj të automobilave në Kinë.

Për Yu Hui, një cicerone në muze, artikulli i saj i preferuar midis qindra koleksioneve është ai i vendosur në sallën e muzeut,  një miniaturë bronzi e automobilit të parë të bërë në vend, një kamion i markës Jiefang, i prodhuar në  1956 nga FAW, i njohur atëherë si China First Automobile Works.

"Më pëlqen pamja e saj klasike," tha Yu.  "Për më tepër, si automobili i parë i bërë vetë i Kinës, ai ka shumë rëndësi dhe tregon një histori të fillimit nga e para."

Një ndjenjë e tillë krenarie është e dukshme në Changchun, djepin e makinave të Kinës.  Krahasuar me rajonet e tjera vendase të prodhimit të automobilave si Shangai, Changchun ka një kulturë automobilistike të rrënjosur thellë.

Fabrika e FAW-it në Changchun(Foto:VCG)

Fabrika e FAW-it në Changchun(Foto:VCG)

Pas miniaturës së kamionit të markës Jiefang është një tjetër atraksion i çmuar i muzeut të FAW.  Është një limuzinë Hongqi me edicionin e kufizuar të bërë me porosi, një markë nën FAW.

Hongqi, që do të thotë "flamur i kuq" në kinezisht, është rritur në markën ikonë të Kinës që nga themelimi i saj në 1958, përmes viteve të shërbimeve limuzine për ngjarjet ceremoniale kombëtare.

Rreth 10 km larg muzeut të automobilave të FAW është një qendër ekspozite publike që tregon zhvillimin e Hongqi, i cili është bërë një destinacion popullor për vendasit dhe udhëtarët.

Në vitin 2021, qendra e ekspozitës priti më shumë se 2,000 grupe vizitorësh, në total 53,800 njerëz.  Bluzat dhe suvenire të tjera me etiketa Hongqi  janë shumë të kërkuara.

"Shumë vizitorë u mahnitën nga zhvillimi i shpejtë i markës kineze të makinave të prodhuara," tha Yue Songyan, një punonjëse në qendrën e ekspozitës.  "Ngritja e Hongqit tregon qëndrimin e popullit kinez."

Yue  dikur ishte një shitëse për Hongqi.  "Mendova se makinat e Hongqi-t tërhiqeshin kryesisht nga klientët e moshës së mesme. Por gjatë punës sime të shitjes, pashë një interes në rritje për Hongqi nga brezi i ri."

Makinat e prodhuara nga FAW janë të zakonshme në rrugët e Changchun.  Shumica e taksive të qytetit janë një model elektrik i prodhuar nga Hongqi, i cili kushton vetëm 120,000 juanë (173,66 dollarë).

Të dy Yu dhe Yue u rritën në familje me të paktën një anëtar që punonte në industrinë e automobilave.

"Është si një trashëgimi dhe jam i emocionuar që mund ta vazhdoj në këtë mënyrë," tha Yue.