Kuponët si një mundësi për turizmin
2022-09-13 09:48:25

 Shtatori dhe tetori janë muaj festash në Kinë, sepse kremtohet Festa e Mesvjeshtës dhe Dita Kombëtare. Për të rritur konsumin, Këshilli i Shtetit, qeveria Kinës, ka  publikuar "Opinionet mbi Çlirimin e Mëtejshëm të Potencialit të Konsumit dhe Promovimin e Rimëkëmbjes së Vazhduar të Konsumit".  Qeveritë dhe departamentet vendore kanë përshtatur disa politika dhe kanë prezantuar shumë masa për të nxitur rritjen e konsumit.

Foto:VCG

Foto:VCG


Kuponët si një mundësi për turizmin


Kinezët mezi presin festën treditore të Festës së Mesvjeshtës, duke filluar nga e shtuna dhe festën e Ditës Kombëtare, të njohur si Java e Artë nga 1 tetori. Por shpërthimet sporadike të COVID-19 kanë detyruar disa qeveri lokale të zbatojnë masa të rrepta parandalimi dhe kontrolli, duke shkaktuar një  goditje të madhe për sektorin tashmë të shqetësuar të turizmit.

 

Për të rritur konsumin, Këshilli i Shtetit, qeveria Kinës, ka  publikuar "Opinionet mbi Çlirimin e Mëtejshëm të Potencialit të Konsumit dhe Promovimin e Rimëkëmbjes së Vazhduar të Konsumit".  Qeveritë dhe departamentet vendore kanë përshtatur disa politika dhe kanë prezantuar shumë masa për të nxitur rritjen e konsumit.

 

Veçanërisht të dukshme ndër masat janë ato të miratuara nga sektori i turizmit kulturor.  Sektori i turizmit ka nevojë për ndihmë të veçantë.  Por në shumë vende, udhëtimet në distanca të shkurtra mund të jenë opsioni i vetëm për njerëzit e etur për të marrë një pushim nga turbullira e jetës urbane, e cila është  me rëndësi për sektorin e turizmit.  Pra, shumë qeveri vendore kanë lëshuar kuponë të konsumit të turizmit kulturor, të cilët jo vetëm që do të rrisin vlerën e prodhimit të sektorit të turizmit, por gjithashtu do të rrisin ofertën e produkteve industriale, duke nxitur industrinë e turizmit kulturor.

 

Lëshimi i kuponëve të konsumatorëve, një program i synuar subvencionimi, do të rrisë fuqinë blerëse të banorëve dhe do të ndihmojë në lirimin e kërkesës së konsumatorit që është ndrydhur për shkak të të ardhurave statike dhe pasigurive të vazhdueshme.  Kjo nga ana tjetër do të stimulonte prodhimin, do të rriste punësimin, do të nxiste investimet dhe ekonominë.

 

Kuponët e konsumit të turizmit kulturor të lëshuar këtë vit kanë disa veçori të veçanta.

 

Së pari, ato janë pjesë e një plani të synuar dhe mbulojnë një gamë të gjerë produktesh dhe shërbimesh.  Për shembull, Pekini do të lëshojë kuponë me vlerë deri në 300 milionë juanë (43.12 milionë dollarë) nga korriku deri në shtator për të inkurajuar njerëzit që të vizitojnë zonat periferike ose rurale.  Ndërsa banesa në periferi dhe zona rurale në Pekin mund të kushtojë 2,000 juanë në ditë ose më shumë, njerëzit mund të përfitojnë nga një zbritje prej 50 për qind për shpenzimet deri në 1,000 juanë.

 

Së dyti, ka lloje të ndryshme kuponësh dhe ato mund të përdoren si në dyqanet online ashtu edhe ato offline.  Gjithashtu, për të lehtësuar operacionet, shumica e qeverive vendore kanë kombinuar platformën e agjencive të udhëtimit online me platformat e tyre, që do të thotë se një kupon i lëshuar nga një departament mund të përdoret kudo në vend.

 

Përveç lëshimit të kuponëve të konsumit të turizmit kulturor dhe kuponëve të gazit përmes tre platformave online, Ctrip, Meituan dhe Tongcheng, provinca Yunnan po i shpërndan ato edhe përmes aplikacionit Yunnan Tour, aplikacionit Yunnan Tour dhe Tour Yunnan with One Phone dhe llogaria zyrtare e WeChat e Yunnan Tour's.

 

Së treti, kuponët synojnë pjesëmarrjen shumëpartiake dhe burimet e financimit të tyre përfshijnë qeverinë, platformat dhe ndërmarrjet, ose qeverinë dhe platformat.  Qeveritë lokale, gjithashtu, mund të lëshojnë kuponë për konsumatorët për të ndihmuar në nxitjen e industrive lokale kulturore dhe turistike.

 

Por si një mjet për të nxitur ekonominë gjatë një periudhe të veçantë, kuponët e turizmit kulturor kanë vetëm një efekt të fortë afatshkurtër, edhe pse lehtësojnë konsumin masiv. 

Pra, për të nxitur realisht sektorin e turizmit, duhet t'i kushtojmë më shumë vëmendje dy faktorëve.

 

Shuma të mëdha subvencionesh do të ushtrojnë një presion shumë të madh financiar mbi qeveritë vendore dhe shumat e vogla të subvencioneve vështirë se mund të ndihmojnë në nxitjen e konsumit.  Kështu, qeveritë vendore duhet të hartojnë dhe të furnizojnë kuponat e konsumatorëve në një mënyrë të synuar.  Ato duhet të fokusohen në forcimin e hallkave të veçanta në zinxhirin vendas të turizmit dhe arritjen e rezultateve maksimale me investime minimale dhe të ofrojnë përvojën më të mirë për turistët.

 

Përveç kësaj, fluksi i një numri të madh turistësh në çdo vend turistik do të ushtrojë një presion të madh mbi zyrtarët dhe punonjësit e parandalimit dhe kontrollit, si dhe menaxhmentin e zonës.  Në disa raste, turistët u bllokuan në vendet turistike vendase për shkak të shpërthimit të papritur të koronavirusit të ri.  Incidente të tilla dëmtojnë shumë përvojën turistike dhe mund të pengojnë rimëkëmbjen e industrisë së turizmit.

 

Në përgjithësi, lëshimi i kuponëve të konsumit të turizmit kulturor dhe futja e politikave të biletave falas për pikat piktoreske do të ndihmojë në nxitjen e rimëkëmbjes së sektorit të turizmit dhe zhvillimin e industrisë vendase të turizmit kulturor.  Por qeveritë lokale dhe operatorët e turizmit dhe industrisë përkatëse duhet ende të përpunojnë detajet se si të akomodojnë një numër të madh turistësh duke parandaluar transmetimin e virusit, në mënyrë që të promovojnë zhvillimin me cilësi të lartë të industrisë.