Kina përpiqet të mbrojë përdoruesit e mitur të internetit
2022-09-12 15:56:51

Për numrin e madh të përdoruesve të internetit në Kinë, veçanërisht ata të mitur, Java e vazhdueshme e Sigurisë Kibernetike e Kinës 2022 është një ngjarje unike ku ata mund të mësojnë rreth teknologjive të reja dhe të rrisin ndërgjegjësimin e tyre për sigurinë kibernetike.

Veprimtaria vjetore, e cila filloi të hënën në Hefei, kryeqendra e provincës Anhui të Kinës lindore dhe do të zgjasë deri më 11 shtator, përbëhet nga aktivitete online dhe offline të mbajtura në të gjithë vendin.

Që nga qershori, përdoruesit e internetit të Kinës u rritën në afërsisht 1.05 miliardë, me raportin e mbulimit të aksesit në internet në mbarë vendin që arriti në 74.4 përqind, sipas një raporti të lëshuar nga Qendra e Informacionit të Rrjetit të Internetit të Kinës (CNNIC).

Përdoruesit e mitur të internetit në Kinë arritën në 183 milionë deri në vitin 2020, sipas një raporti të vitit 2021 të lëshuar bashkërisht nga CNNIC dhe Komiteti Qendror i Lidhjes Rinore Komuniste Kineze.

Sektorë të ndryshëm të shoqërisë, duke përfshirë qeverinë, shkollat dhe ndërmarrjet, po bëjnë përpjekje të përbashkëta për të forcuar sigurinë kibernetike për publikun, veçanërisht vendasit dixhitalë që po rriten gjatë epokës së teknologjisë dixhitale.

Panairi pranë Javës së Sigurisë Kibernetike e Kinës 2022, që u zhvillua  nga 5 deri më 11 shtator në Hefei të provincës Anhui të Kinës Jugore/ VCG 

MBROJTJA LIGJORE

Gjatë viteve të fundit, një sërë ligjesh dhe rregulloresh janë miratuar për të ofruar mbështetje të fortë ligjore në luftimin e mashtrimit në internet dhe të telekomit në Kinë.

Ligji për sigurinë kibernetike, i cili hyri në fuqi në vitin 2017, shërbeu si gur themeli në rregullimin e hapësirës kibernetike në përputhje me ligjin. 

Ligji përfshin dispozita që mbrojnë informacionin personal, godasin mashtrimin në internet dhe mbrojnë infrastrukturat kryesore të informacionit.

Ndërmjet prillit 2021 dhe korrikut 2022, autoritetet goditën rreth 594,000 raste të mashtrimit të telekomit dhe online në mbarë vendin, bllokuan 4 milionë faqe interneti të dyshimta dhe përgjuan 2.81 miliardë telefonata mashtruese, sipas Ministrisë së Sigurisë Publike të Kinës.

Gjatë kësaj periudhe, autoritetet parandaluan mashtrimin e 109 milionë njerëzve dhe ndaluan humbjen e 551.8 miliardë juanëve (rreth 79.2 miliardë dollarë amerikanë) për shkak të mashtrimit.

Më 1 qershor 2021, ligji i rishikuar për mbrojtjen e të miturve hyri në fuqi me një kapitull të sapo shtuar kushtuar mbrojtjes së të miturve në hapësirën kibernetike.

"Qeveria ka forcuar përpjekjet për të krijuar një mjedis të shëndetshëm dhe të rregullt në internet vitet e fundit për të mbrojtur të drejtat dhe interesat e të miturve," tha Yao Weiyao, zëvendësdrejtor i komitetit për mbrojtjen e të miturve të Shoqatës së Avokatëve të Gjithë Kinës.

"Në lojërat online, videot dhe shërbimet e tjera që përdoren shpesh nga të miturit, qeveria ka kryer gjithashtu mbikëqyrje efektive të përmbajtjes, cilësisë dhe metodave mbrojtëse," shtoi Yao.

Javën e kaluar, ligjvënësit kinezë votuan për të miratuar një ligj të ri për telekomin dhe mashtrimin në internet, i cili do të hyjë në fuqi më 1 dhjetor 2022. Ligji ofron mbështetje të fortë ligjore për luftimin e telekomit dhe mashtrimit në internet.

Ligji parashikon që ofruesit e shërbimeve të telekomit urdhërohen të regjistrojnë identitetin e vërtetë të përdoruesve të telefonit, dhe institucionet financiare dhe ofruesit e shërbimeve të pagesave jo-bankare duhet të vendosin një sistem të kujdesit të duhur ndaj klientit kur hapin llogari bankare dhe pagesash dhe ofrojnë shërbime pagesash dhe shlyerjesh.

Mësuesja u njohu nxënësve njohuritë ligjore lidhura me sigurinë kibernetike, 11 tetor 2021/ VCG

ROJA TEKNOLOGJIKE

Përveç mbrojtjes ligjore, ndërmarrjet kineze kanë përdorur mjete teknologjike për të mbrojtur adoleshentët nga dëmtimi i mundshëm kur përdorin internetin.

Në gusht 2021, gjigandi kinez i teknologjisë Tencent njoftoi masa të reja për të mbrojtur lojtarët e mitur të lojës së saj të njohur në internet "Nderi i Mbretërve".

Lojtarët nën 12 vjeç u ndalohet të plotësojnë llogaritë e lojës dhe ata nën 18 vjeç lejohen të luajnë vetëm midis orës 20:00 dhe 21:00.  të premteve, të shtunave, të dielave dhe në festat kombëtare.

"Sistemi ynë i lojërave është i lidhur me bazën e të dhënave të autoriteteve të sigurisë publike për të realizuar regjistrimin e emrit të vërtetë dhe i pajisur me njohjen e fytyrës për vërtetimin e identitetit," tha Li Hang, nënkryetar i marketingut dhe marrëdhënieve publike të Tencent.

"Masat tona kanë rezultuar efektive pasi orët e kombinuara të lojërave të të miturve ranë me 88 për qind nga viti në vit në tremujorin e katërt të 2021," shtoi Li.

Douyin, versioni kinez i TikTok, i vendos automatikisht llogaritë e përdoruesve nën 14 vjeç në "modalitetin e të rinjve", i cili kufizon kohën e tyre para ekranit në platformën e videove të shkurtra në 40 minuta në ditë.  "Modaliteti i të rinjve" gjithashtu i pengon ata të përdorin aplikacionin midis orës 22:00  dhe orës 6 të mëngjesit.

Këto masa kanë reduktuar në mënyrë efektive kohën që adoleshentët kalojnë në telefonat dhe kompjuterët e tyre, duke fituar duartrokitje nga prindërit në mbarë vendin.

Alipay, një aplikacion i madh pagesash në internet në Kinë, ofron një periudhë ftohjeje 15-minutëshe që i lejon përdoruesit të anulojnë një pagesë nëse e shohin transaksionin të dyshimtë. 

Përdoruesit e Alipay mund të zgjedhin gjithashtu të përdorin mënyrën e pagesës me vonesë 24-orëshe nëse i konsiderojnë këto transaksione potencialisht mashtruese.

Nga ana e qeverisë, Ministria e Sigurisë Publike në mars 2021 lançoi një aplikacion kundër mashtrimit, i cili mund të identifikojë mashtrimin me saktësi dhe në kohë.

Deri në maj 2022, mbi 14.6 milionë të dhëna mashtrimi ishin raportuar dhe trajtuar nga policia dhe 230 milionë paralajmërime ishin lëshuar në aplikacion, i cili ka luajtur një rol vendimtar në parandalimin e krimeve të telekomit dhe në internet.