Hapësirat, ku mendimet mund të jenë një burim i përjetshëm
2022-09-08 09:52:47

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Poeti i madh Tao Yuanming, i njohur gjithashtu për stilin e tij të izoluar të jetës, ka thënë: “Në rininë time të hershme, isha i tërhequr nga çështjet e kësaj bote. Letërsia dhe muzika ishin streha ime”. Kjo ishte ideja që frymëzoi Wang Zilin të realizonte ekspozitën në Muzeun e Pallatit në Pekin, i njohur gjithashtu si Qyteti i Ndaluar, ku vizitorët mund të admirojnë artefaktet e lashta kineze dhe përmes imagjinatës mund të zhyten mes tyre.

“Fushat e dashura të krijimtarisë mund të variojnë në pamje, por ekspozita tregon aftësinë e tyre për të frymëzuar vepra të mëdha”, ka thënë Wang Kaihao.

Për të krijuar një univers të pafund, gjithçka që nevojitet janë rrotulla letre, vëllime librash dhe një penel shkrimi, që mund të zbulojnë një shpirt të përkushtuar ndaj një bote metafizike dhe një stili jetese të rafinuar.

Brezat e shkrimtarëve të lashtë kinezë e dinin se një studio, qoftë kjo një strehë me çati prej kashte dhe me myshk në muret prej guri, ose një dhomë e madhe me mobilie luksoze, mund të ishte një vend për t’u strehuar nga kakofonia e botës së jashtme dhe për të demonstruar plotësisht fuqinë e të menduarit.

Materiale shkrimi, qeramika, vepra arti mbi letër, si piktura dhe kaligrafi, si dhe relikte të ndryshme kulturore që dikur shoqëruan ose dëshmuan vetëkultivimin e letrarëve të lashtë, mund të jenë dëshmi fizike e një mentaliteti të pranueshëm. Megjithatë, ndoshta ka ende nevojë për vizitorë modernë që të përqafojnë qetësinë e tyre të brendshme për të qenë në armoni të plotë me aurën e hirit dhe ndjenjës.

Në Muzeun e Pallatit në Pekin, i njohur gjithashtu si Qyteti i Ndaluar, ekspozita “Mirroring the Heart of Heaven and Earth: Ideals and Images” për studimet kineze është hapur tashmë për publikun. E pozicionuar në Galeritë “Meridian Gate”, ajo zbulon atë esencë letrare që i ka mbijetuar kohës.

“Një studio nuk është vetëm një hapësirë për të lexuar, shkruar dhe mbledhur libra. Ajo përkufizon gjithashtu linjën e vazhdueshme të kulturës dhe pasqyron një pamje më të madhe të prosperitetit shoqëror”,- thotë Wang Zilin, kurator i ekspozitës.

“Ekspozita mund të zbulojë një marrëdhënie të ndërvarur midis shkrimtarëve dhe objekteve në studiot e tyre. Ne mund të mendojmë se edhe kaligrafia dhe pikturat me karakteristika të forta kineze janë si të bashkëkrijuara prej tyre”,- tha ai.

“Katër thesaret e studios”, duke iu referuar penelave të shkrimit, letrës, bojës dhe gurit të bojës, janë pikat kryesore në ekspozitë. Materiale shkrimi të prodhuara në mënyrë të shkëlqyer, disa artikuj që ishin në pronësi të mbretërve, mund të pasqyrojnë sa të përkushtuar ishin shkrimtarët ndaj punës së tyre.

“Mendimi filozofik i letrarëve në lidhje me parajsën dhe tokën mund të ishte frymëzuar edhe përmes ekspozitave të tjera, të tilla si nefriti dhe enët prej bronzi”,- theksoi Wang.

Në Kinën e lashtë, artefaktet e nefritit dhe bronzit kishin role kyçe në ritualet tradicionale të adhurimit dhe pasqyrojnë pikëpamjet e njerëzve për universin, thotë Wang. Ato shihen shpesh nëpër studime, si p.sh., një enë bronzi e ekspozuar që daton nga dinastia Shang (rreth shekullit XVI-XI p.e.s.), dhe një “cong” nefriti i dinastisë Qing (1644-1911), me një model që u shfaq për herë të parë më shumë se 5000 vite më parë.

Guqin, instrumenti muzikor tradicional kinez i antikitetit, mund të krijojë gjithashtu atmosferën e përsosur për meditim. Prej performancës së një guqin-i nga epoka e Këngës Jugore (1127-1279), vizitorët mund të imagjinojnë se si dijetarët e lashtë i referohen melodisë së saj të ngadaltë por të rafinuar për kultivim mendor.

Poeti i madh Tao Yuanming (365-427), i njohur gjithashtu për stilin e tij të izoluar të jetës, ka thënë: “Në rininë time të hershme, isha i tërhequr nga çështjet e kësaj bote. Letërsia dhe muzika ishin streha ime”.

Wang thotë se ishte ky mendim që e frymëzoi atë për të realizuar ekspozitën. Sipas tij, kur varen në murin e galerisë, fjalët e Taos mund t'i ndriçojnë vizitorët, duke i inkurajuar ata të mendojnë për skutat që gjejnë për t'u larguar nga rutina e përditshme, qoftë edhe për pak kohë.

“The Orchid Pavilion Preface”, krijuar nga guruja kaligrafik i shekullit IV, Wang Xizhi, është ndoshta një nga klasikët e përjetshëm të letërsisë kineze për një mbledhje letrarësh. Megjithëse është në ambient të hapur, pavijoni në provincën e sotme Zhejiang është ndoshta ndër “studimet” më të famshme në Kinë.

Vendndodhja e veprës origjinale tani nuk dihet, por faksimilet nga brezat e kaligrafëve ende u mundësojnë njerëzve ta shijojnë atë dhe të imagjinojnë magjepsjen e ngjarjes së përshkruar. Si e tillë, një nga këto kopje, e bërë nga Mi Fu, një nga kaligrafët më të njohur të epokës së Këngës së Veriut (960-1127), është një gjë që duhet parë në ekspozitë.

Me sa duket, këtë etikë poetike e ka trashëguar djali i tij Mi Youren. Në një pikturë në pergamenë të quajtur “Xiaoxiang Qiguan Tu”, (Mrekullitë në lumë), i riu Mi përshkruan me mjeshtëri malet, retë, qiellin dhe lumin. Në studimet e tyre përkatëse, ata krijuan një stil të ri të pikturës së peizazhit që pati një ndikim historik afatgjatë.

Wang gjithashtu rekomandon veçanërisht shikimin e një pikture tjetër ikonike nga epoka e Këngës Veriore, “Keshi Pingyuan Tu” (Gurët e thyer që arrijnë larg) nga Guo Xi. Vjeshta bie në shkretëtirë dhe një shpat ndahet nga një lumë në formë zigzage. Degët e një peme të tharë të përdredhura i ngjajnë një kthetre. Ndërsa pothuajse gjysma e figurës mbetet bosh, duke lënë hapësirë që vizitorët ta mbushin me imagjinatën e tyre. Kjo pikturë nuk u ekspozua publikisht për më shumë se 20 vjet.

Ekspozita të tjera kryesore janë krijuar nga emra të njohur të historisë kineze, si Wen Tianxiang, gjenerali i Këngës Jugore i cili tregoi besnikërinë dhe shpirtin e tij të fortë në luftime deri në vitet e fundit të dinastisë.

Të qenit pjesë e letrarëve, të cilët mund të strukeshin larg të tjerëve, u bë qëllimi përfundimtar për shumë sundimtarë, siç tregon kjo ekspozitë.

Kur Zhu Youjian, perandori i fundit i dinastisë Ming (1368-1644), shkroi tre fjalë “siwuxie” (Mendja mbetet e pafajshme), në një letër gjigante, ai me të vërtetë mund të kishte dashur të harronte krizën sociale që dëmtoi mbretërimin e tij dhe të rifitonte paqen e brendshme.

Dhe perandori Qianlong i dinastisë Qing ndoshta do të kishte qenë një studiues ose artist nëse nuk do t'i jepej froni. Duke kopjuar me dorë paragrafët e gjatë të Da Bao Zhen (Këshilla për sundimtarët), ai gjithashtu donte t'i kujtonte vetes sjelljen e duhur, siç kërkonin studiuesit e lashtë.

Ndërsa pisha, kumbulla dhe bambuja u nderuan gjerësisht nga shkrimtarët e lashtë kinezë për shpirtin e tyre të fortë të palëkundur në dimër, perandori Qianlong shkroi dikur në një poemë:

“Sa shpresoj të miqësohem me ta

Mes ngricave dhe dëborës

Virtytet tona të lindura

Godasin një akord ashtu si zërat jehojnë”.

Wang thekson se veprat e ekspozuara të artit tregojnë tendencën e qëndrueshme të shkrimtarëve të lashtë kinezë për vetëkulturim, që do të thotë: “Të ndreqësh mendjen, të formosh karakterin dhe të reflektosh rregullisht mbi sjelljen e dikujt”.

“Kjo konsiderohet si themeli i njerëzimit. Vetëm duke forcuar këtë themel mund të sjellësh harmoni në familje, në vend dhe në botë. Virtyti është gjithmonë i rëndësishëm, pavarësisht nëse mbikëqyresh nga të tjerët”,- tha Wang.

Ren Wanping, zëvendësdrejtoreshë e Muzeut të Pallatit, thotë se ekspozita ka gjithashtu rëndësinë e saj moderne, duke i inkurajuar njerëzit të mendojnë se çfarë do të thotë një studim në një kontekst modern.

“Njerëzit janë të ekspozuar ndaj një hapësire të madhe kibernetike dhe botëve të shumta virtuale. Por brenda zemrave tona ka gjithmonë hapësirë për një studio të padukshme, për të lexuar, menduar e reflektuar”,- tha Ren.

Muzeu i Pallatit ka bërë gjithashtu një përpjekje për të nisur një dialog midis këtyre artefakteve të lashta dhe krijimtarisë moderne.

Një grup artistësh modernë u ftuan të vizitojnë artefaktet në Qytetin e Ndaluar vitin e kaluar dhe të krijojnë vepra të reja bazuar në frymëzimin që u dha ambienti që i rrethonte. Këto vepra janë shfaqur gjithashtu në galeri, për të treguar se etika e letrarëve të lashtë vazhdon ende.

“Një studio, qoftë në formë fizike, apo në shpirtin tonë, është vendi ku ushqehen arritjet kulturore. Jeta moderne mund të përfitojë shumë duke marrë lëndë ushqyese nga kohërat e lashta”,- thotë Ren.

Ekspozita do të zgjasë deri më 23 tetor me një kufi ditor prej 3000 vizitorësh. Rezervimet për Galeritë “Meridian Gate” bëhen përmes platformave “online” të Muzeut të Pallatit.