Talentet e rinj nxitin zhvillimin e teknologjisë shkencore të Kinës
2022-09-05 15:40:05

Kina i ka kushtuar gjithmonë një rëndësi të madhe kultivimit të talenteve.  Administrata Kombëtare e Hapësirës e Kinës zbuloi në një konferencë shtypi në janar se mosha mesatare e anëtarëve të ekipit kërkimor të projekteve më të avancuara të shkencës hapësinore të Kinës, si programi për eksplorimin hënor dhe Sistemi Satelitor i Navigimit BeiDou, është midis 30 dhe 40 vjeç.

Asambleja e 2-të e Shkencës Hapësinore të Kinës në qytetin Taiyuan, provincë Shanxi të Kinës veriore, 26 gusht 2022(Foto:VCG)

Asambleja e 2-të e Shkencës Hapësinore të Kinës në qytetin Taiyuan, provincë Shanxi të Kinës veriore, 26 gusht 2022(Foto:VCG)

Asambleja e 2-të e Shkencës Hapësinore të Kinës në qytetin Taiyuan, në provincën Shanxi të Kinës veriore, ka tërhequr rreth 500 akademikë dhe ekspertë nga mbi 220 institucione kërkimore, universitete dhe ndërmarrje.

Gjatë veprimtarisë katërditore, studiues në fusha të tilla si dizajni i anijeve kozmike dhe shkenca e tokës mbajtën fjalime duke inkurajuar të rinjtë të kontribuojnë në përpjekjet e vendit për eksplorimin e hapësirës.

"Të rinjtë janë energjikë dhe kanë aftësinë dhe vullnetin për të inovuar," tha në fjalimin e tij Sun Zezhou, një studiues për dizajnin e anijeve kozmike.

Në fushën e shkencës hapësinore në Kinë, një numër në rritje i talenteve të rinj po zënë skenën qendrore.

Administrata Kombëtare e Hapësirës e Kinës zbuloi në një konferencë shtypi në janar se mosha mesatare e anëtarëve të ekipit kërkimor të projekteve më të avancuara të shkencës hapësinore të Kinës, si programi për eksplorimin hënor dhe Sistemi Satelitor i Navigimit BeiDou, është midis 30 dhe 40 vjeç.

Zhang Aibing, 45 vjeç, u shpërblye për kontributin e tij në shkencën hapësinore të Kinës në ceremoninë e hapjes së veprimtarisë.  Zhang  ka punuar në Qendrën Kombëtare të Shkencave Hapësinore të Akademisë Kineze të Shkencave që nga viti 2003.

Asambleja e 2-të e Shkencës Hapësinore të Kinës në qytetin Taiyuan, provincë Shanxi të Kinës veriore, 26 gusht 2022(Foto:VCG)

Asambleja e 2-të e Shkencës Hapësinore të Kinës në qytetin Taiyuan, provincë Shanxi të Kinës veriore, 26 gusht 2022(Foto:VCG)

Gjatë gati dy dekadave të fundit, ai ka marrë pjesë në projekte të shumta të eksplorimit të hapësirës.  Mbi 60 për qind e anëtarëve në ekipin hulumtues të udhëhequr nga Zhang janë të moshës nën 40 vjeç.

Ai beson se studiuesit e rinj janë kureshtarë dhe energjikë dhe janë më të mirë në të menduarit “jashtë kutisë”, gjë që ndonjëherë luan një rol të jashtëzakonshëm në promovimin e kërkimit shkencor.

Për më tepër, të rinjtë po bëhen "përcaktuesit e trendeve" të teknologjive të ndryshme të fundit në Kinë.

Sipas një raporti të publikuar nga Akademia Kombëtare e Strategjisë së Inovacionit në qershor, shumica e burimeve njerëzore shkencore dhe teknologjike të Kinës janë të rinj dhe të moshës së mesme, dhe rreth tre të katërtat e tyre janë të moshës mbi 39 vjeç.

Li Qinghui  po ndjek një doktoraturë në Universitetin Shanxi dhe nuk u kthye në shtëpi për të kaluar pushimet verore këtë vit, për shkak të orarit të ngjeshur.

25-vjeçarja është anëtare e një ekipi kërkimor që po fokusohet në projektimin e një sistemi optik për të ofruar mbështetje teknike për një observator të valëve gravitacionale me bazë tokësore.

Sistemi pritet të ndihmojë në studimin më të mirë të evolucionit të universit dhe të kuptojë lëvizjen e tij.

Asambleja e 2-të e Shkencës Hapësinore të Kinës në qytetin Taiyuan, provincë Shanxi të Kinës veriore, 26 gusht 2022(Foto:VCG)

Asambleja e 2-të e Shkencës Hapësinore të Kinës në qytetin Taiyuan, provincë Shanxi të Kinës veriore, 26 gusht 2022(Foto:VCG)

“Unë kaloj gjashtë ditë në laborator nga ora 8 e mëngjesit deri në 22:00 në javë”, tha Li, duke shtuar se ajo është e nderuar që është pjesë e këtij projekti shkencor.

Kina i ka kushtuar gjithmonë një rëndësi të madhe kultivimit të talenteve.  Një mbledhje e Byrosë Politike të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës shqyrtoi një plan për zhvillimin e talenteve gjatë periudhës së 14-të të planit pesë-vjeçar (2021-2025) në prill të këtij viti.

Takimi bëri thirrje për përshpejtimin e ndërtimit të qendrave të klasit botëror për talentin dhe inovacionin, me Pekinin, Shangain dhe Zonën e Gjirit të Madh Guangdong-Hong Kong-Makao që shërbejnë si zona demonstruese.

Duke bërë thirrje për më shumë përpjekje për të nxitur shkencëtarët me vlerë strategjike dhe për t'i dhënë lojë të plotë roleve të tyre, takimi theksoi edukimin e ekipeve udhëheqëse të talenteve dhe inovacionit në shkencë dhe teknologji, si dhe një numër të madh inxhinierësh të shquar.

"Shpresoj që talentet e rinj të mund të ruajnë kuriozitetin dhe krijimtarinë e tyre dhe të zgjerojnë horizontet e tyre ndërsa bëjnë kërkime shkencore me këmbë në tokë për të kontribuar në zhvillimin e shkencës hapësinore në Kinë dhe për njerëzimin," tha Sun.