Si një bazë e energjisë së pastër, Gansu përshpejton zhvillimin e gjelbër
2022-09-05 15:30:37

Provinca kineze Gansu ka shënuar një përparim të dukshëm në mbrojtjen e mjedisit, permes  përdorimit të energjisë së pastër. Gansu është shndërruar në një zonë të rëndësishme për ruajtjen e biodiversitetit në Kinën perëndimore.  Ajo është shtëpia e shumë mikroplazmave alpine dhe shërben si një korridor për migrimin e kafshëve të egra.

Në rrëzë të maleve Qilian, 43-vjeçari Liu Guonian ka mbi 20 vjet që mbarështon dhe kullot kuajt.

Kullot në Dingxi, provincë Gansu, 12 qershor(Fotograf: Zeng Wenping, VCG)

Kullot në Dingxi, provincë Gansu, 12 qershor(Fotograf: Zeng Wenping, VCG)

Liu punon në fermën e mbarështimit të kuajve Shandan, një nga fermat më të vjetra të kuajve në botë, me një histori prej më shumë se 2000 vjetësh.  Tani shërben si një objekt masiv për mbarështimin e kuajve në Kinë.

Gjatë viteve, Liu dhe barinjtë e tjerë kanë dëshmuar transformimin ekologjik në malet Qilian - një pengesë ekologjike jetike dhe një zonë e rëndësishme për ruajtjen e biodiversitetit në Kinën perëndimore.  Ai është gjithashtu shtëpia e shumë mikroplazmave alpine dhe shërben si një korridor vendimtar për migrimin e kafshëve të egra.

 

Mjedis më i mirë

“Malet këtu janë më të gjelbra, dhe uji është më i pastër”, tha Liu.

Për shkak të mbishfrytëzimit të burimeve minerale dhe ndërtimeve pa leje, mjedisi këtu pësoi dikur dëmtime të mëdha.

Çështja tërhoqi shumë vëmendje nga autoritetet qendrore.  Nga viti 2017 deri në vitin 2021, autoritetet qendrore dhe provinciale investuan 19.5 miliardë juanë (rreth 2.82 miliardë dollarë amerikanë) në restaurimin ekologjik dhe zhvillimin e qëndrueshëm të maleve Qilian.

Nën mbikëqyrjen e qeverive në nivele të ndryshme, projektet e kërkimit dhe minierave në rezervat natyrore të maleve të Qilianit dhe projektet e biznesit në zonën qendrore janë mbyllur.

Zhangye, provincë Gansu, 13 korri 2022(Foto:VCG)

Zhangye, provincë Gansu, 13 korri 2022(Foto:VCG)

Malet e sotme Qilian kanë marrë një pamje të freskët.  Specie të rralla si leopardët e borës, gomarët e egër tibetianë dhe dreri buzëbardhë janë parë shpesh nga vendasit dhe janë kapur në kamera.

Një mjedis më i mirë sjell përfitime ekonomike.  Pasi një stacion hekurudhor me shpejtësi të lartë pranë fermës së mbarështimit të kuajve Shandan hyri në punë në fund të vitit 2021, më shumë turistë vizituan fermën historike.

Hapja e stacionit hekurudhor do të sigurojë mbështetje jetike të transportit për mbrojtjen e mjedisit dhe zhvillimin e industrive të qëndrueshme në malet Qilian, tha Chen Jin, nënkryetari i qarkut Shandan në provincën Gansu.

Gansu, një qendër transporti përgjatë rrugës së lashtë të mëndafshit dhe nismës “Një brez, një rrugë”, është një rajon i largët në brendësi të Kinës veriperëndimore.

Mjedisi i ashpër natyror, objektet e papërshtatshme të infrastrukturës dhe baza e dobët industriale e kanë penguar zhvillimin e tij dhe e kanë bërë atë një fushë beteje kyçe në luftën epike të vendit kundër varfërisë.

Gjatë dekadës së fundit, provinca regjistroi një rritje mesatare vjetore ekonomike prej 6.9 përqind dhe realizoi arritjen e nxjerrjes nga varfëria rreth 5.52 milionë njerëzve.

Ndërkohë, ajo ka bërë përparim në ruajtjen e ekologjisë dhe mjedisit, zhvillimin e industrive në zhvillim dhe ndërtimin e një baze energjie të pastër.

 

Begatia rurale

Një dekadë më parë, gati 40 përqind e banorëve ruralë në krahinë ishin ende të goditur nga varfëria.  Nga fundi i vitit 2020, Gansu kishte nxjerrë nga varfëria të 75 qarqet e tij të varfëra.

Fshat Hongshahe, Zhangye, provincë Gansu, 4 shtator 2022(Foto:VCG)

Fshat Hongshahe, Zhangye, provincë Gansu, 4 shtator 2022(Foto:VCG)

Ma Qiangqiang, 27 vjeç, ka hapur një kafene në fshatin Ehela, në Prefekturën Autonome Tibetiane Gannan.

Gjatë viteve të fundit, Ehela është transformuar nga një fshat tradicional tibetian që mbështetej kryesisht në bujqësi dhe blegtori në një destinacion turistik, që tërheq vizitorët nga qytetet fqinje dhe udhëtarët nga larg.

Mënyra inovative e Masë për të përdorur qumështin jak i ka dhënë kafesë së tij një aromë unike  dhe biznesit të tij një nxitje.

 “E hapa dyqanin nga dashuria për kafen dhe ndihem me fat që kaloj kohë të mira”, tha Ma.

Vitin e kaluar, turizmi përbënte 40 për qind të të ardhurave totale të fshatarëve dhe rritja vjetore e të ardhurave familjare mund të jetë deri në 30,000 deri në 40,000 juanë, tha Ren Junhong, nënkryetari i Ehela.

 

Energjia e gjelbër

I pasur me burime të erës, Gansu vendosi të zhvillonte energjinë e erës në 2006 dhe synoi të bëhej një bazë kombëtare e energjisë së re dhe një qendër e prodhimit të pajisjeve.

Gjatë dekadës së fundit, më shumë se 100 ndërmarrje të prodhimit të energjisë kanë filluar shërbime të reja të lidhura me energjinë në Gansu, i cili është gjithashtu i pasur me burime të energjisë diellore.

Pingshanhu, qytet Zhangye, provincë Gansu, 24 qershor 2021(Foto:VCG)

Pingshanhu, qytet Zhangye, provincë Gansu, 24 qershor 2021(Foto:VCG)

Në vitin 2021, prodhimi i ri i energjisë elektrike në Gansu tejkaloi për herë të parë shifrën prej 40 miliardë kWh për të arritur në 44.6 miliardë kWh.

Qyteti i Jiuquan  në Gansu është bërë një bazë prodhuese për pajisjet e energjisë së pastër, pasi më shumë ndërmarrje që prodhojnë gjeneratorë të energjisë së erës, module fotovoltaike, fletë baterish dhe pjesë të tjera të pajisjeve të energjisë së pastër janë vendosur në qytet.

Duke shfrytëzuar burimet e tij të energjisë së pastër, Gansu synon të përshpejtojë zhvillimin e ri të energjisë dhe të japë kontribute të mëtejshme në synimet e Kinës për reduktimin e emetimeve të karbonit.

Kapaciteti i instaluar i energjisë së re në Gansu ka të ngjarë të kalojë 80 milion kilovat deri në vitin 2025, me energjinë e rinovueshme që do të zërë gati 65 përqind, sipas Komisionit të Zhvillimit dhe Reformës Provinciale Gansu.

"Zhvillimi i energjisë së re është çelësi për arritjen e objektivave të pikut të karbonit dhe neutralitetit dhe për të ushqyer industritë e reja të shtyllave në provincën Gansu," tha Xue Zhaojun, një zyrtar me zyrën kërkimore të qeverisë provinciale Gansu.