Përfitimet monetare nga përdorimi i rrjeteve sociale
2022-09-02 09:19:24

Gjatë dekadës së fundit përdorimi i rrjeteve sociale është rritur, rrjedhimisht edhe përfitimet monetare nga individë të caktuar. Shumë persona i kanë kthyer në biznes profilet e tyre në mediat sociale, duke u bërë kështu edhe influencer. Ekspertja e ekonomisë Ada Hoxholli flet për Grupin Mediatik të Kinës se si arrihen përfitimet monetare nga përdorimi i rrjeteve sociale, prej individëve.

Ada Hoxholi (Burimi studio ejani)

Ada Hoxholi (Burimi studio ejani)

CMG:Përdorimi i rrjeteve sociale për disa individë është bërë burim të ardhurash monetare. Si reaizohet kjo?

Ada Hoxholli: Rrjetet sociale si Facebook, Youtube, Tik Tok dhe Instagram kanë krijuar një revolucion në mënyrën se si komunikojmë me njëri-tjetrin dhe me njerëzit e tjerë. Rrjetet sociale kanë shumë ndikim në audiencë. Ato janë kthyer dhe në një vend ku bëhet biznes, ku fitohen të ardhura, ku veç përmbatjes personale, ndikuesit reklamojnë edhe produkte apo shërbime. Beteja për pëlqime në rrjete është shumë e ashpër ditët e sotme. Me rritjen e numrit të influencerve/ndikuesve tregu është bërë më konkurues se kurrë.

Është shumë e rëndësishme që ndikuesit të kenë përmbajtje të vazhdueshme të pëlqyeshme komentuar dhe të shpërndarë në rrjete. Përkushtimi i tyre duhet të jetë gjatë gjithë kohës. Sipas statistikave gjinia femërore zë një përqindje prej rreth 46% të ndikuesve ku 28% e tyre janë në moshën 25-34. Markat më të mëdha sot po ju drejtohen micro influencerve ose ndikuesve të përditshëm për të promovuar produktet e tyre, pasi nga to shitjet/përdorime marrin volume më të mëdha.

CMG: Cilat janë disa nga platformat ku mund të fitohet më tepër?

Ada Hoxholli: Platformat ku gjenerohen më tepër të ardhura janë Instagram, Tik tok dhe Youtube.

CMG: Sa të ardhura mund të fitohen nga Instagram? Cilat janë disa sugjerime si të fitohen të ardhura nga Instagrami?

Ada Hoxholli: Kemi 5 mënyra për të fituar para në Instagram. Krijimi i postimeve të sponsorizuara është mënyra kryesore se si përdoruesit e Instagramit mund të fitojnë para në llogarinë e tyre. Për shembull, nëse permbatja juaj fokusohet në një profil të caktuar, një kompani pajisjesh/shërbimesh në atë fushë mund të dëshirojë t'ju paguajë për të postuar një foto që përfshin produktin e saj në foto. Në disa raste, partnerët e mundshëm do t'ju kontaktojnë. Por nëse nuk doni të prisni, shikoni kompanitë që mund t'ju ndihmojnë të gjeni dhe të punoni me markat. Ka agjenci me të cilat punoni drejtpërdrejt dhe tregje që ju lidhin me partnerë. Kur kërkoni për partnerë ose vendosni midis ofertave të ndryshme, synoni gjërat që ju dhe ata mbi të cilët ndikoni do të përdorni.

Ndjekësit tuaj ka më shumë gjasa t'i besojnë mendimit tuaj në lidhje me një produkt sesa reklamave të përgjitshme. Mos u shqetësoni për produktet që nuk ju pëlqejnë. Nëse nuk dëshironi nuk bashkëpunoni me ato firma që për ju produktet nuk duken të përshtatshme. Kështu ju krijoni një marrdhënie besimi me ndjekësit tuaj, duke ju sugjeruar produkte që dhe ju vetë i pëlqeni apo përdorni.

Mbani mend se postimet dhe tregimet e sponsorizuara në Instagram mbahen sipas të njëjtit standard të së vërtetës në reklamim, si çdo formë tjetër marketingu. Ju do ta bëni këtë duke vendosur përmbajtje të markës në cilësimet e llogarisë tuaj dhe më pas duke etiketuar partnerin tuaj të biznesit. Ndikuesit me 1.000.000 ndjekës mund të fitojnë nga 500-10,000 dollarë amerikanë për postim. Një krijues i përmbajtjes në Instagram me 100,000 ndjekës mund të fitojë nga 100-500 dollarë për postim, ndërsa dikush me 10,000 ndjekës mund të fitojë nga 10-100 dollarë për postim. Pra, formula është: më shumë ndjekës + më shumë postime = më shumë para gjenerohen.

  1. Promovoni biznesin tuaj

Ju mund të krijoni një llogari biznesi për të rritur biznesin tuaj. Për shembull, nëse keni një dyqan ku shisni produktet tuaja ose një blog që gjeneron të ardhura nga reklamat, një llogari në Instagram me pamje profesionale mund të ofrojë një nxitje promovuese. Ju mund të nënvizoni një produkt specifik në seksionin tuaj bio për të drejtuar më shumë njerëz drejt tij. Nëse llogaria juaj është miratuar për veçoritë e blerjeve në Instagram, mund të etiketoni produktet për të promovuar drejtpërdrejt gjërat tuaja. Bëni foto me ndriçim të mirë të produkteve që po përpiqeni të shisni ose projekteve që po promovoni. Krijoni hashtag-un tuaj. Inkurajoni klientët tuaj të postojnë fotografi me gjërat tuaja dhe t'ju etiketojnë në to.

Ju gjithashtu mund të përdorni veçorinë e njohurive të Instagram për të mësuar rreth audiencës tuaj. Ju mund të shihni se sa shikime janë në postimin tuaj, si dhe statistika rreth moshës dhe gjinisë së njerëzve. Burimet e aplikacionit ju ndihmojnë gjithashtu të gjeni dhe të lidheni me klientët e rinj. Paguani për të promovuar postimet që dëshironi t'i shohin më shumë njerëz. Ju gjithashtu mund të shtoni një link në profilin tuaj që lidhet me një adresë emaili ose numër telefoni në mënyrë që palët e interesuara të mund t'ju kontaktojnë lehtësisht

  1. Shisni aksesoret apo produktet që nuk      i përdorni më

Ndoshta nuk keni një biznes për të promovuar, por shpesh i shisni rrobat dhe aksesorët tuaj të vjetër në faqet e internetit. Instagram mund të rrisë grupin tuaj të blerësve. Paraqisni dhe fotografoni rrobat tuaja dhe gjërat e tjera në një mënyrë tërheqëse dhe përfshini sa më shumë detaje që të jetë e mundur në mbishkrim. Nëse po kërkoni të shisni një artikull në veçanti, lidheni me të në biografinë tuaj në Instagram. Shumë shitës në Instagram përdorin #shopmycloset për të shitur mallrat e tyre.

CMG: Duhet të kemi një numër të lartë të ndjekësve dhe ka nga ata persona që fitojnë shuma të mëdha pikërisht sepse klikohen dhe ndiqen, si funksionin kjo pjesë?

Ada Hoxholli: Po e vërtetë, mund të fitoni para direkt nga audienca juaj kur ndani video në kohë reale me veçorinë Live të Instagramit. Ndërsa shfaqni talentet apo produktet, shikuesit mund të blejnë shenja, të cilët në thelb janë simbole për të treguar mbështetje. Shenjat kushtojnë 0,99 dollarë, 1,99 dollarë ose 4,99dollarë. Do të shihni simbolet e zemrës pranë komenteve nga njerëzit që i kanë blerë ato. Promovoni sesionet tuaja të ardhshme të videove të drejtpërdrejta përmes postimeve ose tregimeve. Më pas, provoni të përdorni veçorinë Pyetje dhe Përgjigje ose jepni thirrje komentuesve, ndërsa jeni duke transmetuar për të rritur angazhimin dhe mbështetjen. Fitoni para nga videot tuaja me reklama.

Një mënyrë tjetër për t'u paguar: Lejoni markat të shfaqin reklama gjatë videove tuaja. Për ta konfiguruar, drejtohuni te cilësimet e llogarisë së krijuesit dhe aktivizoni opsionin e fitimit të parave për reklamat video në transmetim. Më pas, postoni video si zakonisht. Shuma që fitoni varet nga sa shikime merr videoja juaj. Ju do të merrni 55% të të ardhurave të krijuara për shikim, sipas faqes së internetit të Instagram për biznes.

CMG: Një tjetër platfomë është edhe Tik toku, ku nëpërmjet videove live mund të bëhesh edhe milioner. Sa të ardhura mund të fitoni dhe se si?

Ada Hoxholli: Rrjeti social që ka lidhur pas vetes miliona ndjekës që pas pandemisë së Covid-19. Tik-Tok bën që të kaloni orë të tëra pa u ndjerë, duke exploruar në video kërcimi, makeup, humori etj.

Tregtoni biznesin e tuaj dhe tërheqin klientë të rinj.

 Nëse ju shisni gjëra në internet, përmbajtja juaj e TikTok mund të tërheqë më shumë blerës, klientë ose shikues. Kohët e fundit Tik-Tok është bërë vendi i reklamimit të llojeve të punëve që mund të kryhen si freelancer.  Nese më parë rrjeti përdorej vetëm për të parë dhe postuar përmbajtje personale, tashmë shumë përdorues kane  filluar të japin këshilla për bizneset e vogla mbi hartimin e faqeve në internet. Sa më shumë e klikuar të jëtë përmbajtja, aq më shumë tërhiqen klientë që paguajnë. Duke parë numrin e madh të shikimeve shumë profesionistë kanë hartuar planë të posaçme që mund t’jua shesin klientëve. Pra nëse keni aftësi shumë të mira në punët online ju mund t’i shisni këto njohuri në plane të ndryshme edukative.

Merrni sponsorizime

Le të themi se shumica e postimeve tuaja në TikTok kanë të bëjnë me një temë të veçantë. Mund të ketë marka të ndryshme lidhur me permbatjen tuaj, që duan të prekin audiencën e profilit tuaj. Këto kompani mund të kërkojnë ndihmën tuaj. Procesi mund të funksionojë në disa mënyra. Ndoshta kompania ju dërgon një produkt falas dhe ju kërkon ta përmendni atë në një nga videot tuaja TikTok. Ose ndoshta ju pranoni të reklamoni produktin, vetëm nëse kompania paguan disa para. Ju zyrtarizoni një kontratë me kompaninë për një numër të caktuar postimesh rreth produktit në këmbim të një shume parash të rënë dakord. Ju gjithashtu mund të kontaktoni vetë kompanitë dhe të bëni një marrëveshje, veçanërisht nëse tashmë jeni duke përdorur dhe përmendur produktet e tyre. Markat fillojnë të kontaktojnë profile kur ato arrijnë rreth 15,000 ndjekës.

 Nëse një ndikues ka profil të përgjithshëm në stilin e jetës ka më pak gjasa të fitojë sponsorizime. Audiencat e atyre ndikuesve mund të kenë interesa të gjera, të vështira për t'u përcaktuar, duke i bërë ata më pak tërheqës për sponsorët. Përmbajtja e markës duhet të zbulohet në një farë mënyre, zakonisht përmes një hashtag-u në përshkrim, si #ad ose #sponsored. Ndikuesit me 1.000.000 ndjekës mund të fitojnë diku nga 1,000-2,000 dollarë  për postim. Një krijues i përmbajtjes në TIK-TOK me 100,000 ndjekës mund të fitojë nga 25-1,000 dollarë për postim, ndërsa dikush me 10,000 ndjekës mund të fitojë nga 5-25 dollarë për postim. Pagesat e sponsorizuara variojnë për disa arsye si përmbajtja, gjatësia e videos, ndikuesi dhe kostoja.

Duke klikuar tek "Fondi i Krijuesit" të TikTok

Ky burim është "në thelb një grup parash që TikTok shpërndan midis të gjithëve në “Fondin e Krijuesit". Fondi ka nje limit prej 300,000,000 dollarësh .Ju mund të aplikoni për këtë fond nëse keni të paktën 10,000 ndjekës, keni marrë të paktën 100,000 shikime video në 30 ditët e fundit dhe keni plotësuar disa kualifikime të tjera, si p.sh. të jeni mbi 18 vjeç apo të të jeni rezident në SHBA, Angli, Spanjë, Francë, Itali dhe Gjermani. Faqja e Fondit të Krijuesit të TikTok shpreh se "Një numër faktorësh ndikojnë në mënyrën se si llogariten fondet për videot nën program. Këta elementë përfshijnë shikimet e videos, angazhimin e videos, si dhe sigurimin që videot t'i përmbahen Udhëzimeve dhe Kushteve të Shërbimit në Komunitet."

Fondi paguan 2-4 cents për 1000 shikime, 20-40 dollarë për 1,000,000 shikime dhe 200-400 dollarë për mbi 10,000,000 shikime kur videot bëhen virale.  

Instagram (Burimi freepik.com)

Instagram (Burimi freepik.com)

CMG: Një tjetër formë e gjenerimit të parave ka qenë dhe mbetet edhe Youtube. Për të gjitha ata që duan të bëhen pjesë si funksionon?

Ada Hoxholli: Një postim i sponsorizuar i marketingut të mediave sociale në YouTube do të kushtojë vazhdimisht më shumë në krahasim me platformat e tjera të mediave sociale. Kjo ndodh sepse shkrimi, filmimi dhe redaktimi i videove kërkojnë kohë. Në përgjithësi, sa më shumë kohë që një influencues i kushton prodhimit, aq më shumë kërkon të paguhet. Nga të gjitha platformat e njohura të mediave sociale, ndikuesit zakonisht postojnë në YouTube më së paku për shkak të sasisë së kohës që duhet shpenzuar për të formuluar një postim.

Sipas statistikave: Ndikuesit me 1.000.000 ndjekës mund të fitojnë diku nga 10,000-20,000 dollarë për postim. Një krijues i përmbajtjes në  Youtube me 100,000 ndjekës mund të fitojë nga 200-10,000 dollarë për postim, ndërsa dikush me 10,000 ndjekës mund të fitojë nga 20-200 dollarë për postim. Si të paguheni në YouTube:

Me 1 mijë subscribers/abonentë duhet te aplikosh për Programin e Partneritetit në YouTube

Ky hap ju ndihmon për të fituar të ardhura nga reklamat.

Para se të bëheni partner zbatohen disa kërkesa shtesë: Videot tuaja duhet të respektojnë udhëzimet e reklamimit të faqes dhe të kenë më shumë se 4000 orë të vlefshme shikimi publike brenda 12 muajve të fundit. Ju duhet të jetoni në një zonë të pranueshme. Duhet të lidhni një llogari të Google AdSense. Si partner, mund të fitosh para nëpërmjet reklamave, përfitimeve të anëtarësimit dhe veçorive si "Super Biseda", e cila i lejon shikuesit të paguajnë për të theksuar mesazhet e tyre gjatë një transmetimi të drejtpërdrejtë. Ju paguheni për rastet kur dikush shikon ose klikon në një reklamë të shfaqur në videon tuaj. Do të paguheni pasi balanca juaj të arrijë 100 dollarë. Thuaj se duhen afërsisht 1000 shikime video për të fituar 4 dollarë nga ata shikues që panë reklama. Do t'ju duheshin 25,000 shikime video për të fituar 100 dollarë përmes atyre reklamave. Nëse keni një kanal të vogël, mund të paguheni vetëm çdo disa muaj.

Bëhuni një tregtar bashkëpunëtor

Marketingu me bashkëpunëtorët mund të jetë mënyra më praktike për të fituar para nga audienca në YouTube, veçanërisht nëse planifikoni të bëni video për rishikimin e produktit. Ju gjeni një kompani ose shitës me një program bashkëpunimi dhe aplikoni. Demostroni, rishikoni ose referojuni produkteve në videot tuaja në YouTube dhe vendosni linket tuaja të personalizuara të bashkëpunimit në fushën e përshkrimit kur ngarkoni. Si bashkëpunëtor i një marke, ju do të fitoni një komision kur një shikues klikon linkun tuaj të personalizuar dhe blen produktin. Mos harroni të njoftoni siç duhet shikuesit tuaj për lidhjen tuaj me markën ose markat e paraqitura dhe sigurohuni t'i drejtoni ata te "linku në përshkrim" kur të xhironi videon tuaj.

Krijoni përmbajtje të sponsorizuar përmes marrëveshjeve me markat

Kompanitë e interesuara për audiencën e kanalit tuaj mund të sponsorizojnë videot tuaja ose t'ju ofrojnë oferta për vendosjen e produkteve. Ndërsa kanali juaj rritet, mund të kontaktoni drejtpërdrejt markat me të cilat dëshironi të punoni që plotësojnë stilin tuaj të përmbajtjes. Me marrëveshjet e markave, ju mund të merrni pagesa në shumën e përgjithshme, të fitoni komision mbi bazën e shitjes ose të merrni produktin ose shërbimin falas. Mbani parasysh: nëse keni një miratim ose përdorni vendosjen e produktit në një video, duhet të njoftoni YouTube se video juaj përmban promovim me pagesë.

Krijoni dhe shisni produktin ose mallin tuaj

Nëse keni mallra ose ofroni një shërbim që është i përshtatshëm për audiencën tuaj, njoftojini ata për të dhe jepni link në videot tuaja. Shitja e një produkti fizik mund t'ju kërkojë të blini materiale ose të gjeni një prodhues, por gjithashtu mund të shesni materiale të shkarkueshme si e-libra, printime arti ose klasa virtuale.

Tik tok (Burimi freepik.com)

Tik tok (Burimi freepik.com)

CMG: Sipas jush, cila nga këto platforma mund të konsiderohet si më e suksesshme?

Ada Hoxholli: Tik toku, pasi videot kërkojnë një kohë më të shkurtër xhirimi dhe është bërë shumë trend që të reklamohen video kaq të shkurtra për publikun. Në përfundim rrjetet social mund të bëhen një vend i mirë të ardhurash dytësore fillimisht dhe më pas të shëndërrohen në të ardhura parësore si punë me kohë të plotë. E rëndësishme është  përkushtimi i vazhdueshëm i përditshëm në përmbatjen e profilit tuaj. Jini autentik dhe krijoni përmbajtje interesant, argëtuese e tërheqëse dhe do të arrini shumë bashkëpunime.