Financat e gjelbra të Kinës krijojnë më shumë mundësi për institucionet e huaja
2022-08-31 14:52:46

Foto: VCG

Ndërsa Kina po përshpejton lëvizjen e saj të gjelbër, institucionet financiare globale kanë marrë nxitje.

Banka Popullore e Kinës (PBOC) së fundi përfshiu dy banka të financuara nga jashtë në një program kreditimi të krijuar për reduktimin e emetimeve të karbonit. “Deutsche Bank Co., Ltd.” dhe “Societe Generale Ltd.” në Kinë u bënë institucionet e para të huaja që morën të drejtën për t'u bashkuar me programin mbështetës për uljen e emetimeve.

Sipas programit të publikuar në nëntor 2021, huadhënësit mund të aplikojnë për financim me kosto të ulët nga banka qendrore pasi të merret një kredi e gjelbër. Fondi do të jetë i barabartë me 60 për qind të principalit të një kredie me një interes vjetor prej 1.75 për qind.

Masa do të ofrojë më shumë mundësi për huadhënësit e huaj që të marrin pjesë dhe të përfitojnë nga ndryshimi i uljes së niveleve të karbonit të vendit.

““Deutsche Bank” është e nderuar që është ndër bankat e para të përzgjedhura për këtë program. Kjo lëvizje tregon vendosmërinë dhe përkushtimin e vendosur të Kinës për të forcuar fokusin e saj në zhvillimin e qëndrueshëm”,- tha shefja e “Deutsche Bank Kinë”, Rose Zhu.

Duke njohur rolin vendimtar të Kinës në arritjen e objektivave globale të qëndrueshmërisë, banka ka krijuar një ekip të dedikuar në vend për financat e gjelbra.

Financat e gjelbra kanë dëshmuar rritje të fuqishme në Kinë gjatë viteve të fundit, të nxitura nga përpjekja afatgjatë e vendit për rritje të ulët dhe të qëndrueshme të karbonit. 

Kina ka njoftuar se synon të arrijë kulmin e emetimeve të dyoksidit të karbonit përpara vitit 2030 dhe të arrijë neutralitetin e karbonit përpara vitit 2060. Ndërkohë, janë ndërmarrë hapa të fortë në zgjerimin e industrive të gjelbra dhe transformimin me karbon të ulët të sektorëve tradicionalë.

Kreditë e gjelbra të papaguara në juanë dhe valuta të huaja arritën në 15.9 trilionë juanë (rreth 2.31 trilionë dollarë amerikanë) deri në fund të 2021, duke u rritur 33 për qind nga viti i kaluar. Konkretisht, kreditë e gjelbra për projektet me përfitime të reduktimit të karbonit arritën në 10 trilionë juanë.

Gjithashtu vihet re edhe një lulëzim i emetimeve të obligacioneve të gjelbra. Me mbi 600 miliardë juanë të emetuar në vitin 2021, 180 për qind më shumë se një vit më parë, Kina është bërë tregu i dytë më i madh i bonove të gjelbra në botë. 

“Tregu i financave të gjelbër të Kinës është në lëvizje të plotë”,- tha Li Jing, specialist për ndryshimet klimaterike dhe shërbimet e qëndrueshmërisë në “Ernst & Young Greater China”.

Specialisti i industrisë pret më shumë investime jashtë vendit lidhur me produktet e financave të gjelbra, të tilla si bonot e gjelbra dhe fondet e tregtuara nga shkëmbimi i neutralitetit të karbonit.

Analistët besojnë se me hapjen e vazhdueshme financiare, financat e gjelbra të mëdha dhe me rritje të shpejtë do të sjellin mundësi të jashtëzakonshme për institucionet e huaja. 

Pas përfshirjes së dy huadhënësve të huaj në instrumentin mbështetës për reduktimin e emetimeve të karbonit, Banka Popullore e Kinës bëri të ditur se do të konsiderojë shtimin në listë të institucioneve të tjera financiare të huaja të gatshme dhe të afta.

Sipas Bankës, Kina i kushton rëndësi të madhe transformimit të gjelbër, i përmbahet hapjes, i trajton institucionet e huaja financiare si të barabarta dhe mbështet zhvillimin e tyre në vend.