Përparim i rëndësishëm në shkencën mjekësore kineze gjatë dekadës së fundit
2022-08-29 15:07:25

Një punëtor kryen testimin e mostrës në një kompani mjekësore në provincën Jiangsu, më 9 prill 2020./nga VCG

Një punëtor kryen testimin e mostrës në një kompani mjekësore në provincën Jiangsu, më 9 prill 2020./nga China Daily

Kina ka bërë përparime të mëdha në prodhimin e barnave novatore – dhe jo gjenerike, duke përmirësuar cilësinë e kompanive farmaceutike dhe duke forcuar parandalimin, kontrollin, diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve ngjitëse. Gjatë dekadës së fundit është shënuar një përparim i dukshëm në shkencën mjekësore kineze, ku një hapësirë të veçantë zënë dhe studimet për luftën kundër kancerit dhe Covid19. Artikulli i China Daily i kushtohet kësaj teme

Përparim i rëndësishëm në shkencën mjekësore kineze gjatë dekadës së fundit

Komuniteti mjekësor kinez ka bërë përparim të rëndësishëm në aftësinë e tij për të inovuar në dekadën e fundit, duke gjeneruar ilaçe të reja për sëmundjet e komplikuara dhe duke turbo-karikuar luftën kundër COVID-19, thanë të enjten zyrtarët shëndetësorë dhe ekspertët.

Liu Dengfeng, një zyrtar në departamentin e shkencës, teknologjisë dhe edukimit shëndetësor të Komisionit Kombëtar të Shëndetësisë, tha se dy fushata të mëdha që synojnë përmirësimin e inovacionit mjekësor që nga viti 2008 kanë çuar në zhvillimin e 80 barnave inovative të klasit të parë.

“Kina ka bërë përparime të mëdha në prodhimin e barnave novatore – dhe jo gjenerike, duke përmirësuar cilësinë e kompanive farmaceutike dhe duke forcuar parandalimin, kontrollin, diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve ngjitëse”, tha ai gjatë një konference për shtyp.

Ndërkohë, Kina ka ndërtuar 50 qendra kërkimore klinike në nivel kombëtar që mbulojnë një numër të madh sëmundjesh të zakonshme, si dhe 75 laboratorë kyç për studime biomjekësore.

Jiang Jiandong kreu i Institutit të Materia Medica të Akademisë Kineze të Shkencave Mjekësore dhe akademik në Akademinë Kineze të Inxhinierisë, tha se vëmendje e veçantë i është kushtuar kërkimit të ilaçeve kundër kancerit, duke shkaktuar mbi 400 projekte dhe miratimin e tregut të  31 ilaçeve të reja në rreth një dekadë.

“Trajtimi i parë i synuar i kancerit në vend, Icotinib (një ilaç që përdoret për të trajtuar një lloj kanceri të mushkërive) shkakton shumë më pak efekte anësore sesa kimioterapia,” tha ai.  "Zanubrutinib (një ilaç i zhvilluar në vend për trajtimin e limfomës) jo vetëm që ka marrë miratimin nga rregullatori vendas i barnave, por mund të eksportohet edhe në Shtetet e Bashkuara."

Jiang shtoi se kërkimi klinik i CAR-T, një imunoterapi e re, gjithashtu ka hyrë në një fazë të avancuar.  Kandidatët premtues për barna në linjë përfshijnë ato për tumoret e gjirit, mushkërive dhe trurit.

Sipas komisionit, ka pasur gjithashtu përparim në zhvillimin e laboratorëve të mikrobeve patogjene, ku zhvillohet një gamë e gjerë kërkimesh, duke përfshirë ekzaminimin e shtameve të virusit, përgatitjen e vaksinave dhe provat e hershme të barnave.

"Numri i laboratorëve të tillë ishte i pamjaftueshëm dhe shtrirja e tyre ishte e pamjaftueshme në të kaluarën, kështu që ne kemi rritur planifikimin dhe ndërtimin në vitet e fundit," tha ai, duke shtuar se ka 63 laboratorë të nivelit 3 dhe 4 të biosigurisë në të gjithë Kinën dhe 46,000 biosigurie.  Laboratorët e nivelit 2 trajtojnë patogjenët e lidhur me njerëzit në të gjithë vendin tani.

Rritja e aftësisë inovative në fushën mjekësore ka luajtur gjithashtu një rol jetik në trajtimin e pandemisë COVID-19, si identifikimi i patogjenit dhe zhvillimi i kompleteve diagnostikuese, vaksinave dhe barnave. "Ne kemi krijuar gjithashtu standardet e para teknike në botë për vaksinat, që konsiderohen me rrezik më të lartë të biosigurisë, gjë që na ndihmon të bëjmë të mundur rritjen e prodhimit masiv të vaksinave," tha ai.