Rregullatorët bëjnë hap të madh në zgjidhjen e mosmarrëveshjes së auditimit
2022-08-29 09:21:25

Rregullatorët nga Kina dhe Shtetet e Bashkuara nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi mbikëqyrjeje të premten, duke ndërmarrë një hap thelbësor drejt zgjidhjes së mosmarrëveshjes së auditimit rreth kompanive kineze të listuara në SHBA, thanë zyrtarët dhe ekspertët.

Foto:VCG

Foto:VCG

Komisioni Rregullativ i Letrave me Vlerë të Kinës, Ministria e Financave dhe Bordi Mbikëqyrës i Kontabilitetit të Kompanive Publike të SHBA-së nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi mbi mbikëqyrjen e auditimit të premten dhe do të avancojnë bashkëpunimin përkatës në të ardhmen e afërt, tha CSRC në një deklaratë.


Marrëveshja krijon një kornizë bashkëpunimi në përputhje me ligjet përkatëse të autoriteteve dhe mandatet rregullatore dhe përcakton rregullime specifike për kryerjen e inspektimeve dhe hetimeve nga të dyja palët mbi firmat përkatëse të auditimit brenda juridiksionit të të dyja palëve, thuhet në deklaratë.


“Nënshkrimi i marrëveshjes është një hap i rëndësishëm përpara nga rregullatorët në Kinë dhe SHBA drejt zgjidhjes së çështjes së mbikëqyrjes së auditimit që ka të bëjë me interesat reciproke dhe hedh themelet për bashkëpunim proaktiv, profesional dhe pragmatik në fazën tjetër”, thuhet në deklaratë.


Sipas marrëveshjes, rregullatorët kinezë dhe amerikanë do të ndihmojnë të dy me inspektimet dhe hetimet e firmave përkatëse të auditimit të kryera nga pala tjetër, thanë zyrtarë të paidentifikuar të CSRC në një deklaratë të veçantë.


Dokumentet e punës së auditimit për të cilat rregullatori amerikan ka nevojë për akses do të merren dhe do të transferohen përmes palës kineze, duke ofruar një rrugë të mundshme për mbrojtjen e sigurisë së informacionit duke forcuar bashkëpunimin mbi mbikëqyrjen e auditimit, thanë zyrtarët.


Bursa amerikane është përgjigjur pozitivisht. E-shitësit me pakicë Pinduoduo u rritën me 7 për qind në orët e para të tregtimit të premten, ndërsa prodhuesi i automjeteve me energji të re Nio u rrit me 4 për qind dhe ofruesi i shërbimeve financiare Futu Holdings u rrit me 6 për qind.


Ekspertët thanë se, duke vendosur një zgjidhje të shumëpritur gjithëpërfshirëse të mbikëqyrjes së auditimit, të pranueshme për të dyja palët, marrëveshja shënon një përparim të rëndësishëm në zgjidhjen e mosmarrëveshjes së auditimit në lidhje me kompanitë kineze të listuara në SHBA që i ka ekspozuar shumë prej tyre ndaj rreziqeve të heqjes nga lista.


Peng Wensheng, kryeekonomist në China International Capital Corp, tha se marrëveshja nuk është vetëm një lajm i mirë për investitorët dhe kompanitë publike, por është gjithashtu një skenar i favorshëm për të dy vendet.


Për kompanitë kineze të listuara në SHBA, marrëveshja do të zvogëlojë mundësinë e nxjerrjes së detyruar nga lista dhe do t'i ndihmojë ato të marrin më shumë financime nga tregu i kapitalit, tha Peng.


Për kompanitë e tjera kineze me synimin për të listuar jashtë shtetit, opsioni i daljes publike në bursat amerikane është tani më tërheqës, tha Peng.


Megjithatë, zyrtarët dhe ekspertët vunë në dukje se eliminimi përfundimtar i rreziqeve të heqjes nga lista të kompanive kineze të listuara në SHBA ende pret zbatimin efektiv të marrëveshjes.


"Nëse bashkëpunimi i ardhshëm përfundon mandateve rregullatore të të dyja palëve, është shpresëdhënëse që çështja e mbikëqyrjes së auditimit të kompanive kineze të listuara në SHBA do të zgjidhet dhe mund të shmanget heqja nga lista," thanë zyrtarët e CSRC.