Motoçiklistët krah për krah me zjarrëfikësit dhe ekipet e shpëtimit
2022-08-29 15:45:24

nga VCG

nga VCG

Përballë situatës së vështirë të zjarreve të shkaktuara nga thatësira e madhe në zona të shumta të Kinës, qeverisjet vendore bënë thirrje për vullnetarë me aftësi dhe përvojë për t'iu bashkuar ekipeve të shuarjes së zjarrit.  Një numër i madh motoçiklistësh në Chongqing kanë luajtur një rol të rëndësishëm dhe kanë fituar vlerësime të mëdha nga qytetarët. Ndiqni më hollësisht artikullin e China Daily për këta qytetarë vullnetarë, që me kontributin e tyre kanë ndihmuar shumë bashkëqytetarë apo banorë në zonat rurale të shpëtojnë nga zjarret jetën dhe pronën e tyre.

Motoçiklistët e Chongqing-ut transportojnë me vullnetarizm furnizime në një vend të afërt të zjarrfikësve në rrethin Beibei, Chongqing, më 23 gusht 2022./China Daily

Motoçiklistët e Chongqing-ut transportojnë me vullnetarizm furnizime në një vend të afërt të zjarrfikësve në rrethin Beibei, Chongqing, më 23 gusht 2022./China Daily

Motoçiklistët e Chongqing po përshëndeten si heronj për vullnetarizmin për të transportuar furnizimet e nevojshme në zonat e prekura nga zjarrjet dhe punëtorët e shpëtimit që luftojnë zjarret e shkaktuara nga nxehtësia e zgjatur dhe thatësira nëpër rrethe të shumta të kësaj  bashkie.

Që nga e mërkura, Chongqing ka lëshuar alarmin e kuq, më i rëndi në sistemin e paralajmërimit me katër nivele, për temperatura të larta për 16 ditë rresht dhe një alarm të kuq për rreziqet e zjarrit në pyje për 20 ditë rresht, sipas autoriteteve bashkiake të Meteorologjisë.

zjarrfikësit dhe ekipet e vullnetarët luftojnë zjarret./Xinhua  

Në kushtet e nxehtësisë përvëluese dhe thatësirës, zjarre të shumta kanë shkatërruar shumë pjesë të Chongqing.  Që nga e marta, disa zjarre të mëdha janë vënë nën kontroll me përpjekjet e përbashkëta të zjarrfikësve dhe ekipeve të shpëtimit, organizatave sociale dhe banorëve.  Nuk raportohet për viktima.

foto nga xinhua

Sipas zyrës së menaxhimit të emergjencave të Chongqing të mërkurën, zjarret në lagjet Dazu dhe Tongliang  të qytetit janë vënë nën kontroll dhe zjarre të tjera në rrethet Fuling, Kaizhou dhe Wanzhou  janë shuar.

Përballë situatës së vështirë, qeveria vendore bëri thirrje për vullnetarë me aftësi dhe përvojë për t'iu bashkuar ekipeve të shuarjes së zjarrit dhe një numër i madh motoçiklistësh kanë luajtur një rol të rëndësishëm dhe kanë fituar vlerësime të mëdha nga qytetarët.

"Është nderi dhe detyra ime të ruaj vendlindjen " tha 27-vjeçari Li Xin, anëtar i Klubit të Motorëve Yueqi   në rrethin Beibei.

Sipas observatorit meteorologjik bashkiak, nga ora 15:00 deri në 12:00 të martën, imazhet satelitore treguan se 23 zona në qytet kishin zjarre ekzistuese, duke përfshirë katër në Beibei dhe tre në rrethin Bishan, të vendosura në malet Jinyun të qytetit, një nga katër vargmalet kryesore në qytet.


Të dielën në mbrëmje, pasi dëgjoi njoftimin e rekrutimit, Li organizoi një ekip prej 15 anëtarësh të klubit për të mbështetur shuarjen e zjarrit në qytetin Xiema të Beibei, epiqendra e flakëve lokale.

Anëtarët e ekipit, me një moshë mesatare 29 vjeç, përdorën me radhë pesë biçikleta dhe katër skuter për të transportuar materiale dhe pajisje te zjarrfikësit dhe për të transportuar njerëz dhe sende  të nevojshme.

"Shtigjet malore të paasfaltuara, të sapo gërmuara si barriera zjarri, kërkojnë aftësi vërtet të mira për motoçikletat," tha Li, duke shtuar se edhe motoçiklisti më i mirë në ekip mund të humbasë ekuilibrin dhe të bjerë, ndërsa mban materiale dhe pajisje të rënda me një shportë të madhe fermeri.

Ai tha se për të parandaluar goditjen e nxehtësisë ekstreme, ekipi hoqi dorë nga veshja me kostumet e tyre të trasha.  Ata gjithashtu ndihmuan në prerjen e drurëve dhe shuarjen e zjarreve, duke punuar mesatarisht më shumë se 12 orë në ditë.

“Ne do të qëndrojmë dhe do të ndihmojmë derisa të shuhet zjarri”, tha ai.

Administrata Meteorologjike e Kinës dërgoi një avion me performancë të lartë dhe ekspertë në Chongqing të martën, për të ndihmuar në drejtimin e përpjekjeve të komunës për lehtësimin e thatësirës.