I dërguari kinez në OKB i kërkon SHBA-së dhe NATO-s që të mos i hedhin benzinë zjarrit të konfliktin në Ukrainë
2022-08-26 10:34:22

Foto:VCG

I dërguari i Kinës në OKB  u kërkoi të mërkurën Shteteve të Bashkuara dhe NATO-s që të mos i hedhin benzinë zjarrit të konfliktin në Ukrainë, njofton Xinhua.

Paqja nuk mund të arrihet kurrë duke vendosur sanksione dhe presion ose duke dërguar armë. Paqja duhet të përpiqet dhe të ruhet nga të gjitha palët që punojnë së bashku. Pavarësisht se sa komplekse është situata, sa serioze janë dallimet, dera e diplomacisë dhe dialogut nuk mund të mbyllet, tha Zhang Jun, përfaqësuesi i përhershëm i Kinës në Kombet e Bashkuara, në një takim të Këshillit të Sigurimit për konfliktin në Ukrainë.

Progresi pozitiv në marrëveshjet e eksportit të drithërave tregon potencialin e diplomacisë dhe mundësinë e një zgjidhjeje politike. Kina shpreson se Rusia dhe Ukraina do të vazhdojnë dialogun dhe komunikimin mes tyre në mënyrë që të kthehen në negociatat diplomatike në një datë të hershme dhe të krijojnë momentin e nevojshëm për një armëpushim, tha ai.

Shtetet e Bashkuara dhe NATO duhet të reflektojnë seriozisht mbi rolin që kanë luajtur dhe të përqendrojnë përpjekjet e tyre në atë që është vërtet e favorshme për paqen, në vend që të hedhin benzinë në zjarr, tha ai.

Ekziston nevoja për të ngritur një valvulë sigurie për konfliktin në Ukrainë, tha Zhang.

E drejta ndërkombëtare humanitare duhet të drejtojë sjelljen e palëve në konflikt. Civilët dhe objektet civile nuk mund të jenë objektiv i sulmeve ushtarake. Kohët e fundit, sulmet e shpeshta në termocentralin bërthamor të Zaporizhzhia kanë çuar në vëmendje dhe shqetësime të përhapura, duke hedhur një hije bërthamore mbi botën. Kina u bën thirrje edhe një herë të gjitha palëve përkatëse të ushtrojnë përmbajtje, të veprojnë me kujdes, të përmbahen nga çdo veprim që mund të rrezikojë sigurinë dhe sigurinë e objektit bërthamor dhe të shmangin kalimin e vijës së kuqe të sigurisë bërthamore, tha i dërguari.

"Ne presim gjithashtu që Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike të kryejë një vizitë në termocentralin bërthamor të Zaporizhzhia sa më shpejt të jetë e mundur për të bërë një vlerësim profesional dhe teknik të situatës, në mënyrë që të marrë masat pasuese për të parandaluar një fatkeqësi bërthamore." tha Zhang.

Ekziston gjithashtu nevoja për të reduktuar ndikimet humanitare të konfliktit në Ukrainë, shtoi ai.

Komuniteti ndërkombëtar duhet, nga njëra anë, të ndihmojë refugjatët ukrainas dhe personat e zhvendosur brenda vendit për të kapërcyer vështirësitë, dhe nga ana tjetër, të zvogëlojë ndikimet e konfliktit në ushqimin, energjinë dhe stabilitetin financiar global, tha ai.

Kina vlerëson Sekretarin e Përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres dhe palët përkatëse për përpjekjet e tyre për të lehtësuar marrëveshjet e eksportit të grurit. Kina është e kënaqur kur sheh se mbi 20 anije që transportonin mbi 700,000 tonë drithë janë larguar nga Ukraina për në destinacione të shumta në mbarë botën. Kjo do të luajë një rol të rëndësishëm në frenimin e rritjes së çmimeve të ushqimeve, stabilizimin e tregut ndërkombëtar të ushqimit dhe lehtësimin e mungesës së ushqimit në vendet në zhvillim, tha ai.

"Në të njëjtën kohë, heqja e barrierave për eksportin e ushqimit dhe plehrave nga Rusia është gjithashtu shumë e rëndësishme. Shpresojmë që Kombet e Bashkuara, në përputhje me memorandumin e mirëkuptimit me Rusinë, mund të ndihmojnë në adresimin e efektit ftohës të shkaktuar nga vendet përkatëse". abuzimi i sanksioneve dhe sigurimi i funksionimit të qëndrueshëm dhe të qetë të zinxhirëve industrialë globalë dhe zinxhirëve të furnizimit”, tha Zhang.

Qëndrimi i Kinës për çështjen e Ukrainës është konsistent dhe i qartë. Kina qëndron gjithmonë se sovraniteti dhe integriteti territorial i të gjitha vendeve duhet të respektohen, qëllimet dhe parimet e Kartës së OKB-së të mbështeten, shqetësimet legjitime të sigurisë të të gjitha vendeve të merren seriozisht dhe të mbështeten të gjitha përpjekjet që kontribuojnë në zgjidhjen paqësore të krizës. Kina është e gatshme të punojë me të gjitha vendet paqedashëse për të promovuar paqen dhe dialogun dhe për të lehtësuar lehtësimin e situatës, tha ai.(Fatosi)