Vendimi i OBSh-së nuk është mosbesim ndaj Kinës

2020-01-31 16:47:40 CRI Komenti juaj Printoni

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, njoftoi të enjten se epidemia e pneumonisë së rikoronavirusit të ri është përcaktuar si një "emergjencë shëndetësore publike me shqetësim ndërkombëtar". Ai gjithashtu theksoi se ky vendim nuk është një votë mosbesimi për Kinën. Përkundrazi, OBSh-ja vazhdon të ketë besim në aftësinë e Kinës për të kontrolluar epideminë, dhe nuk sugjeron, madje kundërshton të merren masat e ndalimit të udhëtimit ose tregtisë me Kinën.

Vendimi i fundit i marrë nga OBSh-ja është bazuar në situatën aktuale të epidemisë dhe është një vendim normal. Në të kaluarën, OBSh-ja ka njoftuar gjithashtu pesë emergjenca, duke përfshirë ebolën.

Tani epidemia e pneumonisë së koronavirusit të ri po përhapet me shpejtësi. Numri i pacientëve të diagnostikuar në Kinë është ende në rritje, dhe 98 raste janë konfirmuar në 18 vende të tjera përveç Kinës. Në këto rrethana, përcaktimi i fundit i OBSh-së për këtë epidemi do të ndihmojë pa dyshim për të mobilizuar më tej burimet ndërkombëtare për t'iu përgjigjur epidemisë dhe për të shmangur përhapjen e saj globalisht.

Vlen të përmendet se, në kohën kur deklaroi vendimin e ri, Tedros Adhanom Ghebreyesus bëri edhe shtatë propozime, duke përfshirë mosarsyen për të ndërmarrë ndërhyrje të panevojshme në udhëtimet dhe tregtinë ndërkombëtare, mbështetjen ndaj vendeve me sisteme të dobëta shëndetësore dhe përshpejtimin e prodhimit të vaksinave etj. Kjo deklaratë bazohet në një njohje të lartë të punës së parandalimit dhe kontrollit të epidemisë nga Kina dhe një vlerësim të kujdesshëm të ndikimeve të mundshme, të cilat do të ndihmojnë në zbutjen e iracionalitetit të bashkësisë ndërkombëtare dhe parandalimin e vendeve dhe rajoneve përkatëse nga miratimi i praktikave radikale kundër Kinës, që do të ndikonte në tregtinë dhe rritjen globale.

Duhet të theksohet se, megjithëse OBSh-ja ka bërë një përcaktim të ri mbi epideminë e pneumonisë së koronavirusit të ri, kjo nuk do të thotë se Kina është bërë një "vend epidemik". Sipas rregullave të OBSH-së, periudha e paracaktuar për përfshirjen në "emergjencat e shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar" është 3 muaj. Pasi puna e kontrollit dhe e parandalimit e Kinës të ketë bërë përparim të rëndësishëm, ky përcaktim mund të hiqet në çdo kohë. Në fakt, edhe pasi OBSh-ja njoftoi vendimin e ri, tregjet ndërkombëtare të kapitalit nuk kanë pasur luhatje të ndjeshme dhe tregjet e aksioneve të Shteteve të Bashkuara, të Japonisë dhe të vendeve të tjera e kanë rimarrë veten në mënyrë të konsiderueshme. Kjo tregon se paniku në bashkësinë ndërkombëtare nuk është aq i madh sa pritej, dhe bota ka pritshmëri optimiste për fitoren e Kinës mbi epideminë.

Një optimizëm i tillë ka bazë. Njerëzit kanë parë që nga shpërthimi i epidemisë, qeveria kineze ka miratuar masat më gjithëpërfshirëse dhe më të rrepta të parandalimit dhe kontrollit, dhe shumë prej tyre madje i kanë tejkaluar kërkesat e Rregulloreve Ndërkombëtare të Shëndetit. Në të njëjtën kohë, në një mënyrë transparente, të përgjegjshme dhe të përgjegjshme, pala kineze informoi palët përkatëse për situatën e epidemisë dhe ndau sekuencën e gjeneve të virusit në kohën e duhur, gjë që përgjithësisht u njoh dhe u vlerësua shumë nga bashkësia ndërkombëtare. Kina do të vazhdojë të forcojë bashkëpunimin me OBSh-në dhe vendet e tjera në një mënyrë të hapur, transparente e të përgjegjshme, dhe ka besimin e aftësinë për të kapërcyer epideminë sa më parë, për të mbrojtur njerëzit e saj dhe njerëzit e mbarë botës. (Vera)

Mrekulli
Lajmet Kryesore