FMN: Tarifat do të kenë pak ndikim në çekuilibrin tregtar

2018-08-11 10:45:59 CRI Komenti juaj Printoni

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) paralajmëroi ShBA-në se tarifat e saj po dëmtojnë sistemin e tregtisë globale. FMN-ja tha se tarifat doganore të Uashingtonit do të detyrojnë vendet e tjera të marrin kundërmasa, të cilat në fund do të dëmtojnë ekonominë amerikane.

FMN-ja tha se masat e ShBA-së kanë gjasa ta largojnë më tej globin nga sistemi tregtar i hapur, i barabartë dhe në bazë të rregullave dhe do të ushtrojnë ndikime negative mbi ekonominë amerikane dhe të partnerëve të saj.

Krye-ekonomisti i FMN-së Maurice Obstfeld tha se konfliktet tregtare janë kundërproduktive dhe do të ngadalësojë rritjen e ekonomisë globale dhe shkatërrojë besimin e biznesit.

Ai shpehu besimin se politika e Trump-it është në drejtim të gabuar, sepse ajo do të ketë "ndikim të ulët në çekuilibrin" e tregtisë, për të cilin presidenti amerikan është ankuar shumë.

Ai vuri në dukje gjithashtu se pavarësisht nga deficiti, ShBA-ja ende po përfiton shumë nga sistemi aktual i tregtisë. (Wang Lei)

Mrekulli
Lajmet Kryesore