Si po modernizohet Mjekësia Tradicionale Kineze

2019-11-19 15:48:50 CRI Komenti juaj Printoni

Kanë kaluar mbi 5 mijë vjet, por Mjekësia Tradicionale Kineze jo vetëm që ka mbijetuar – por madje ka lulëzuar. Praktikuesit e saj na shpjegojnë si do të jetë e ardhmja e kësaj mjekësie.

"Në të ardhmen, njerëzit do të dërgojnë foto të gjuhës së tyre nëpërmjet WhatsApp," thotë Lin Zhixiu, i cili parashikon se si do të kontaktojnë njerëzit me doktorët në të ardhmen.

Lin është drejtor pranë shkollës së mjekësisë kineze në Universitetin e Hong-Kongut (CUHK), një departament vetekzistenca e të cilit mund të duket befasuese në një epokë kur ilaçi është i lidhur aq ngushtë me teknologjinë sa që kompjuterët e mundësuar nga inteligjenca artificiale po diagnostikojnë pacientët në spitalet në Shangai.

"Gjithkush nga fëmijët e vegjël deri tek 90-vjeçarët vijnë në klinikën tonë për mjekësi kineze," tha Lin. "Kam vënë re gjithashtu një trend rritës të të rinjve që kërkojnë mjekësi kineze, veçanërisht nëse ata vuajnë nga i ftohti, kolla, gripi ose dhimbjet si mesi apo qafe."

Në vitin 2015, Tu Youyou fitoi çmimin Nobel për Fiziologji dhe Mjekësi për studimin e saj që i kushtohet trajtimit të sëmundjes së malaries.

Shkencëtarja kineze Tu zbuloi Artemisinin, një medikament që ul ndjeshëm nivelin e vdekshmërisë tek personat e prekur nga malaria. Studiues të tjerë kanë dëshmuar kura efektive në sulmimin e shumë problemeve e sëmundjeve nga eczema tek infertiliteti dhe për here të parë Organizata Botërore e Shëndetësisë e listoi Mjekësinë Tradicionale Kineze në raportin e saj vjetor botëror që instrukton mjekët nga e gjithë bota.

Kjo mbështetje shkencore po kontribuon në një bum global në MTK, një industri me vlerë rreth 60 miliardë dollarë amerikanë në vit dhe me rritje 11 për qind çdo vit.

Një gjethe e re

"Është parë një ndryshim i madh në imazhin e mjekësisë tradicionale kineze," thotë Viola Man-Chan, shefe e një kompanie farmaceutike "PuraPharm". "Ne po e ndryshojmë industrinë e mjekësisë kineze duke e ndryshuar atë nga një industri shumë tradicionale në diçka të modernizuar dhe të pranuar nga gjeneratat e reja. Në jetën moderne ne nuk mund të mbështetemi thjesht tek traditat; kemi nevojë për shkencë të bazuar në prova për të kuptuar se si funksionon."

"PuraPharm" ka laboratorët e saj dhe bashkëpunon me universitetet rreth botës. "Kemi punuar me fakultetin e mjekësisë të Universitetit të Hong-Kongut për 10 vjet dhe tani kemi identifikuar një përbërës të ri aktiv në një nga bimët," thotë Man-Chan. "Kemi gjetur që kjo bimë ka efekte shumë të fuqishme antivirale dhe anti-inflamatore, të ngjashme me ilaçet më të mira perëndimore." Wai Yuen Tong, një kompani hongkongase e themeluar në vitin 1897 që prodhon mjekësi kineze të cilësisë së lartë eksporton në të gjithë Azinë dhe ka investuar shumë në programet e kërkim-zhvillimit.

"Ekipi ynë i kërkim-zhvillimit nuk është i përqendruar në krijimin e formulave të reja bimore," shpjegon Vivian Tang, drejtore ekzekutive e kompanisë. "Përkundrazi, ne po përqëndrohemi në dy aspekte: si të matim dhe përmirësojmë efikasitetin e formulave tradicionale dhe si të shndërrojmë metodat shekullore në prodhim masiv të ditëve moderne."

Nevoja për shpejtësi

Ri-ideimi i formulave tradicionale është thelbësor për suksesin e ri të industrisë te gjeneratat e reja. Për shekuj me radhë, ilaçi bimor kinez është gatuar nga vetë pacientët, normalisht duke zier barishte, ndonjëherë me orë të tëra. Shumë njerëz tani thjesht nuk kanë kohë, kështu që prodhuesit po nxjerrin formula të tyre si kokrriza që treten shpejt në ujë të valuar.

Në klinikën e CUHK-së, Lin vlerëson se gjysma e pacientëve kërkojnë kokrra të imëta që treten në ujë. Kur bëhet fjalë për klientët e Wai Yuen Tong-ut, Tang thotë se numri është më i lartë. "99% e klientëve tanë nuk do të shpenzonin kurrë një orë për të zierë vetë bimë të gjalla kineze," thotë Tang.

Përshtatja e recetave në formë pilulash ose kokrrizash gjithashtu e ka bërë më të lehtë shpërndarjen e MTK-së në spitale. "Rruga përpara për ilaçin tradicional kinez për mua është ndërthurja e saj me ilaçin perëndimor. Kjo mund t'i ofrojë pacientit më të mirën e dy sistemeve", thotë Lin, i cili është edhe drejtor i Institutit të Mjekësisë Integruese në Hong-Kong.

Një nga shembujt më të suksesshëm të disiplinave të kombinuara është në trajtimin e pacientëve me kancer.

"Trajtimet e kancerit si operacioni, kemioterapia dhe radioterapia shkaktojnë efekte serioze anësore," thotë Lin. "Pacientët mund të humbin në peshë, mund të humbasin oreksin dhe mund të ndihen të lodhur në çdo kohë. Në këto kushte, mund t'u japim bimë mjekësore për t'u rritur sistemin imunitar. Gjithashtu, mjekësia bimore mund të ndihmojë tretjen dhe të përmirësojë nivelet e tyre të energjisë. Kjo është një praktikë shumë e zakonshme pjesën kontinentale të Kinës dhe në rajonin e Hong-Kongut."

Në Shangai, sipërmarrësit Jen Hau dhe Polly Zhang po ndërtojnë një stil komplet të ri jete frymëzuar nga mjekësia kineze. Çifti nxorri "Jova Health" në vitin 2013 me tre lëngje të ndryshme, të gjitha me bazë nga recetat e mjekësisë tradicionale.

"Pastrimi" është një pije me bazë lëngu me sheqer, për të pastruar mushkëritë dhe sistemin tuaj; "Plotësimi" ka shumë hekur dhe vitamina dhe është e shkëlqyer për grate në periudhën e mestracioneve; dhe "Ushqyerja" është një zëvendësues i shkëlqyer i pijeve me qumësht - është qumështi i bajames dhe bajamja është një përbërës i rëndësishëm në mjekësinë tradicionale kineze," thotë Hau.

Prej asaj kohe, ata e kanë zgjeruar numrin e pijeve si dhe i kombinojnë ato me joga, meditim dhe MTK.

Një qasje afatgjatë

"Gjithçka ka lidhje me zbatimin e gjërave në jetën e përditshme për të përmirësuar shëndetin dhe është e natyrshme," thotë Hau.

"Në krahasim me," Unë nuk ndihem mirë, kështu që do të marr një qetësues. "Ose," Nuk ndihem mirë, kështu që do të pi pak "shurup kolle", dhe më tej. Këto janë zgjidhje shumë afatshkurtra, ndërsa ilaçi kinez është një qasje shumë afatgjatë për të rregulluar trupin tuaj me qëllim që të keni shëndet më të mirë. "Dhe kur keni nevojë të shihni një mjek, qasja është shumë e ndryshme." Mjekësia kineze gjithmonë kërkon shkakun rrënjësor," thotë Lin.

"Në mjekësinë kineze, ne gjithnjë shohim gjuhën sepse ajo tregon shumë për shëndetin," thotë Lin. "Nëse pacienti dërgon një foto të gjuhës së tij në aplikacionet si WhatsApps apo Wechat dhe lë një mesazh rreth simptomave, doktori mund ta diagnostikojë dhe të shkruajë recetën. Mendoj që do të bëhet gjithnjë e më popullore në të ardhmen."

Mrekulli