PËR NE  VEND PUNE
      
cri albanian.cri.cn
Faqja e parë | Lajme | Kina Sot | Fokus ekonomik | Kultura | Kozmopolit | Shëndeti | Fjala në Lajm | Koment për RJK Muzikë | Revista "Ejani"
• Çaji
Çaji, kafeja dhe kakao, janë ndër tri pirjet më të pëlqyera nga njerëzit në botë. Për kinezët, çaji njihet edhe si një krenari kombëtare sepse që nga zbulimi në natyrë...
• Cu Ju, futbolli më i hershëm në botë
Cu Ju, futbolli origjinal shënohet për herën e parë në librin "Shi Ji"(shënime historike). Në këtë libër, përshkruhet se banorët në principatën Qi...
• Shkrepësja
Kina është vendi i parë në botë që ka shpikur shkrepësen. Para mbi 1500 vjetëve, në vitin 577 të erës sonë, principata Zhou e Veriut dhe principata Chen e Jugut rrethuan së bashku qytetin Ye të principatës Qi të Veriut dhe luftuan me këtë principatë...
• Busulla
Pika kyçe e shpikjes së busullës qëndron në faktin e zbulimit të fushës magnetike që ekziston e padukshme në hapësirë. Kjo fushë magnetike është shumë e dobët, por e mjaftueshme për të vënë në lëvizje ato sende magnetike apo gjilpërën, jo vetëm kaq, por pavarësisht nga ora...
• Baruti
Baruti ka qenë një ndër "katër shpikjet më të rëndësishme kineze", i cili tregon për nivelin e lartë teknologjik e shkencor të Kinës së lashtë. Baruti origjinal përbëhej nga sulfuri, salpetri dhe qymyr druri në fazën fillestare. Ai u shpik në shekullin e 9-të të erës sonë...
• Mjekësia dhe medikamentet popullore kineze
Mjekësia dhe medikamentet popullore kineze përbëjnë sistemin mjekësor me karakteristika tipike të Kinës. Për mijëra vjetë, para hyrjes së mjekësisë perëndimore në Kinë, mjekësia tradicionale kineze ka mbrojtur shendetin e kinezëve. Teoria bazë, metodat e mjekimit...
• Anestezia
Anestezia është një lëndë e posaçme dhe kusht i domosdoshëm për kryerjen e një operacioni, Ajo ndihmon në mpirjen e sistemit nervor dhe nëse pacientit nuk do ti bëhet anestezi gjatë operacionit, ai do të ndjejë dhimbje të padurueshme. Në fillim të shekullit të 19-të...
• Zbulimi dhe përdorimi i naftës
Sot nafta konsiderohet si "gjaku" i komunikacionit industrial të botës dhe të jetës së përditshme të njerëzimit. Zbulimi, grumbullimi dhe përdorimi më i hershëm i naftës është bërë nga kinezët e lashtë. Para mbi 3000 viteve...
• Shpikja e letrës
Nëpërmjet saj, janë shënuar dhe ruajtur mendimet e thella të filozofëve, ndjenjat delikate të shkrimtarëve, mençuria taktike e politikanëve, zbulimet e rëndësishme të shkencëtarëve dhe dosjet serioze të historianëve. Prej letrës, janë mundësuar librat, gazetat, fletoret, dokumentet, etj...
• Shtypshkronja
Cinkografia u shpik mes dinastisë Sui dhe dinastisë Tang, d.m.th., para afro 1400 vjetëve. Kjo metodë e shtypjes doli pas shpikjes së letrës dhe bojës. Teknikët e atëhershëm gdhendnin germat mbi pllakë druri në mënyrë që të gjitha karakteret të dukeshin sipër...
• Balonat
Gongshu Ban nuk ka bërë vetëm balona të thjeshta, por edhe balona për qëllime ushtarake. Sipas shkrimeve historike, Gongshu Ban hetoi qytetet e principatës Song me "shqiponjë prej druri". Kurse në vitin 549 të erës sonë, shpërthyen trazirat në Dinastinë Liang Jugore...
• Zhang Heng dhe sizmografi i tij
Tërmeti i ka shkaktuar njerizimit katastrofa të panumërta gjatë viteve. Për të shpëtuar jetën e njerëzve në zonat e prekura nga kjo fatkeqësi, Zhang Hengu, mendoi të shpikë një pajisje, e cila jo vetëm mund të raportonte tërmetin që binte në një distancë të largët...
• Metoda kineze për parandalimin e li-jës
Li-ja është një sëmundje e rëndë infektive, e cila ka shkaktuar tragjedi të shumta në historinë mijëvjeçare njerëzore. Por ndërkohë, arritja më e madhe kineze në fushën e imunologjisë është pikërisht teknika e shpikur para shekullit të 16-të për parandalimin e li-jës...
• Metalurgjia dhe prodhimi i mjeteve prej hekuri
Sipas dëshmive arkeologjike që u zbuluan në shekullin e 20-të, para 2500 vjetëve, prodhimi i mjeteve prej hekuri ishte një nga zejet më të zhvilluara dhe arriti kulmin 300 vjet më vonë. Zbulimet e njëpasnjëshme arkeologjike...
• Rritja e krimbit të mëndafshit dhe endja e tij
Rritja e krimbit të mëndafshit është një shembull i suksesshëm i shpikur nga popujt e lashtë të Kinës që shfrytëzon krimbin t'i shërbente njeriut. Sipas legjendës, bashkëshortja e paraardhësit të kinezëve Huang Di Luo Zu, ishte e para që ushqente krimbin e mëndafshit me gjethe mani...
China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China