Shfaqja e modës e frymëzuar nga Mogao Grottoes prezantohet në Muzeun Guimet në Paris
2024-04-30 11:17:24

Një shfaqje e veçantë mode, e organizuar nga Instituti i Teknologjisë së Modës në Pekin, u vu në skenë më 13 mars në Muzeun Guimet - një nga muzetë më të famshëm të Parisit - duke paraqitur një shfaqje të jashtëzakonshme të kostumeve kineze.

Kostumet novatore të ekspozuara, u frymëzuan nga restaurimi i afreskeve në shpellat e Dunhuang, në provincën Gansu të Kinës veriperëndimore, ku ndodhet shpella e famshme Mogao. Instituti i Pekinit kaloi tre vjet duke projektuar veshjet.

Modelet nga Instituti i Teknologjisë së Modës të Pekinit prezentojnë kostume të frymëzuara nga afresket në Mogao Grottoes në Dunhuang/CGTN

Kuratori Zhu Zhang vuri në dukje se ishte një dhuratë e mirë për të festuar 60 vjetorin e marrëdhënieve midis Kinës dhe Francës. Drejtorja e muzeut, Yannick Lintz, tha se ishte e rëndësishme të ekspozohej moda bashkëkohore, në një vend që feston artin e së kaluarës. Ajo tha se Muzeu Guimet ishte në qendër të lidhjeve kulturore dypalëshe.

Muzeu Guimet është koleksionisti më i madh i objekteve të Dunhuang në Evropë. Angelina Gao është studente dhe gjithashtu një nga modelet që morën pjesë në spektakël. “Edhe pse kjo është vetëm punë modelimi, unë mendoj se ky është tërësisht një rol ambasadori kulturor, sepse ne sjellim artin shpellor 2D në 3D dhe prezantojmë artin tjetër për më shumë njerëz, dhe veçanërisht audiencë ndërkombëtare”, tha ajo.

Modelet nga Instituti i Teknologjisë së Modës të Pekinit prezentojnë kostume të frymëzuara nga afresket në Mogao Grottoes në Dunhuang/CGTN

2024 shënon Vitin Kinez të Muzeut Guimet. Ndërkohë, gjatë gjithë vitit 2024, Kina dhe Franca do të zhvillojnë një sërë aktivitetesh për të shënuar 60 vjetorin e marrëdhënieve diplomatike dhe Vitin e Kulturës dhe Turizmit Kinë-Francë.

Grottoes Mogao, të vendosura në qytetin Dunhuang në provincën Gansu, Kinë, kanë një histori që daton që nga viti 366 pas Krishtit, ku përfaqësojnë kulmin e artit të lashtë budist në Kinë. Me shpella të shumta që strehojnë mijëra statuja budiste, piktura murale dhe shkrime të shenjta, Grottoes Mogao shërbejnë si një dëshmi e madhështisë së kulturës së lashtë budiste kineze. Këto murale përshkruajnë shkrimet e shenjta budiste, historitë e jetës së Budës dhe ngjarjet historike, duke zbuluar teknikat e shkëlqyera të pikturës dhe besimet e thella shpirtërore të Kinës së lashtë.(Xu Guang)

Një foto pa datë tregon pikturat murale të Mogao Grottoes në Dunhuang, provinca Gansu, Kinë./CFP