Në Pekin u hap këtë javë një ekspozitë e stampimeve me kallëpe druri me temën e Vitit të Ri.

Pikturat, që varen tradicionalisht në dyer dhe mure gjatë Vitit të Ri Kinez, kanë për qëllim të përcjellin urime dhe të mbajnë larg sëmundjet.

Veprat e shfaqura në banesën e princit Kung në kryeqytetin kinez quhen piktura të Vitit të Ri "Huaxian" sipas vendlindjes së tyre, kontesë Huaxian në qytetin Anyang të provincës Henan të Kinës Qendrore.

Pikturat, që e kanë fillesën gjatë dinastisë Ming, rreth 500 vjet më parë, kanë marrë frymëzim me kalimin e kohës nga përrallat, legjendat, shkrimet fetare dhe operat tradicionale kineze. Në vitin 2008, pikturat e Vitit të Ri me kallëpe druri "Huaxian" u njohën si pjesë e trashëgimisë kulturore jomateriale kombëtare.

Për të krijuar këto piktura, së pari gdhenden figurat në një ose shumë kallëpe druri, të cilat më pas mbulohen me bojë para se të vendosen letra të holla në majë të dërrasave për të riprodhuar modelet.

Han Jianfeng, i cili e ka trashëguar këtë mjeshtëri, i quan ato "fosile të gjalla natyrore" dhe thotë se pikturat duhet të ruhen mirë, pasi ato nuk i janë nënshtruar përpunimit artificial.

Veprat e ekspozuara synojnë t'u rrëfejnë vizitorëve një pjesë të historisë, në mënyrë që ata ta kuptojnë më mirë këtë art të lashtë dhe mjeshtërinë e krijimit të tij.

Ekspozita do të zgjatë deri më 26 shkurt.